FOTO: Vivat, crescat, floreat pentru Armata Română! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1335 Vizualizări

FOTO: Vivat, crescat, floreat pentru Armata Română!

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie, începând cu ora 11.00, în Piața Victoriei, cu sprijinul Instituției Prefectului și al Garnizoanei Târgu-Mureș, prin oficierea unei ceremonii religioase și a depunerii de coroane și jerbe de flori în memoria soldaților căzuți la datorie pe câmpurile de luptă, precum și printr-o paradă militară.

„Pe cei căzuți la datorie îi vor pomeni urmașii”

Slujba religioasă a deschis manifestările printr-o slujbă oficiată de protopopul de Târgu-Mureș, părintele Olimpiu Zăhan. Au urmat discursurile oficialităților, primul care a luat cuvântul fiind generalul maior în rezervă Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război- filiala Mureș.

“Sărbătorindu-vă pe dumneavoastră, îi omagiem pe cei care de-a lungul timpului, au servit cu onoare și credință patria. Este ziua în care, în urmă cu 73 de ani, Armata României a restabilit hotarele de Vest ale patriei, eliberând ultimele colțuri de pământ românesc, adică orașele Carei și Satu Mare, de sub ocupația temporară a trupelor hitleriste, declarând astfel nul odiosul dictat de la Viena. Omagiem cu acest prilej memoria militarilor români care și-au dat viața și au fost doborâți în cadrul misiunilor desfășurate sub egida NATO, ONU, UE și a celor de tip coaliție. Ziua Armatei României este, înainte de toate, o sărbătoare  a valorilor românești, a patriotismului, a curajului și a devotamentului față de țară. Militarul roman, depunând jurământul de credință, a ales destinul care îi va fi permanent în slujba țării, știind că istoria României se scrie cu multe sacrificii. Armata este instituția fundamental și a dăinuit în timp, de ea s-au legat toate momentele importante ale națiunii, având la bază devotamentul, curajul, puterea de muncă și sacrificial bravului militar român. Sacrificiile nu au fost puține și neînsemnate, utlima conflagrație mondială a însemnat pentru Armata Română peste 800.000 de morți, răniți și dispăruți, dintre care 12.592 de ofițeri, 17.460 de subofițeri și peste 750.000 soldați. Suntem mulți care așteptăm ca promisiunile Generalului Gheorghe Avramescu, Comandantul Armatei a 4-a, făcute cu ocazia eliberării Ardealului, să se îndeplinească: Peste veacuri veți fi slăviți! Pe cei căzuți la datorie îi vor pomeni urmașii, iar numele lor va fi scris în Cartea de Aur a patriei și neamului. Pe soldat și pe Dumnezeu îl adori doar în caz de primejdie și după ce necazul a trecut și totul este în ordine, pe Dumnezeu îl uităm, iar pe soldat îl hulim. Ziua de 25 octombrie trebuie să rămână în conștiința tuturor românilor ca o zi memorabilă și de recunoștință adusă miilor de eroi din toate timpurile care au stropit cu sângele lor glia străbună până s-a născut din ea oastea sfântă a libertății”, a subliniat generalul maior în rezervă Gheorghe Popa.

Echipamente militare noi și instruire mai bună pentru 2018

Un alt mesaj de suflet a fost transmis de către colonelul Dacian Tiberiu Șerban, comandantul Brigăzii 6 Operații Speciale “Mihai Viteazul” Târgu-Mureș.

“În această zi aducem un omagiu tuturor ostașilor națiunii, știuți ori neștiuți, căzuți în luptele din toate timpurile. România modernă și-a consolidat independența prin viziunea șefilor de stat care au știut să se ridice la înălțimea vremurilor trăite, dar mai ales prin curajul și determinarea armatei noastre. Sacrificiul și sângele eroilor națiunii au adus România în rândul statelor independente ale Europei, la sfârșitul secolului al XIX-a, la Plevna. În misiunile recente din Afganistan și-au pierdut viața 25 de militari români, iar sacrificiile acestora nu vor fi date uitării nicicând. În altă ordine de idei, acum avem garanții solide de securitate, cum nu am mai avut niciodată în trecut. Anul 2017 este unul de cotitură pentru evoluția armatei române. Este anul în care Ministrul Apărării permite în sfârșit demararea programelor de dotare cu sisteme de armamente noi care vor putea fi folosite în următoarele decenii. Militarii noștri vor fi nu doar mai bine și mai modern echipați, ci vor fi și mai bine pregătiți. Introducem în dotare o nouă ținută combat care va asigura o echipare profesionistă a militarilor noștri”, a afirmat colonelul Dacian Tiberiu Șerban.

Dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș a fost cel care a încheiat discursurile: „Aceasta este o zi care are două semnificații, pe lângă cea pe care o știm deja, azi este și ziua de naștere a regelui Mihai, la acea dată de 25 octombrie 1944, comandantul suprem al Armatei, așadar îi urăm și dânsului La mulți ani și multă sănătate pe această cale. La mulți ani, militari! La mulți ani, Armata română! Doamne ajută!”.

După depunerea de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Român, ceremonia s-a încehiat cu prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, salutarea Gărzii de Onoare și intonarea Imnului Național concomitent cu parada militară a Gărzii de Onoare.

Text: Denisa MORAR

Foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE