Home / Cultură / ”Istoria Transilvaniei” lansată la UPM

”Istoria Transilvaniei” lansată la UPM

Departamentul de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Facultății de Ştiinţe şi Litere a Universității ”Petru Maior” din Târgu Mureş organizează vineri, 5 mai, ora 12:00 în Aula Magna UPM lansarea cărții „Istoria Transilvaniei”. Vor participa autorii cărții,  prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca. Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean Preşedintele Senatului UPM, lector univ. dr. Mihaela Boloș diirectorul Departamentului de Istorie şi Ştiinţe Politice. ”Transilvania prezentă, a secolului XXI, poartă urmele unui trecut frământat și destul de diferit de ceea ce s-a întâmplat în alte regiuni ale Europei. Călătorul venit de departe este frapat, deopotrivă în peisajul urban și in cel rural, de alăturarea unor lăcașuri de cult variate, de la cupolele bizantine și neobizantine ale bisericilor ortodoxe la turnurile gotice care străpung cerul și de la arcurile rotunde ale bisericilor romanice până la fațadele baroce ale altor locuri de închinăciune.

Unicitatea lumii transilvane

”Toate aceste modele au fost, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, în pericol, s-au aflat în rivalitate și în dispută, și-au periclitat reciproc existența, dar au funcționat până la urmă concomitent și s-au influențat reciproc, conferind unicitate lumii transilvane, cunoscute, de aceea, în anumite cercuri, drept o lume a toleranței. „Toleranța” transilvană a însemnat, în funcție de realitate, dar și de interpretarea fiecăruia, acceptare și respingere în același timp, primire și excludere, egalizare și segregare, dând societății o formă și o funcționare sui generis. Cartea aceasta își propune să arate cum s-a putut produce acest lucru de-a lungul timpului, care au fost prioritățile și cum au evoluat lucrurile deopotrivă în context local, regional, național și european”, afirmă autorii cărții „Istoria Transilvaniei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Votați cele mai bune cărți ale anului 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul …