Academia Sighișoara, festivalul-școală de muzică clasică, între 1 și 14 august Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 766 Vizualizări

Academia Sighișoara, festivalul-școală de muzică clasică, între 1 și 14 august

Festivalul Academia Sighișoara se va desfășura între 1 și 14 august, evenimentul ajuns la ediția a 23-a este co-organizat de Asociația Cultura Viva Sighișoara din Berna și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în parteneriat cu Primăria Municipiului Sighișoara, ca proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. Organizatorii festivalului care va avea loc în Sighișoara îl descriu ca pe „un prilej de întâlnire și schimb de experiență pentru tineri muzicieni din România și din străinătate și o platformă pentru arta contemporană în România”.

Ca un caleidoscop care devine mai interesant de la un an la altul

În Sala Oglinzilor din Palatul Culturii din Târgu-Mureș o parte dintre membrii echipei de organizatori ai Academiei Sighișoara au susținut o conferință de presă în care au prezentat ediția din acest an a festivalului. La începutul discursului său violonistul Alexandru Gavrilovici, director artistic al Academiei Sighișoara și președinte al Asociației Cultura Viva Sighișoara, a comparat festivalul cu un caleidoscop. „De la un an la altul apar noi configurații, noi culori, mai complicate, mai interesante. Este un principiu care cred că se leagă foarte bine cu ideea de Cultura Viva, un concept foarte general, nu numai o asociație. Este o filozofie de viață. Această filozofie de viață a prins rădăcini în acești 23 de ani și sperăm să mergem în același ritm de apropiere și de înțelegere a acestui fenomen, care este cultura”, a spus Alexandru Gavrilovici. „Anul acesta va fi un an cu surprize, dar și cu elemente care s-au consolidate, cu profesori din toată lumea care se-ntorc cu drag și care s-au atașat de proiectul Academia Sighișoara”, a adăugat Alexandru Gavrilovici.

„Aportul esențial” al partenerilor

„Vreau să menționez aportul esențial pe care țara mea de adopție, Elveția, îl aduce în acest în acest fenomen. Acestora li s-au adăugat sponsori, susținători de mare nădejde și de mare importanță, precum Azomureș-ul, o companie care a înțeles să-și împartă succesul ajutând un proiect educativ”, a declarat Alexandru Gavrilovici, președintele Asociației Cultura Viva, de asemenea, menționând și sprijinul primit din partea Primăriei Municipiului Sighișoara.

Interes mare pentru cursurile Academiei. 60 de studenți acceptați

„Voi vorbi despre studenți, pentru că studenți sunt cei mai importanți pentru noi, fiind o academie de vară. Și în acest an interesul studenților a fost foarte mare, în nici trei săptămâni s-au epuizat toate locurile. Am reușit să acceptăm 60 de studenți din mai multe țări, din 9 țări – mai exact, din Austria, România, Elveția, Franța, Germania, Spania, Finlanda, Ungaria și Regatul Unit. Anul acesta vom avea 21 de profesori care vor susține cursuri de măiestrie: de pian, forte-piano, vioară, vioară barocă, violă, violoncel, contrabas, muzică de cameră, harpă și tehnica Alexander”, a declarat Eszter Adorjáni, manager Academia Sighișoara.

„Două săptămâni de muncă intensă”

În continuare a vorbit pianista Anamaria Stamp, din Sighișoara, care locuiește în Olanda. Ea a vorbit atât în calitate de fost student al Academiei Sighișoara și de artist participant la festival, cât și ca membră a echipei de organizare. „Am avut onoarea de a participa mai mulți ani la rând și astfel am avut ocazia să întâlnesc un profesor olandez cu care am avut onoarea, după aceea, să studiez la master. Academia formează o legătură, o punte strânsă între România și între studenții și profesorii internaționali. Ai ocazia să lucrezi la un nivel foarte înalt”, a spus Anamaria Stamp. „Sunt două săptămâni de muncă foarte intensă, dar e o deosebită plăcere”, a adăugat. „Ca organizator, am plăcerea de a veni acasă în fiecare vară și de a organiza alături de un team foarte serios, onest, care face ca în aceste două săptămâni să se lucreze fără strez într-o ambianță plăcută”, a mai spus Anamaria Stamp.

Interpreți cu renume internațional

În cadrul Academiei muzicale de vară de la Sighişoara, tinerii muzicieni din ţară şi străinătate pot lua contact în acest an cu profesori şi interpreţi de renume internațional precum violoniştii Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean şi Melinda Béres, pianiştii Vinciu Moroianu, Benjamin Engeli şi Anton Kernjak, compozitorii Adrian Pop şi Roland Moser, violonceliştii Katharina Gohl-Moser şi Guillermo Pastrana, membrii cvartetului Arcadia, organistul Erich Türk, violistul Vladimir Lakatos, harpista Marie Trottmann, contrabasistul Botond Kostyák, Irina Gavrilovici pentru cursul de canto şi Angela Schwartz pentru cursul de Tehnică Alexander.

George Enescu, punct central al programului

Directorul artistic al festivalului Academia Sighișoara, Alexandru Gavrilovici, a explicat, referindu-se la programul festivalului, că organizatorii încearcă să găsească la fiecare ediție ceva special care să fie pus în valoare. „Anul acesta este un an în care marele Festival „George Enescu” nu are loc, însă, și din discuțiile pe care le-am avut între noi, am avut ideea de-al prezenta pe George Enescu în devenirea lui”, a spus Alexandru Gavrilovici.  „Cine au fost colegii lui Enescu? Ce muzică asculta Enescu? Cine l-a inspirat pe Enescu?”, a adăugat acesta referindu-se la întrebările cărora vor să le ofere răspunsuri organizatorii festivalului prin cele 5 concerte dedicate lui George Enescu. „Am ales compozitori care i-au fost contemporani sau de care a fost influențat. Am început cu Bach, care a fost și este „biblia” muzicienilor, după care se va cânta muzică de cameră”, a mai spus directorul artistic al festivalului, referindu-se la programul concertului de deschidere a festivalului, „Enescu și Elveția”, din 1 august, care va fi susținut la Primăria Sighișoara. Festivalul Academia Sighișoara va continua cu concerte în fiecare seară, până în 14 august.  Programul festivalului poate fi consultat pe site-ul academia-sighisoara.com.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE