Înec cu semne de întrebare la „Weekend”. Expert în salvări: „Publicul trebuia avertizat că nu este salvamar” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 932 Vizualizări

Înec cu semne de întrebare la „Weekend”. Expert în salvări: „Publicul trebuia avertizat că nu este salvamar”

111Un tânăr în vârstă de 19 ani, care lucra ca zilier în Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul” (Weekend”) din Târgu-Mureş şi-a pierdut viaţa marţi, 2 august, în bazinul pentru înotători cu adâncimea de 1,8 metri. Spre ghinionul decedatului, în ziua respectivă administraţia Complexului a decis ca accesul în incintă să se facă gratuit, fără bilet de intrare, şi a considerat că nu se impune prezenţa vreunui salvamar (zilier şi el, potrivit surselor Zi de Zi) în zona bazinului mare, dat fiind vremea nefavorabilă pentru îmbăiat.

„Existau doar oameni de ordine”

Cosmina Paşcan, director executiv adjunct în cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, a declarat, pentru Zi de Zi, că în ziua respectivă vizitatorii Complexului de Agrement şi Sport „Weekend” nu au plătit taxă de intrare, iar în zona bazinelor nu era prezent niciun salvamar, având în vedere vremea neprielnică pentru îmbăiat. „Tânărul care a decedat avea 19-20 de ani, lucra ca zilier în Complex şi era în afara orelor de program. Fiind vorba despre un coleg, regretăm ce s-a întâmplat. În ziua respectivă, nu se plătea intrare la „Weekend” şi nu exista salvamar deoarece vremea era nefavorabilă şi lumea nu făcea baie. Existau doar oameni de ordine, care l-au găsit pe băiat în bazin. S-a apelat la numărul 112, a sosit ambulanţa, dar din păcate după sosirea ambulanţei SMURD s-a constatat decesul. Deocamdată atât ştim, despre detalii cum ar fi cauza decesului nu ne putem pronunţa, raportul IML urmând să lămurească ce s-a întâmplat. Aşteptăm în acest sens rapoartele IML şi ITM”, a afirmat Cosmina Paşcan.

Anchete demarate de ITM şi Poliţie

La faţa locului a fost chemată şi o echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş, care a demarat o anchetă proprie. „La data de 2 august 2016 am fost solicitaţi prin Serviciul 112 să ne prezentăm pentru a efectua cercetări la faţa locului privind un posibil accident de muncă, în Complexul de Agrement şi Sport „Weekend”, la aproximativ ora 17.00. Dosarul se află în curs de cercetare, momentan nu putem să stabilim dacă este vorba despre un accident de muncă sau nu”, a afirmat, pentru Zi de Zi, jrs. Eva Man, inspector şef al ITM Mureş. „Din primele constatări, am stabilit că este vorba de un zilier care muncea pentru Complexul de Agrement şi Sport „Weekend”, a completat jrs. Eva Man.

De asemenea, moartea tânărului de 19 ani este investigată şi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş. „S-a deschis un dosar pentru ucidere din culpă, in rem, iar cercetările sunt în curs de desfăşurare”, a menţionat, pentru Zi de Zi, inspector Andreea Pop, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.

Înecat cu propria salivă?

Conform surselor Zi de Zi, în momentul scoaterii sale din bazin, tânărul de 19 ani avea salivă abundentă la gură, semn specific bolnavilor de epilepsie. Astfel, nu e exclus ca acesta să se fi înecat, de fapt, cu propria salivă, în urma unei crize de epilepsie.

Desigur, în acest sens va face lumină raportul de necropsie care va fi întocmit de Institutul de Medicină Legală.

Legea serviciilor de salvare acvatică, ambiguă

Activitatea şi organizarea serviciilor publice de salvare acvatică – salvamar este reglementată de Legea nr. 675/2007, act normativ care nu specifică însă, la modul concret, dacă un proprietar de ştrand are sau nu obligaţia de a asigura servicii de salvamar în zilele în care ştrandul este deschis gratuit publicului, iar bazinele conţin apă.

La capitolul III din respectiva lege, intitulat „Măsuri generale pentru prevenirea accidentelor acvatice”, articolul 19 prevede:

„În vederea prevenirii accidentelor acvatice în ştranduri, în parcuri acvatice sau în porturi de agrement nautic, operatorii economici şi/sau autorităţile administraţiei publice locale care le administrează îndeplinesc următoarele atribuţii:

a) amplasează panourile de avertizare şi pe cele de informare într-un loc vizibil;

b) înlocuiesc ori de câte ori este nevoie panourile de avertizare şi pe cele de informare, precum şi marcajele de pe mal;

c) amplasează punctul de observare astfel încât să poată fi supravegheată toată suprafaţa de apă aflată în competenţă;

d) acoperă marginile piscinelor cu materiale antiderapante;

e) asigură permanent curăţenia, îndepărtează de pe plajă şi din zona submersă de îmbăiere obiectele periculoase.

Expert în salvări: „Publicul trebuia avertizat că nu este salvamar”

După lecturarea acestui capitol din Legea 675/2007, se iscă cel puţin o întrebare, şi anume dacă administratorul Complexului „Weekend” trebuia sau nu să avertizeze vizitatorii cu privire la lipsa salvamarului din zona bazinului umplut cu apă. Această idee a fost subliniată şi de un expert în domeniu, salvamontist şi scafandru, în opinia căruia în cazul în care bazinul era funcţional în zona acestuia trebuia să fie prezent şi un salvamar, chiar dacă vremea era neprielnică pentru scăldat. „Era bine dacă la bazin era şi un salvamar, chiar dacă vremea nu era una în care să faci baie. La „Weekend” merge multă lume şi unii nu ţin cont de vreme atunci când fac baie. Desigur, e imposibil să asiguri salvamar în permanenţă, mai ales seara şi noaptea, când unii trec de la terase în bazin, să facă baie”, a spus, sub protecţia anonimatului, specialistul consultat de Zi de Zi.

Acesta a mai fost de părere că se impunea înştiinţarea-avertizarea vizitatorilor Complexului, prin intermediul a minim unui panou, despre lipsa salvamarului şi interdicţia de a face baie în acea zi. „În bazin era apă ca într-o zi obişnuită. Dacă e vreme nefavorabilă şi accesul e gratuit în ziua respectivă, asta nu înseamnă automat că nu ai voie să faci baie. Puteau să golească bazinul mare, dacă înotul era interzis. Se putea ca cineva să se plimbe şi să alunece sau să cadă în bazin. Riscul e acelaşi. Eu aş fi pus cel puţin un panou de avertizare în zona bazinului mare, pe care să scrie că nu se face baie în acea zi şi că nu există salvamar”, a precizat expertul în salvări.

Post de prim ajutor şi pază permanentă, prevăzute în regulament

Regulamentul de funcţionare al Serviciului public Administraţia Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul” a fost aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local Târgu-Mureş din 6 mai 2001.

Documentul, disponibil pe site-ul www.tirgumures.ro, nu conţine însă precizări concrete, ca de exemplu ce obligaţii are administratorul ştrandului (precum şi vizitatorii) într-o zi din sezonul estival cu vreme nefavorabilă îmbăierii, în care bazinele sunt umplute, totuşi, cu apă.

Capitolul V din respectivul regulament, intitulat „Reguli privind ordinea şi disciplina publică în Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul” conţine cel puţin două prevederi interesante: obligativitatea asigurării pazei permanente în incinta Complexului între orele 7.00 – 19.00 şi existenţa unui punct de acordare a primului ajutor, amenajat probabil în ideea de a câştiga timp, în caz de nevoie, până la sosirea unei ambulanţe specializate:

Articolul 27 – În permanenţă paza CASM este asigurată de către personalul angajat (desemnat), coordonat de ofiţerul de serviciu în timpul zilei între orele 7.00 – 19.00, şi de către personalul angajat (desemnat) pentru pază pe timpul nopţii între orele 19.00 – 7.00.

Articolul 28 – În perioada sezonului estival 1 mai – 31 august, paza, ordinea şi liniştea în CASM este asigurată, pe lângă personalul propriu (ofiţer de serviciu, supraveghetori, salvamari), de către patrule de poliţie comunitară, şi la nevoie de echipajele de poliţie şi jandarmi (cu ocazia organizării de manifestări publice cu aflux de vizitatori, competiţii sportive, etc.).

Articolul 29 – În perioada sezonului estival, asistenţa medicală a publicului vizitator este asigurată prin existenţa unui post de prim ajutor dotat cu materiale sanitare necesare pentru acordarea primului ajutor cu personal medical calificat.

Întrebări fără răspuns

Contactat vineri, 5 august, pentru a-şi exprima punctul de vedere vis a vis de acest incident neplăcut, ing. Ioan Cîrcu, directorul Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul”, nu a putut fi contactat. Astfel, întrebări precum dacă personalul de la punctul de prim ajutor din Complex a acţionat sau nu până la sosirea ambulanţei SMURD sau cine şi de ce a decis ca bazinul mare să rămână nesupravegheat în condiţiile în care conţinea apă rămân, deocamdată, fără răspuns.

Singura certitudine care rămâne este, din nefericire, moartea unui tânăr de 19 ani…

Cazul, comentat şi pe Facebook

Tragedia tânărului decedat în condiţii suspecte a stârnit comentarii şi pe reţeaua de socializare Facebook, de unde am selectat două opinii mai interesante:

„Mă întreb dacă în cazul de faţă, camerele de supraveghere erau funcţionale sau nu… Că în alte zile se tot postează link-ul cu live feed-ul complexului. Dar când vine vorba de ceva serios, nimeni nu ştie nimic!”, a fost de părere Birtalan Ferenc.

„Am înțeles! Aici (în Gwinner, Dakota de Nord, SUA – n.r.) prietena lui băiatul meu e salvamar şi când e ziua ei să lucreze, lucrează, nu contează că plouă sau nu. (Mai intră câte un puşti, sau aiuriți) dar chiar de curăță bazinele, sau fac curat pe ştrand, dar e obligatoriu să stea câte 4 ore, în schimb chiar de plouă! De aceea mi s-a părut ciudat de ce nu a fost, la locul lui! Am înțeles! E diferit!”, a scris Dudas Agnes.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE