Beniamin Pădurean: Un primar al promisiunilor respectate. Un primar al faptelor! Alegeri Locale 2016
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1355 Vizualizări

Beniamin Pădurean: Un primar al promisiunilor respectate. Un primar al faptelor!

SONY DSC

Una dintre localitățile importante ale județului Mureș, aflată la limita cu județul Cluj este comuna Valea Largă, condusă cu pricepere de primarul Beniamin Pădurean. Acesta, în ultimii opt ani de mandat, a schimbat fața comunei, transformând-o într-una în care oamenilor le face plăcere să locuiască. Drumuri asfaltate, rețea de apă curentă, școli moderne și dotate, cămin cultural modernizat, dispensar medical reabilitat sunt doar câteva dintre realizările avute de Beniamin Pădurean în ultimul său mandat. Mai multe informații și amănunte în interviul următor luat domnului primar Beniamin Pădurean.

Reporter: Domnule primar, de ce doriți să obțineți al treilea mandat în scrutinul din 5 iunie?

Beniamin Pădurean: Bună ziua și dumneavoastră și cititorilor dumneavoastră, atât cetățeni ai comunei Valea Largă, cât și celorlalți din județul Mureș. Vreau să menționez că sunt recunoscător locuitorilor comunei noastre care au avut încredere în mine și echipa mea timp de 8 ani. O perioadă plină de provocări pentru noi toți, în care am trecut printr-o criză economică , prin mai multe guvernări, unele defectuoase, altele benefice. Totuși, în această perioadă tulbure, comuna Valea Largă a realizat cele mai importante și mai valoroase proiecte de investiții publice din ultimii 25 de ani de după revoluție. Asta pentru că, un primar și un consiliu local responsabil, au grijă cum administrează banul public, au datoria să găsească surse de finanțare în afara taxelor și impozitelor colectate de la cetățenii comunei. Altfel, orice localitate din țara noastră este condamnată la subdezvoltare și sărăcie. În acest moment de răscruce pentru comunitatea noastră, când avem atâtea proiecte realizate sau în curs de realizare, frâiele administrației locale trebuie să fie în mâinile unui gospodar, care să aibă suficientă experiență pentru a gestiona lucrurile. Pricepere, experiență, bună administrare, acestea sunt lucrurile care mă recomandă pentru un nou mandat.

SONY DSC

Reporter: Să vorbim despre ultimul dumneavoastră mandat. Care sunt principalele proiecte de infrastructură pe care le-ați implementat?

Beniamin Pădurean: Unul dintre domeniile principale în care s-au făcut investiții a fost cel de infrastructură rutieră. Degeaba ai într-o comună cele mai frumoase școli sau cămine culturale, dacă oamenii merg încă pe drumuri de pământ, impracticabile atunci când plouă din cauza noroiului și a șanțurilor. Așa că am reușit în ultimii ani să asfaltăm mai multe drumuri comunale. Vorbesc aici de modernizarea a 6 kilometru de șosea în comuna noastră după cum urmează: 2.5 km Valea Urieșului,1.5 km strada Șes, 1.5 km Poduri, 0.5 km Grădini. Sute de locuitori ai comunei au acum acces direct la o infrastructură rutieră modernă, atât la nivel pietonal cât și auto. Un alt punct important este proiectul de turnare covor asfaltic a drumului județean care trece prin comună, pe o distanta de 4.0 km de la Valea Pădurii km 7,500 la limita județului Cluj km 11,500 și pe o distanță de 3.5 km, din care 1.5 km la intrarea în comuna dinspre Zau de Câmpie si 2 km în interiorul comunei. Deși este un proiect finanțat din bugetul Consiliului Județean Mureș, și pe această cale țin să mulțumesc președintelui Ciprian Dobre pentru asta, cred că noi cei din administrația locală am avut un rol important, atât prin cererile făcute cât și prin buna colaborare cu instituția județeană. Aceste realizări au schimbat cu totul fața comunei noastre, atât din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere funcțional, auto și nu numai. Mai vreau să menționez la acest capitol și lucrările de pietruire a unor drumuri și ulițe din comună, care în acest moment se află într-o stare bună de utilizare. În plus am mai reușit să amenajăm și o parcare modernă în centrul comunei, pentru cei care vin la instituțiile publice de la noi și nu numai.

Reporter: Să vorbim și despre sistemul de învățământ din comună. Cum stați cu școlile și grădinițele?

Beniamin Pădurean: Vreau să clarific mai întâi niște aspecte legate de modul în care se întreține infrastructura educațională. Primăria și Consiliul Local au conform legii datoria să întrețină și să modernizeze clădirile și să doteze școlile și grădinițele cu mobilier și tehnologie. Din acest motiv am reușit să facem reabilitarea termică, cu termoizolație și geamuri termopan și acoperiș și am construit grupuri sanitare noi la Școala Generală din Valea Largă. În plus, la Grădinița cu program normal am reușit să facem reabilitarea termică și să construim grupuri sanitare moderne și curate. În urma acestor lucrări s-a reușit să se obțină autorizația sanitară de funcționare a Școlii și Grădiniței Valea Largă, situându-ne printre localitățile care nu mai au grupuri sanitare separate de școală. Am reușit să achiziționăm și două microbuze pentru transport elevi, pentru a putea facilita accesul copiilor la școală.

SONY DSC

Reporter: Ce alte investiții ați făcut la nivel local în ultimii ani?

Beniamin Pădurean: Am reabilitat mai multe clădiri la nivel local pentru a asigura atât un aspect frumos cât și un grad de funcționalitate cât mai ridicat. Vorbesc aici de modernizarea Căminului Cultural din centrul comunei care a fost reabilitat, i s-a pus o instalație de climatizare, s-a dotat bucătăria cu mașină de gătit, veselă și mobilă astfel încât să putem organiza evenimente publice sau private în cele mai bune condiții. Am reușit de asemenea să reabilităm dispensarul uman din localitate, pentru a asigura un mediu propice practicării nobilei meserii de medic și a oferi oamenilor condiții sanitare corespunzătoare. Am reabilitat și clădirea în care funcționează Poșta din comună, o instituție deosebit de importantă având în vedere că este principalul mod de corespondență, de încasare a pensiilor și altor venituri. Pe bună de utilizare. În plus am mai reușit să amenajăm și o parcare modernă în centrul comunei, pentru cei care vin la instituțiile publice de la noi și nu numai.

Reporter: Să vorbim și despre sistemul de învățământ din comună. Cum stați cu școlile și grădinițele?

Beniamin Pădurean: Vreau să clarific mai întâi niște aspecte legate de modul în care se întreține infrastructura educațională. Primăria și Consiliul Local au conform legii datoria să întrețină și să modernizeze clădirile și să doteze școlile și grădinițele cu mobilier și tehnologie. Din acest motiv am reușit să facem reabilitarea termică, cu termoizolație și geamuri termopan și acoperiș și am construit grupuri sanitare noi la Școala Generală din Valea Largă. În plus, la Grădinița cu program normal am reușit să facem reabilitarea termică și să construim grupuri sanitare moderne și curate. În urma acestor lucrări s-a reușit să se obțină autorizația sanitară de funcționare a Școlii și Grădiniței Valea Larga, situându-ne printre localitățile care nu mai au grupuri sanitare separate de școală. Am reușit să achiziționăm și două microbuze pentru transport elevi, pentru a putea facilita accesul copiilor la școală.

Reporter: Ce alte investiții ați făcut la nivel local în ultimii ani?

Beniamin Pădurean: Am reabilitat mai multe clădiri la nivel local pentru a asigura atât un aspect frumos cât și un grad de funcționalitate cât mai ridicat. Vorbesc aici de modernizarea Căminului Cultural din centrul comuneicare a fost reabilitat, i s-a pus o instalație de climatizare, s-a dotat bucătăria cu mașină de gătit, veselă și mobiliare astfel încât să putem organiza evenimente publice sau private în cele mai bune condiții. Am reușit de asemenea să reabilităm dispensarul uman din localitate, pentru a asigura un mediu propice practicării nobilei meserii de medic și a oferi oamenilor condiții sanitare corespunzătoare. Am reabilitat și clădirea în care funcționează Poșta din comună, o instituție deosebit de importantă având în vedere că este principalul mod de corespondență, de încasare a pensiilor și altor venituri. Pe plan sportiv am reușit să construim un teren de sport, cu vestiare moderne pentru echipa de fotbal din localitate. Participăm cu această echipă în competiția județeană, seria 1 aflându-ne în acest moment în topul echipelor, cu șanse la calificare. Ca dotări am achiziționat un buldoexcavator, pe care îl folosim la lucrările de curățare șanțuri, dezăpezire etc. din cadrul comunei. O altă realizare importantă pentru oameni, este construirea a 4 fântâni din inele de beton pentru apă menajeră, inelele fiind realizate cu persoanele de la ajutor social. Toate aceste investiții le-am realizat prin bugetul local, dar din surse de finanțare diferite: Consiliul Județean Mures, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor etc.

Reporter: De unde ați luat bani pentru atâtea investiții având în vedere că sunteți o comună medie ca mărime?

Beniamin Pădurean: Cu adevărat nu suntem o comună foarte mare atât ca număr de locuitori cât și ca venituri proprii la bugetul local. Din bugetul local pe 2016 doar 7% îl obținem din bani încasați direct de la populație prin taxe și impozite locale, restul provenind din alte surse cum ar fi Consiliul Județean Mureș, Guvernul României sau Fonduri Europene. Avem un buget de 4.8 milioane din care doar 350 mii de lei sunt locali, bani care nu ar ajunge pentru cheltuielile curente ale Primăriei (iluminat public, salarii, întreținere clădiri etc).

SONY DSC
SONY DSC

Reporter: Care sunt lucrările în derulare pe raza comunei?

Beniamin Pădurean: Cel mai important proiect pe care îl facem acum este cel de alimentare cu apă potabilă a comunei, prin aducțiune din județul Cluj pe o distanță de 28 de km. Din acesta, 11 km este aducțiunea de apă de la Mănăstirea Șopor la pășunea Mălăiști și 17 km de rețele în interiorul comunei. Vorbesc aici de satele Valea Frăției, Valea Glodului, Valea Urieșului. Vom  un realiza un bazin metalic de 300 mc pe pășunea comunală, debitul apei din bazin fiind monitorizat de către compania Someș prin sistemul SCADA care are centrul de comandă în Cluj Napoca, care va asigura permanent volumul de apă necesar comunei noastre. Am achiziționat pompe performante pentru a asigura o presiune corespunzătoare a apei pentru 15 km rețea. Am reușit prin eforturi mari să realizăm acest proiect de o importanță considerabilă pentru locuitorii comunei. Apa curentă este un serviciu public esențial, asigurarea lui fiind o datorie principală a oricărui primar. Am ales varianta de a ne conecta la rețeaua din Cluj, prin asta asigurând un preț mai bun la o calitate mai bună a apei. În plus, dacă nu luam această decizie rapid, riscam să întârziem aducerea apei curente cu câțiva ani buni, lucru de neacceptat pentru locuitorii acestei comune. După ce vom rezolva apa curentă, vom introduce și canalizarea în comună. Avem un proiect pentru canalizare inclus și aprobat în Masterplanul județului Mureș, sesiunea de fonduri europene 2014-2020 cu suma de 4 milioane EURO. Mai mult ne aflăm la stadiul de desemnare a consultantului pentru realizarea studiului de fezabilitate și organizarea de licitație pentru lucrarea canalizare și stație de epurare în comuna Valea Largă. La capitolul infrastructură rutieră avem un proiect depus și aprobat la Ministerul dezvoltării pentru modernizarea drumului comunal nr. 111 Melini și drumul comuna Valea Frației 2 km. Pentru iluminatul public al comunei, din cele 700 lămpi pe care trebuie să le montăm conform proiectului în curs de realizare, am reușit să montăm 500 lămpi.

Reporter: Ce proiecte de viitor aveți?

Beniamin Pădurean: În primul rând doresc să terminăm toate proiectele aflate în derulare, pentru că este bine să duci până la capăt ceea ce începi. Vrem să depunem noi proiecte europene pe noua se sesiune de finanțare 2014-2020, pentru modernizări de drumuri, străzi, trotuare și multe altele. În plus vrem să depunem un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru construirea unei săli de sport și construirea unui teren de sport sintetic și un teren de joacă pentru copii.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE