Share

Home / Cultură / Măsuri în domeniul cinematografiei
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 23 : People in 3d-glasses watches film on October, 23 in Moscow, Russia. The number of supporting 3D-format cinema in Russia increased more than threefold for the year.

Măsuri în domeniul cinematografiei

Guvernul a aprobat, recent, o serie de măsuri în domeniul cinematografiei, pentru a se asigura funcționarea și dinamizarea producției cinematografice, precum și accesul publicului la producții românești și europene. În acest sens, a fost completată și modificată legislația în vigoare în domeniul cinematografiei.

Ordonanța de urgență de modificare a Legii cinematografiei prevede o serie de schimbări legate de modul de finanțare din Fondul cinematografic a producției cinematografice, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producție și dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice și transparentizarea acestuia, asigurarea obligațiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducțiile internaționale și sprijinirea educației audio-vizuale.

“Mai multe măsuri privesc susținerea tinerilor creatori – o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflați la primul și al doilea lungmetraj, și o alta pentru filmele de micro-buget, ca și încurajarea distribuției de film românesc, prin mărirea procentului obligatoriu de proiecții cu astfel de producții în cinematografe. O altă serie de măsuri privește protejarea patrimoniului cinematografic național, printre altele, prin trecerea Arhivei Naționale de Filme din subordinea Centrului Național al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii”, se arată într-un comunicat remis de Biroul de presă al Guvernului.

De asemenea, ordonanța de urgență prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor și grădinilor de cinematograf de către autoritățile locale, în condițiile legii 303/2008, de la Regia Autonomă de Difuzare și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”, precum și prelungirea termenului-limită în care autoritățile locale au obligația de a revitaliza și moderniza sălile preluate, cu obligații suplimentare privind difuzarea constantă de film în spațiile preluate.

Ministerul Culturii va detalia modificările cuprinse în acest act normativ într-un comunicat de presă ulterior.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Bilanț pozitiv la Ansamblul Artistic Profesionist ”Mureșul”

Sfârşitul de an 2019 înseamnă pentru Ansamblul Artistic Profesionist “Mureşul” recunoaşterea profesionalităţii şi calităţii artistice …

Share
Share