Home / Cultură / Oaspeți ai Filarmonicii Naționale Ungare, la Târgu-Mureș

Oaspeți ai Filarmonicii Naționale Ungare, la Târgu-Mureș

Filarmonica Târgu-Mureș primește joi seara vizita Filarmonicii Naționale Ungare cu prilejul unui concert extraordinar vocal-simfonic sub bagheta maestrului Kocsis Zoltán.

Programul concertului poartă titlul „Doar din izvor curat”, expresie de referință din finalul Cantatei profane de Bartók Béla. Întregul program al concertului cuprinde lucrări celebre din creația lui Bartók Béla și Kodály Zoltán. Pe finalul concertului va intra în scenă și Corul Mixt al Filarmonicii tîrgumureșene, colectiv artistic care pe parcursul întregului an își aniversează șase decenii de existență. Moderatorul concertului este Sebő Ferenc, iar prezentarea în limba română este susținută de către o erudită personalitate din țara noastră, prof. univ. dr. Ioan Haplea de la Academia de muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Vor mai evolua în scenă cu prilejul acestui concert Taraful Parapács, Formația de dansuri Czifra, cântăreții de muzică populară Csizmadia Anna, Kubinyi Julia, Zsiko Zoltán, cântăreții de operă Balga Gabriella și Palerdi András precum și folcloristul Kurdi Gábor. Concertul este realizat cu sprijinul Fundației „Serviciul Public pentru Cultura Maghiară” din Budapesta. Va fi o seară de excepție deoarece vom colabora, în sensul că și Corul Mixt al Filarmonicii va întregi acest concert cu un program foarte variat pe care Filarmonica Națională Ungară îl realizează în cadrul unui mini turneu pe care îl fac în România. Miercuri seara vor fi prezenți la Cluj, cu același program, și cu participarea corului filarmonicii noastre. Programul concertului de joi seara este foarte bine conceput, mai ales că în acest an atât în Ungaria, cât și în România se vor marca cei 135 de ani de la nașterea lui Bartok Bela, respectiv George Enescu. Și în stagiunea trecută au fost multe consemnări pe afișul filarminicii ale acestor aniversări. În acest cadru, cei din Ungaria gândesc acest mini turneu pentru a-l pune în valoare pe compozitorul Bartok Bela, care ne-a lăsat moștenire celor care suntem, în acest spațiu european culegerile de folclor”, a precizat Vasile Cazan, dirijor, manager al Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Poftiți la teatru online. În această seară „Supernove“ de Alexandra Pâzgu, în regia lui Radu Nica

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vă invită la o nouă reprezentație online, vineri, …