VIDEO: Rectorul UAT Târgu-Mureş, mesaj emoţionant către Regele Mihai Invatamant
  • admin
  • 2 comentarii
  • 361 Vizualizări

VIDEO: Rectorul UAT Târgu-Mureş, mesaj emoţionant către Regele Mihai

111
Reprezentanţi ai mediului academic şi ai autorităţilor publice juueţene, colaboratori, foşti şi actuali studenţi au participat vineri, 15 aprilie, în incinta Teatrului „Studio”, la festivitatea prilejuită de aniversarea celor 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Arte (UAT) Târgu-Mureş. Invitaţii au fost întâmpinaţi de rectorul UAT Târgu-Mureş, prof. univ. dr. Sorin Crişan, care s-a adresat cu emoţie, celor prezenţi în sală. „Îmi e greu să exprim dragostea pe care o am pentru această universitate, admiraţia şi respectul pe care le am pentru voi toţi”, a spus prof. univ. dr. Sorin Crişan.

70 de ani de evoluţie

În discursul său, rectorul UAT Târgu-Mureş a construit un arc de timp între trecut, respectiv anul 1946, cel al înfiinţării universităţii, şi prezent, când universitatea funcţionează, în slujba produceriid e cunoaştere, cu două Facultăţi de Arte, în limba română respectiv în limba maghiară. „În anul 1946, la 9 aprilie, Majestatea Sa Regele Mihai I de România semna Decretul numărul 276, de înfiinţare a Conservatorului Maghiar de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj, precursorul legal al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş. Decretul fusese contrasemnat de ministrul Artelor, Mihail Ralea, şi de ministrul Finanţelor, Gheorghe Tătărescu. Astfel, în aceste momente de profundă emoţie, la aniversarea de 70 de ani de existenţă a Universităţii de Arte, gândurile noastre se îndreaptă cu o deplină recunoştinţă spre cel căruia îi datorăm naşterea, evoluţia şi împlinirile noastre, Majestatea Sa Regele Mihai I de România şi asta în măsura în care începutul de bun augur al universităţii noastre a stat şi stă sub semnul excelenţei, al probităţii, al idealurilor artistice şi morale pe cale Casa Regală le-a asumat şi le-a afirmat de-a lungul timpului. Astăzi, sub impulsul istoriei şi a noilor trasee pe care s-au înscris învăţământul şi artele, instituţia noastră are o nouă identitate faţă de cea din 1946, însă onoarea şi demnitatea ne determină să nu neglijăm straturile adânci ale memoriei şi să nu îi uităm pe cei cărora le datorăm începutul. Cele două facultăţi ale universităţii noastre, cea de Arte în limba română şi de Arte în limba maghiară, constituie o formulă prielnică şi onestă de respect şi de colaborare ca şi de instituire a unui cadru ideal de competiţie în beneficiul studenţilor şi a producerii de cunoaştere”, a punctat prof. univ. dr. Sorin Crişan.

333

Exemplu de verticalitate

Momentul culminant al alocuţiunii l-a constituit mesajul către Majestatea Sa, Regele Mihai I de România, considerat un exemplu de verticalitate şi un susţinător necondiţional al multiculturalismului şi al valorilor. „În lumina celor rostite până acum, permiteţi-mi să adresez doar câteva cuvinte Majestăţii Sale Regele Mihai I de România. Sire, vă asigurăm de întreaga noastră preţuire şi de gândurile alese pentru decizia de înfiinţare a instituţiei care astăzi îşi continuă misiunea educaţională şi artistică în municipiul Târgu-Mureş. Majestate, reprezentaţi pentru noi un exemplu de verticalitate şi un model pentru felul în care respectaţi întotdeauna valorile, multiculturalismul şi tradiţiile ţării noastre. Înţelepciunea cu care aţi făcut faţă atâtor şi atâtor evenimente majore, dificile, tragice adeseori, constituie hitul nostru interior pentru a putea depăşi orice gând egoist şi a face din Universitatea de Arte un model al promovării celor mai înalte idealuri culturale şi educaţionale, dar şi pentru a face să dispară orice interes care nu are în orizontul de aşteptare omul în esenţa sa. Sire, primiţi întreaga noastră preţuire şi admiraţie pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi în slujba educaţiei şi a culturii. Vă mulţumim!”, a transmis prof. univ. dr. Sorin Crişan.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE