Uniunea Națională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România solicită anchetă CSM în cazul „Kovesi – Focica” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 335 Vizualizări

Uniunea Națională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România solicită anchetă CSM în cazul „Kovesi – Focica”

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze în cazul „Laura Codruţa Kovesi – Mihaela Focica” şi să ia măsurile care se impun pentru a apăra independena sistemului judiciar.

Trei procurori DNA, cercetaţi de procurorul Focica

Prin intermediul unui comunicat de presă comun, conducerile UNJR şi AMR solicită CSM ca în baza articolului 30 din Legea 317/2004 să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenţei întregului sistem judiciar faţă de presiunea pe care procurorul-şef  DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut-o asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA.

„În fapt, pe data de 19 septembrie 2017 presa a publicat o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focica, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focica, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef  DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiune asupra ei pentru a-şi schimba concluziile din lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog reiese că şi procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focica”, se menţionează în comunicatul de presă.

Spicuiri din Legea privind CSM

Totodată, semnatarele documentului, judecător Dana Gîrbovan, preşedinte al UNJR, şi judecător dr. Andreea Ciucă, președinte interimar al AMR, au transmis presei şi câteva spicuiri din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„Amintim faptul că în conformitate cu articolul 65, alineatul 3, din Legea 317/2004, “Inspecţia Judiciară acţionează potrivit principiului independenţei operaţionale, îndeplinind, prin inspectori judiciari numiţi în condiţiile legii, atribuţii de analiză, verificare şi control în domeniile specifice de activitate”. De asemenea, conform articolului 72, alineatul 1, din Legea 317/2004, “inspectorii judiciari îşi desfăşoară activitatea în mod independent şi imparţial”. Daca faptele din acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenţei justiţiei, prin imixtiuni şi presiuni brutale ale procurorului-şef DNA Laura Codruta Kovesi în activitatea Inspecţiei Judiciare, prin care se încalcă nu doar independenţa acestui procuror inspector, dar şi independenţa sistemului judiciar în ansamblul său. Inspectori judiciari sunt cei care verifică nu doar legalitatea actelor întocmite de procurori şi judecători, ci şi conduita acestora în exercitarea funcţiei sau în afara acesteia. Inspectorii judiciari sunt singurii abilitaţi să facă astfel de verificări, cu exceptţa cazului în care magistraţii sunt acuzaţi de săvârsirea unor fapte penale. Din acest motiv, am susţinut şi susţinem în continuare că este absolut necesar ca inspectorii judiciari să acţioneze în deplină libertate, orice presiuni făcute asupra lor răsfrângându-se asupra întregului sistem judiciar. Afirmaţiile noastre sunt fundamentate pe dispoziţii legale, în condiţiile în care, prin articolul 69, alineatul 2, din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, se prevede că „Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană în realizarea atribuţiilor sale referitoare la declanşarea, desfăşurarea şi valorificarea controalelor, cu excepţia situaţiilor prevăzute de prezenta lege”. De asemenea, legiuitorul a stabilit, prin articolul 72, alineatul 1, că „Inspectorii judiciari îşi desfăşoară activitatea în mod independent şi imparţial”, se arată în comunicatul de presă.

„CSM trebuie să acţioneze”

„Imixtiunea gravă devoalată de procurorul inspector Mihaela Focica necesită o reacţie pe măsura a CSM, garantul independenţei justiţiei”, sunt de părere preşedintele UNJR, respectiv preşedintele interimar al AMR.

„De altfel, imixtiunea este recunoscută şi definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, care, în cursul conversaţiei, se arată revoltat de cele întâmplate şi spune că “Asta înseamnă imixţiune! Clasică!”. Dacă în anii trecuţi CSM a amendat ferm declaraţiile unor politicieni, jurnalişti, funcţionari publici prin care respectivii criticau punctual acţiuni ale procurorilor DNA, iar CSM a apreciat că astfel de declaraţii sunt acte care au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, cu atât mai mult, acum, CSM trebuie să acţioneze pentru verificarea acţiunii procurorului-şef DNA care, dacă se confirmă, afectează grav independenţa, imparţialitatea procurorului inspector şi, prin aceasta, independenţa sistemului judiciar în ansamblul său. Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei. Solicităm efectuarea unei anchete efective, audierea în şedinţă publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele relevate de conținutul acestor interceptări. Independenţa justiţiei nu este un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetăţeanului, tocmai de aceea CSM are obligaţia să acţioneze, să dovedească opiniei publice că îşi îndeplineşte fără întârziere obligaţia prevăzuta de articolul 133 din Constituţie, de a fi garantul independenţei justiţiei. În concluzie, solicităm Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze de îndată, să verifice cu celeritate toate aspectele care rezultă din respectiva înregistrare şi să ia toate măsurile care se impun în scopul apărării independenţei sistemului de justiţie în ansamblul său împotriva presiunilor reclamate de un procuror inspector ca fiind exercitate de procurorul-şef al DNA”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE