Urșii mureșeni, microcipați și relocați Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 407 Vizualizări

Urșii mureșeni, microcipați și relocați

În viitorul apropiat, va începe o acțiune de inventariere a urșilor de pe teritoriul României, a afirmat dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș, la ședința Colegiului Prefectural de miercuri, 27 septembrie. Prefectul a subliniat că inventarierea se va face prin microcipare, după cum a aflat la o ședință recentă la care a participat și viceprim-ministrul României. ”Cum și când, cum se va derula, urmează să vedem. Doamna viceprim-ministru a precizat că după inventariere se va încerca și relocarea în alte țări europene”, a declarat dr. Lucian Goga.

60% din totalul efectivelor de urși se află pe teritoriul României

Afirmațiile au sosit în urma raportului șefului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Mureș, Dănuț Ștefănescu, care a arătat că, în acest an, au avut loc un mare număr de sesizări de urși depistați pe raza comunelor mureșene. ”S-ar putea spune chiar sesizarea și ziua”, a adăugat Dănuț Ștefănescu. Deși deocamdată nu se cunoaște exact numărul urșilor din România (cifrele oficiale estimează 7.000 de capete, ONG-urile susțin că ar fi 5.000, pe când vânătorii afirmă că numărul acestora ar fi în jur de 10.000), statisticile susțin că, la această oră, peste 60% din totalul efectivelor de urși se află pe teritoriul României, mare parte a acestora aflându-se pe teritoriul județelor Harghita, Covasna și Mureș.

Problema are o importanță deosebită, a arătat Dănuț Ștefănescu, deoarece doar în acest an au fost înregistrate aproximativ 110 sesizări privitoare la urși, care au ucis 56 de animale domestice. Deasemeni, au fost înregistrate trei atacuri la om. În plus, s-au raportat numeroase distrugeri de culturi și stupi de albine.

Deși recent Ministerul Mediului a dat o derogare pentru extragerea sau relocarea a 140 de urși și 79 de lupi, pe raza județului Mureș asta nu s-a întâmplat deocamdată. Solicitările de extragere se fac de către primăriile și fondurile de vânătoare pe raza cărora se semnalează probleme.

 

Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE