Ziua de 1 Decembrie, sărbătorită la Unirea Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 667 Vizualizări

Ziua de 1 Decembrie, sărbătorită la Unirea

foto-unirea

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în 29 noiembrie la Colegiul Național „Unirea” din Tîrgu Mureș. Prima parte a manifestărilor s-a desfășurat de la ora 11.00, când s-a jucat Hora Unirii în curtea colegiului, participând și elevii din ciclul primar, care studiază la Liceul „Constantin Brâncuși”. Apoi, de la ora 13.00, activitățile dedicate zilei de „1 Decembrie” s-au desfășurat în Sala Festivă a colegiului.

Unirea 1 decembrie

Mesaje de Ziua Națională a României

Aurora Stănescu, directorul Colegiului Național „Unirea”, a vorbit în deschiderea activităților desfășurate în Sala festivă și a prezentat prima parte a acestora. „Este un moment cu încărcătură emoțională, istorică, spirituală și culturală. Este un moment care deschide pentru noi seria unor alte evenimente care marchează sărbătoarea unității naționale”, le-a spus directorul școlii elevilor prezenți la eveniment.

Elevele clasei a XII-a E, Alexandra Ujică, Alexandra Tămaș și Antonia Muscă, au citit câte un mesaj pentru Ziua Națională a României. Alexandra Ujică a vorbit despre 1 Decembrie ca despre o zi înălțătoare și măreață, considerând-o o zi în care românii și-au luat destinul în propriile mâini. „Consider că Marea Unire a fost cel mai important pas din istoria României, servind, deci, o sfântă lecție pentru generațiile următoare”, a spus eleva.

Apoi, colega ei, Alexandra Tămaș, a avut un discurs în care le-a vorbit colegilor adunați în Sala Festivă despre toleranța specifică Transilvaniei. „Marele istoric și academician Nicolae Iorga afirma: Românii n-au fost un popor cuceritor (…) Toleranța a constituit și constitue o trăsătură definitorie, esențială a comunității tradiționale din zonele carpatice ale României. Istoria, evoluția vieții sociale, manifestările și credințele asigură regiunilor României statutul nevoii de conviețuire. În Transilvania, spațiu cu valori culturale și linvistice distincte, există o componentă multietnică și tradiții multiculturale care au marcat și vor marca pentru totdeauna această regiune. Români, maghiari, sași și secui au reușit să depășească diferențele de factură culturală și să pună bazele unei societăți bazate pe toleranță și comuniune”, a spus Alexandra Tămaș.

Antonia Muscă a apreciat că evenimentele din 1918 au marcat „desăvârșirea unității naționale”. Apoi, a rostit un mesaj de laudă la adresa Colegiului Național „Unirea”.

Unirea 1 decembrieConcurs interdisciplinar

Evenimentul continuat prin acordarea unui premiu celor din clasa a IX-a D pentru implicarea în activitățile dedicate Zilei Naționale. Apoi, opt eleve, tot din clasa a XII-a E, au susținut un moment poetic. Activitățile s-au încheiat cu desfășurarea concursului interdisciplinar „Unire și prietenie” la care au participat 4 echipe: clasa a IX-a D: Denisa Jurje, Carina Pop și Török Cristian István; clasa XI-a E: Larisa Dragotă, Raul Mărginean și Camelius Zagon; clasa XI-a F: Alexandru Sămărtean, Radu Răuţă, Corina Zugravu și Adelina Sfredel; și clasa a X-a F: Flavia Radu, Loredana Vale și Alexandra Marc.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE