Home / Invatamant / Cercetător renumit din Franța, la UMF Târgu-Mureș

Cercetător renumit din Franța, la UMF Târgu-Mureș

Centrul Avansat de Cercetare Medicală și Farmaceutică va găzduiește astăzi, 16 februarie, la ora 13.00, prezentarea cu titlul „Aritmii fatale, mutații, canale ionice și modelare integrativă” susținută de dr. Georges Christé, cercetător în cadrul Animalerie Zebrafish a Universității Claude Bernard Lyon 1, Lyon, Franța.

„Aritmiile cardiace maligne reprezintă o problemă majoră pentru clinicienii de pe întreg globul. Predispoziția genetică, acționând prin intermediul polimorfismelor uninucleotidice (single nucleotide polymorphisms – SNPs) sau prin mutații adevărate, joacă un rol important în fiziopatologia acestor aritmii. Grupul nostru din Lyon (Franța) a evidențiat și a caracterizat la pacienți umani o serie de mutații ale unor gene care codifică canale ionice (hERG, HCN4, conexine) și factori de transcripție (PITX2). Pentru a evalua rolul acestor mutații în geneza aritmiilor cardiace am realizat analize la multiple niveluri – genomică, expresie ARNm, sinteză proteică și analiză funcțională (patch-clamp) – atât pe țesut uman cât și la animale de experiență cu diverse mutații induse experimental. Recent, am obținut o serie de informații suplimentare extrem de importante prin înregistrarea semnalului ECG la pești zebră (Zebrafish), pentru care am dezvoltat de curând un profil de recunoaștere a undelor ECG pe baza semnalului înregistrat”, se precizează pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Testări COVID-19 la CRRN Brâncovenești

În cursul zilei de marți, 30 iunie, personalul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică (CRRN) …