Home / Cultură / Măsuri în domeniul cinematografiei
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 23 : People in 3d-glasses watches film on October, 23 in Moscow, Russia. The number of supporting 3D-format cinema in Russia increased more than threefold for the year.

Măsuri în domeniul cinematografiei

Guvernul a aprobat, recent, o serie de măsuri în domeniul cinematografiei, pentru a se asigura funcționarea și dinamizarea producției cinematografice, precum și accesul publicului la producții românești și europene. În acest sens, a fost completată și modificată legislația în vigoare în domeniul cinematografiei.

Ordonanța de urgență de modificare a Legii cinematografiei prevede o serie de schimbări legate de modul de finanțare din Fondul cinematografic a producției cinematografice, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producție și dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice și transparentizarea acestuia, asigurarea obligațiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducțiile internaționale și sprijinirea educației audio-vizuale.

“Mai multe măsuri privesc susținerea tinerilor creatori – o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflați la primul și al doilea lungmetraj, și o alta pentru filmele de micro-buget, ca și încurajarea distribuției de film românesc, prin mărirea procentului obligatoriu de proiecții cu astfel de producții în cinematografe. O altă serie de măsuri privește protejarea patrimoniului cinematografic național, printre altele, prin trecerea Arhivei Naționale de Filme din subordinea Centrului Național al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului.

De asemenea, ordonanța de urgență prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor și grădinilor de cinematograf de către autoritățile locale, în condițiile legii 303/2008, de la Regia Autonomă de Difuzare și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”, precum și prelungirea termenului-limită în care autoritățile locale au obligația de a revitaliza și moderniza sălile preluate, cu obligații suplimentare privind difuzarea constantă de film în spațiile preluate.

Ministerul Culturii va detalia modificările cuprinse în acest act normativ într-un comunicat de presă ulterior.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Future Perfect #4 / Viitor Anterior #4

Artiști: Robert Băjenaru, Anca Bucur, Raluca Croitoru, Larisa Crunțeanu, Megan Dominescu, Alexandra Ivanciu & Anastasia …