Curtat de chinezi, sculptorul Florin Strejac duce talentul mureșean pe alt continent Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 790 Vizualizări

Curtat de chinezi, sculptorul Florin Strejac duce talentul mureșean pe alt continent

 

Ne mândrim cu artiștii noștri și cu succesul atins de ei înafara țării, și cu toate acestea investim mai mult în muzică și dans din buric. Sculptorul Florin Strejac, ambițiosul care se dezvoltă, liniștit, educat, și cultivă rafinament și eleganță prin locurile în care-și lasă urmele pașilor, ne reprezintă în cadrul unei expoziții internaționale în China. Aici va executa lucrarea ”A momentary lapse of reason”, încă o amprentă lăsată în largul lumii de mureșeanul nostru.

strejac 2

Cu o putere covârștioare, arta unește suflete, comunică sentimente, după cum ne demonstrează Florin Strejac, restaurator în cadrul Laboratorului de Conservare şi Restaurare – Muzeul Judeţean Mureș. În data de 25 septembrie va participa la o expoziție organizată de Oficiul Consiliului de Stat și Departamentului de Propagandă al Provinciei Shaanxi. Evenimentul va avea loc în orașul Xi ‘au China, la Muzeul de Artă Cui Zhen Kuan.

” Este a noua mea participare în China. Regulamentul lor solicită, printre altele, și trimiterea unor proiecte. Am trimis  și le-a plăcut o lucrare, pe care am mai făcut-o și în Izmir, în Turcia, și la rugămintea lor, o voi face și acolo. Lucrarea este o metaforă, sugerează ”when the wind is blowing”, acea minune care ți se întâmplă și te scoate din rutina zilnică, îți pierzi direcția plictisitoare, te scoate din zona de confort, acea mare schimbare,  dragostea sau alt sentiment. Stilul meu e minimalist, mă joc cu lumină și umbră, un stil mai complex, care implică tehnologie și abilități de  a lucra în piatră, de mânuit scule de tăiat piatră, un stil mai dificil decât un performance sau o instalație” ne explică sculptorul Florin Strejac.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, artistul a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. De-a lungul carierei sale a organizat expoziţii personale sau a participat la diferite simpozioane în S.U.A., India, Germania, Cipru, Turcia, Suedia, Egipt, Spania și în țară. Totodată, a avut expoziţii de grup la Bucureşti, Cluj Napoca, Baia Mare, Târgu-Mureș, Italia, Canada, Spania. Artistul și-a lăsat amprenta și pe câteva monumente de for public ce ne înnobilează municipiul, respectiv bustul cărturarului Petru Maior de la Universitatea “Petru Maior”, bustul domnitorului Al. Ioan Cuza de la sediul Poliţiei Târgu-Mureș și Monumentul oraşului Iernut.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE