În continuare, asupra Liceului Romano-Catolic planează incertitudinea Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 444 Vizualizări

În continuare, asupra Liceului Romano-Catolic planează incertitudinea

Întâlnirea dintre reprezentanți ai Consiliului Local, Primăriei Tîrgu Mureș și Inspectoratului Școlar Județean Mureș pentru găsirea unei soluții pentru deblocarea situației de la Liceul Romano-Catolic s-a încheiat în coadă de pește. Lipsa de finalitate a fost cauzată și de schimbarea inspectorului școlar general Nadia Rață, chiar în timpul discuției, după cum a amintit social-democratul Sergiu Papuc. Dumitru Matei de la PNL a precizat că școala nu a prezentat documente de înființare, în timp ce Peti Andras – UDMR – a susținut că e nevoie de o decizie înainte de ședința deliberativului din luna ianuarie.

În 16 ianuarie, Primăria Municipiului Tîrgu Mureș a organizat o întâlnire în care s-a discutat despre situația Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc”. La discuții au fost invitați inspectorul școlar județean de la acea dată, Nadia Rață, și consilieri locali din partea UDMR – Peti András și Csiki Zsolt, PSD – Sergiu Papuc, și PNL – Dumitru Matei. Niciunul dintre consilierii locali din partea POL nu a fost invitat. La întâlnirea care s-a desfășurat în biroul primarului Dorin Florea au participat și Horațiu Lobonț, șeful Direcției Școli, și Claudiu Maior. În ședința extraordinară a Consiliului Local din 13 ianuarie, consilierii UDMR au anunțat că nu vor vota un plan de școlarizare din care lipsește Liceul Teologic Romano-Catolic. Plan de școlarizare care a fost solicitat de ISJ Mureș, potrivit unei adrese publicată pe site-ul instituției, până la data de 12 ianuarie.

Modul în care a fost înființat Liceul Romano-Catolic este subiectul cercetărilor DNA, fostul inspector școlar general, Ștefan Someșan, și directorul liceului, Tamási Zsolt, fiind urmăriți penal. De la începerea urmării penale a directorului – la începutul lunii noiembrie, profesorii liceului s-au confruntat cu imposibilitatea de a-și primi salariile până la mijlocul lunii decembrie. De asemenea, Liceul Romano-Catolic nu are propriu-zis un director, deoarece Tamási Zsolt, deși a participat și a promovat concursul pentru funcția de director, nu a primit numirea din partea ISJ Mureș.

Sergiu Papuc

„Nu am fost în situația de a lua o decizie clară”

Sergiu Papuc, consilier local din partea PSD, a declarat că nu s-a luat nicio hotărâre clară în cadrul întâlnirii care avut loc la Primărie, unul dintre motive fiind și faptul că ISJ Mureș a rămas nereprezentat. „Am avut un impediment legal, deoarece reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, doamna Nadia Rață, a primit decizia de eliberare din funcție în timpul discuției – nu a fost propriu-zis o ședință”, a precizat Sergiu Papuc.

Din punctul de vedere al consilierului local PSD există și o lipsă de comunicare între instituțiile implicate în această situație. Referitor la problema includerii Liceului Romano-Catolic în structura rețelei școlare pentru anul școlar 2017-2018, Sergiu Papuc a declarat că nu a auzit pe nimeni care să invoce scoaterea liceului din rețeaua școlară, precizând că s-a vorbit „doar despre găsirea unei soluții prin care să se deblocheze situația”.

„Ieri, practic, fiecare și-a expus punctul de vedere cu privire la acest lucru, noi am stat și am cules informații pentru că este greu să iei o decizie fără să ai toate datele. Noi încă ne documentăm. Până la urmă, rețeaua școlară nu depinde de noi, de consilierii locali. Noi trebuie să o votăm, dar nu noi o propunem”, a adăugat Sergiu Papuc.

Foto 2_Peti Andrei

„Urmează ca fiecare dintre noi să mai consultăm juriști”

Peti András, consilier local din partea UDMR, a declarat că s-a discutat despre condițiile legale care trebuie îndeplinite pentru aprobarea rețelei școlare. „Și, concret, despre situația juridică a Liceului Teologic „Rákóczi Ferenc”. Deocamdată s-au analizat mai multe variante de lucru care ar putea fi aplicate, dar nu s-a ajuns la o decizie. Urmează ca fiecare dintre noi să mai consultăm juriști, avocați, care să-și exprime un punct de vedere legal. Important este să se găsească o soluție legală și liniștitoare pentru toată lumea și să ne concentrăm pe viitor și pe calitatea activității educaționale”, a precizat Peti András. Consilierul local a adăugat că este necesar să se ajungă la o soluție înainte de ședința ordinară din luna ianuarie a Consiliului Local.

Foto 3_Dumitru Matei

Se va cere o poziție din partea Ministerului Educației

Dumitru Matei, consilier local din partea PNL, a declarat că în mod cert se va organiza o nouă întâlnire pentru a se găsi o soluție în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic. „Problema este mai complexă. Școala nu a prezentat documente de înființare”, a declarat Dumitru Matei, precizând că se va cere și o poziție din partea Ministerului Educației pentru a se clarifica situația.

Consilierii locali Peti András (UDMR), Sergiu Papuc (PSD) și Dumitru Matei (PNL) au declarat că nu știu de ce nu au fost invitați la întâlnire și consilieri locali din partea POL. De asemenea, nu au comentat despre faptul că nu li s-a permis consilierilor POL, Györfi Júlia, Mark Christian Hermann și Radu Bălaș, să participe la discuții, precizând că întânilrea a fost organizată de Executivul local – Primăria Tîrgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE