Judeţul Mureş, codaş în topul economic din Regiunea Centru Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 368 Vizualizări

Judeţul Mureş, codaş în topul economic din Regiunea Centru

444Cele şase judeţe din Regiunea Centru au înregistrat în primele două luni ale anului exporturi de peste 1,3 miliarde de euro şi importuri de peste 1,1 miliarde de euro, mai mult cu 8,2%, respectiv cu 10,6% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2015, potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.
În Regiunea Centru, balanţa comercială a înregistrat în perioada ianuarie – februarie un excedent de peste 182 milioane de euro, având valori pozitive în judeţele Sibiu, Alba, Braşov şi Covasna şi negative în Mureş şi Harghita. Faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, balanţa comercială a scăzut cu 4,8%. Potrivit sursei citate, judeţul Alba a înregistrat cea mai mare scădere, de 42,4%.
În februarie, s-au realizat exporturi de peste 684 de milioane de euro, reprezentând 14,2% din totalul exporturilor la nivel naţional, fiind în creştere cu 7,8% faţă de valoarea realizată în ianuarie şi cu 10,9% mai mult comparativ cu faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din 2015. Judeţul Braşov a avut o pondere de 36,2% în totalul exporturilor realizate în februarie, fiind urmat de Sibiu, cu 32,4%, şi Alba, cu 12,1%. Ultimele trei locuri sunt ocupate de Mureş, Harghita şi Covasna, menţionează DRS Alba.
Grupa maşini, aparate şi echipamente electrice a participat cu 40,3% la totalul exporturilor din regiune.
În ceea ce priveşte importurile realizate în februarie, valoarea a fost la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru de aproape 619 milioane de euro, reprezentând 11,4% din totalul importurilor la nivel naţional, în creştere cu 7,8% faţă de ianuarie 2016 şi în creştere cu 11,1% comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior.
În cadrul regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în ordine descrescătoare în judeţele Braşov, 36,2%, Sibiu, 28,3%, Mureş, 16,0%, Alba, 10,6%, Harghita, 5,1%, şi Covasna, 3,8%.
Peste 30% din valoarea importului din regiune a fost asigurată de secţiunea maşini, aparate şi echipamente electrice.
În Regiunea Centru, balanţa comercială a înregistrat în februarie un excedent în valoare de aproape 66 de milioane de euro. La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în Sibiu, Braşov, Alba şi Covasna şi valori negative în Harghita şi Mureş.
Regiunea de Dezvoltare Centru se situează în clasamentul descrescător pe ţară al regiunilor, inclusiv Regiunea Bucureşti, în luna februarie, pe locul al IV-lea atât la volumul exporturilor, cât şi la cel al importurilor.

(Sursa: www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE