Judeţul Mureş, punct de interes pentru viticultura transilvană Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1590 Vizualizări

Judeţul Mureş, punct de interes pentru viticultura transilvană

Cea mai reprezentativă podgorie a Transilvaniei este, fără îndoială, podgoria Târnave, care ocupă aproape în întregime suprafaţa Podişului Târnavelor, de-a lungul judeţelor Mureş, Alba şi Sibiu, traseul fiind supranumit şi „Drumul Vinului”. În judeţul Mureş, localităţile recunoscute pentru podgoriile lor sunt Găneşti – Seuca şi Mica, unde se produc mai multe sortimente de vinuri sub brandul Villa Vinea.

Vinurile obţinute în podgoria Târnave sunt în general spumante foarte bune, obţinute prin metoda clasică de fermentare în butelii, din vinuri-materie primă obţinute din soiuri precum Fetească albă, Fetească regală, Pinot gris, Traminer, Sauvignon blanc, Muscat Ottonel şi Riesling italian.

Un alt punct de interes pe harta viticulturii judeţului Mureş se află în zona podgoriei Lechinţa, situată în nord-estul Podişului Transilvaniei, în regiunea deluroasă a Mureşului şi a Someşului Mare. Podgoria cuprinde patru centre viticole, Lechinţa, Bistriţa, Teaca şi Batoş, unde la crama din localitate se produce un vin renumit, sub brandul Liliac. Lista vinurilor produse la podgoria Lechinţa cuprinde Feteasca albă, Riesling italian, Muscat Ottonel, Pinot griș şi Fetească regală.

Nu în ultimul rând, o altă locaţie de tradiţie în cultivarea viţei de vie şi producerea de vinuri de calitate este Călimăneşti, aşezare care aparţine de comuna Fântânele, situată la aproximativ 28 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, pe DN 13A Târgu-Mureş – Bălăuşeri – Sovata. În urmă cu un an, într-un fost conac din Călimăneşti, s-a deschis crama Petry, care oferă turiştilor o gamă variată de produse, toate locale. Pe lângă vinurile de calitate, albe, specifice zonei, turiştii sunt răsfăţaţi cu mezeluri şi caşcavaluri tradiţionale, toate preparate după reţete tradiţionale.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE