Home / Politic / „Criza buletinelor de vot”, explicată de prefectul de Mureş

„Criza buletinelor de vot”, explicată de prefectul de Mureş

Distribuie

1 prefectPrefectul judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, a dezvăluit, într-un interviu acordat publicaţiei noastre, modul în care Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a organizat alegerile locale din 5 iunie 2016, răspunzând cu această ocazie liderilor organizaţiilor judeţene PNL şi UDMR care i-au solicitat demisia pe motiv că numărul de buletine de vot distribuite secţiilor de votare din judeţul Mureş sâmbătă, 4 iunie, a fost sub cel al numărului de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe listele electorale. Potrivit prefectului, cauza principală pentru tipărirea unui număr mai mic de buletine de vot a fost neconcordanţa dintre numărul de alegători făcut public de Autoritatea Electorală Permanentă şi cel anunţat de Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor.

Reporter: Ce s-a întâmplat sâmbătă, în preziua alegerilor, cu buletinele de vot?

Dr. Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş: Procesul electoral din 5 iunie 2016 în judeţul Mureş s-a desfăşurat în condiţii bune, fără probleme, iar toţi cetăţenii cu drept de vot şi-au putut exercita dreptul de vot. Înainte de ora 7 dimineaţa am informat atât Ministerul Afacerilor Interne cât şi Biroul Electoral Central, în scris, că în judeţul Mureş toate cele 568 de secţii sunt pregătite pentru începerea procesului electoral şi ceea ce vă spun argumentez cu faptul că la ora 21, când au fost închise secţiile de vot, nu au fost probleme. Nu a existat nici măcar un cetăţean care să nu îşi poată exercita dreptul la vot. Am avut sesizări din partea unor preşedinţi de secţii de votare că numărul de buletine este insuficient. Sigur, oamenii şi-au luat măsuri de siguranţă, au telefonat la Instituţia Prefectului şi au făcut câteva sesizări scrise, moment în care am trimis şase delegaţi la tipografia care a tipărit buletinele de vot şi am adus buletinele de votare până la cifra solicitată. Am reuşit distribuirea în 59 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv de circumscripţii electorale până la ora 24, aşa cum prevede legea. La ora 24 buletinele care nu am reuşit – la 29 de circumscripţii electorale – să le distribuim în preziua alegerilor aşa cum zice legea, le-am returnat, le-am depozitat, le-am sigilat şi le-am pus sub pază în condiţii de maximă securitate.

Rep.: Practic, duminică, în cazul în care ar fi fost nevoie, se putea suplimenta numărul de buletine de vot?

L.G.: Decizia de a trimite delegaţi la Alba şi a suplimenta numărul buletinelor de vot a fost luată în cursul zilei de sâmbătă, 4 iunie 2016, în urma unei discuţii pe care am avut-o cu preşedintele şi locţiitorul Biroului Electoral Judeţean. În cursul zilei de duminică, în ziua votului, Biroul Electoral Central la o întrebare a Biroului Electoral Judeţean Mureş a trimis o circulară prin care aveam posibilitatea legală de a distribui buletinele de vot pe care le aveam deja în rezervă în cele 29 de circumscripţii pentru că 59 erau asigurate 100%. Aveam posibilitatea ca în orice moment, în urma unei solicitări, să merg la un Birou electoral de circumscripţie în urma unei sesizări, a unei cereri pertinente, şi argumentate, să duc necesarul de buletine de vot. Procesul electoral n-a fost niciodată în pericol de a fi periclitat.

Rep.: Care a fost sursa informaţiilor pe baza cărora au fost tipărite buletinele de vot?

L.G.: Am început tipărirea buletinelor de vot pe o cifră de la Autoritatea Electorală Permanentă. Am tipărit o treime din buletine, după care am primit o adresă de la Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor şi am redus un pic tipărirea buletinelor de vot. Motivul? Am zis că n-are rost să tipăresc atâtea dacă cifra este asta, or am picat între două cifre. Până una alta, procesul electoral n-a fost influenţat…

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

1 comentariu

  1. Emil Judeteanu

    Orice ar spune prefectul ,la aceste alegeri a fost cea mai slaba organizare.Din cele citite in interviu ,constat cu stupoare ca prefectul nici acum nu stie legea.In aceste conditii ,ce-i de facut ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.