Palatul Culturii intră în circuitul artei în societate, sub egida Artmark Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 306 Vizualizări

Palatul Culturii intră în circuitul artei în societate, sub egida Artmark

Holul Palatului Culturii din Târgu-Mureș s-a umplut de operele de artă ale marilor artiști plastici români și maghiari cu ocazia expoziției  deschisă miercuri, 25 octombrie, eveniment organizat în avampremiera Licitaţiei de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, organizată de Casa de Licitație Artmark în data de 2 noiembrie, la București și Târgu-Mureș. „Cred că trebuie să ne bucurăm de acest moment deoarece Artmark aduce în acest an la Târgu-Mureș cea mai importantă licitație de artă. Se știe faptul că Artmark este cea mai importantă casă de licitație din România, și Palatul Culturii din Târgu-Mureș este acel loc unde astfel de proiecte culturale sunt bine venite. Pentru mine este o plăcere să văd expuse aceste lucrări deosebite în holul Palatului Culturii”, a precizat  Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Circuitul natural al artei în societate

Președintele Artmark,  Horia-Roman Patapievici,  a subliniat  rolul și importanța licitațiilor de artă, în  „circuitul natural al artei în societate”. „Artmark vrea să stimuleze, ce mie îmi place să numesc, circuitul natural al artei în societate. Circuitul natural nu merge de la artist la muzeu, prin confiscare de regulă, cum ne-a obișnuit comunismul. Acesta ne-a obișnuit cu o viață semi publică a artistului, și deodată, dacă cumva occidentul îl omologa, atunci brusc, după moarte, totul se confisca și intra în muzeul colecțiilor, în cadrul unui proces de prea timpurie muzeificare. Muzeele sunt foarte importante în acest circuit al artei în societate, fără să ignorăm faptul că și galeriile au rol foarte important, la fel și colecționarul privat. Nu în ultimul rând artistul,  prin expoziții, prin galerii, prin instituția colecționarului de artă,  își răspândește arta și reușește să trăiască de pe urma ei. În momentul în care spațiul public al ideilor omologhează valoarea artistului respectiv, prin intermediul licitațiilor, opera artistului  intră, fie în colecții private de un nivel superior celor de la achizițiile făcute direct din galerie sau de la artist. Urmează apoi muzeele, unde artistul  intră ca o confirmare supremă a  valorii sale”, a precizat Horia-Roman Patapievici.

Gravură de Albrecht Dürer donată Muzeului de Artă

Reprezentanții Artmark au veni cu câteva bucurii pentru  Muzeul de Artă din Târgu-Mureș, care a primi ca și donație o gravură originală semnată Albrecht Dürer, intitulată „Sfântul Ieronim în chilia sa”, lucrare evaluată la suma de 3.000-3.500 de euro. „Pe lângă această excepțională lucrare semnată Albrecht Dürer,  Artmark mai face o ofertă celor care vor achiziționa opere de artă în cadrul licitației, și anume faptul că acei colecționari privați care doresc să sprijine Muzeul de Artă,  astfel ca el să-și sporească patrimoniul de artă românească și maghiară valoroasă din interiroul Muzeului de Artă din Târgu-Mureș, Artmark oferă comision zero pentru cei  care achiziționează în licitație lucrări, și le donează Muzeului de Artă din Târgu-Mureș”, a precizat Horia-Roman Patapievici.

Pentru  Licitaţia de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, Artmark propune o selecţie a celor mai bine cotaţi artişti români ale căror opere au fost tranzacționate în licitaţiile publice din România din anii `90 până în prezent, Nicolae Tonitza, Sándor Ziffer, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu sau Simon Hollósy. Expoziția deschisă în holul Palatului Culturii mai poate fi vizitată în cursul zilei de joi, 26 octombrie, în intervalul 10:00-20: 00.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE