Home / Cultură / “Marele Război în cântecul de cătănie”, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară

“Marele Război în cântecul de cătănie”, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Muzeul Județean Mureș, Secția de Etnografie și Artă Populară în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, organizează marți, 14 noiembrie,  ora 16:00, la sediul din Piața Trandafirilor, evenimentul  “Marele Război în cântecul de cătănie”. Evenimentul face parte din cadrul proiectului “Mureșeni în tranșeele Marelui Război” avându-i invitați pe Marişca Poponeţ și Morar Iacob, horitori din Ceanu Mare, județul Cluj.
Participanții la eveniment vor fi introduși în problematica acestui gen folcloristic printr-o expunere teoretică realizată de cercetătorul științific muzicolog dr. Mircea Cîmpeanu din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, vor audia cântece de cătănie interpretate de cei doi horitori, vor interacționa cu echipa de etnologi și istorici ai proiectului dedicat cercetării Primului Război Mondial desfășurat pe teritoriul județului Mureș și vecinătăți. Se vor purta discuții în legătură cu importanța acestui gen folcloristic în sublinierea identității culturale, în transmiterea către auditoriu a trăirilor, sentimentelor, stărilor emoționale de dor și înstrăinare, de teamă, durere, credință și speranță prin care treceau familia și comunitatea în momentele triste marcate de război.
Evenimentul se adresează publicului interesat, iubitor al acestui gen de folclor, elevilor și studenților, interpreților de muzică populară, realizatorilor emisiunilor de folclor la radio și televiziune, de cultură şi istorie, profesorilor și elevilor Școlii Populare de Artă și Universității de Arte, specializarea canto, militarilor activi și în rezervă, publicului avizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Zacusca de Artă, în Cetatea Medievală

#Facem organizează, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu Mureș, cea de-a patra ediție a Festivalului Zacusca …