Tehnici moderne în cultivarea ardeilor la o fermă din Glodeni Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 968 Vizualizări

Tehnici moderne în cultivarea ardeilor la o fermă din Glodeni

În anul 2001, apărea în peisajul economic mureșean firma SC Blondy România SRL din Târgu-Mureș având ca scop oferirea produse și servicii de calitate clienților la standarde europene. Având în spate o echipă tânără condusă de Kluzsán Attila, firma a început să se dezvolte, oferind produse ale unor firme renumite, precum: Syngenta, Brandkamp, Pöppelmann, Babolna Bio, Duna-R, Grow-Group, Laflora, Pinstrup.

Fermă legumicolă la Glodeni

2Un pas important a fost deschiderea în anul 2011 a fermei legumicole de ardei în localitatea Glodeni, întinsă pe o suprafață de 4,5 hectare. Ferma dispune de o halã de procesare și de o hală frigorifică modernă necesară pentru depozitarea și păstrarea producției până la vânzare. Valorificarea producției se face prin lanțuri de magazine, oferind astfel marfă proaspătă și de producție autohtonă populației din jur. Productia de ardei se bazează pe sortimentul de hibrizi Duna-R Kft din Ungaria, firma având posibilitatea de a prezenta aceste soiuri chiar și în producție, vizualizând atât productivitatea, cât și caracteristicile pozitive ale soiurilor de hibrizi.

3Ardeii au la bază o tehnologia de hidrocultură în solarii, respectiv tehnologia de producție cu folie de mulcire în câmp a ardeiului. La producția de ardei se adaugă cea de căpșuni, vinete, iar din acest an cea de flori. „În seră folosim o tehnologie modernă, respectiv o hidrocultură în ceea ce privește producția de ardei. Plantele sunt conduse pe două brațe, ceea ce înseamnă că nu cresc sub forma clasică de tufă, ci cresc mult mai înalt decât în aer liber, astfel că spre toamnă o plantă poate ajunge la o înălțime de 2-2,5 metri. În sere, producția poate fi controlată, nu și cea din afară, unde intervin condițiile meteorologice care pot influența producția. Estimăm și în acest an o producție de 180 și 200 de tone, perioada de recoltat fiind aprilie-octombrie”, a precizat Sógor Eszter, inginer horticol în cadrul societății Blondy România SRL.

Producția de flori

1Anul 2016 a adus diversificarea producției fermei din Glodeni, producția de ardei și căpșuni fiind completată cu cea de flori. „Activitatea de bază a firmei Blondy este legată de horticultură. Suntem reprezentanți Syngenta Flower din Olanda și de vreo 15 ani importăm de la semințe, răsaduri de flori, practic tot ce au nevoie horticultorii. Aducând răsaduri din Olanda, transportul costa aproape cât valorau răsadurile. De aici a venit ideea să facem o seră unde putem face înrădăcinări, ca să eliminăm costurile de transport. Așa aducem butași neînrădăcinați din care producem flori. Este primul an în care producem crizanteme, iar din toamnă mușcăți și alte flori”, a spus Fekete Denes, șef de fermă în cadrul SC Blondy România SRL.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE