Ghid pentru transportul îngrăşămintelor în siguranţă, lansat de Azomureş Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 600 Vizualizări

Ghid pentru transportul îngrăşămintelor în siguranţă, lansat de Azomureş

Echipa de management a combinatului Azomureş Târgu-Mureş, principalul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a lansat marţi, 23 ianuarie, noul Ghid de transport în siguranţă a îngrăşămintelor pentru agricultură, destinat transportatorilor şi utilizatorilor finali.

Ghidul este destinat angajaţilor de la companii de transport auto sau CFR, specializate pe distribuţia îngrăşămintelor pentru agricultură, dar şi utilizatorilor finali, fermierilor. Practic, materialul informativ va fi înmânat tuturor actorilor din lanţul de distribuţie, de la şoferul autocamionului şi mecanicul de locomotivă, până la utilizatorul final, fermierul.

Standard iniţiat de Fertilizers Europe

Prezentă la conferinţa de presă organizată în Sala Mică a Prefecturii Mureş, Mihaela Gălăţanu, director de Resurse Umane în cadrul combinatului Azomureş, a subliniat că apariţia materialului informativ face parte din acţiunile Azomureş de responsabilizare a companiilor care transportă îngrăşăminte pentru agricultură.

„Ghidul încearcă să acopere zona de transport, de depozitare, de distribuţie, până la consumatorul final care este fermierul. Această responsabilitate este ca urmare a standardelor pe care le aplicăm, mă refer la Stewardship, un standard iniţiat de Fertilizers Europe, la care au aderat toate companiile internaţionale mari. Acest standard reflectă siguranţa şi securitatea produsului până în momentul în care va fi utilizat. Compania noastră a aderat la acest standard încă din anul 2011, avem mai multe audituri, acestea făcându-se o dată la trei ani. Punctajele noastre sunt în creştere, în sensul că dacă iniţial am avut un punctaj de 93 dintr-un maxim de 100 de puncte, astăzi suntem la 98 grad de conformitate”, a afirmat Mihaela Gălăţanu.

Proiectul, susţinut de dr. Raed Arafat

La conferinţa de presă a participat şi dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a apreciat ideea pliantului drept „extraordinară” şi şi-a exprimat speranţa că proiectul iniţiat de Azomureş va fi preluat şi de „alte entităţi private.”

„Pentru România este un pas mai mare pentru siguranţă. Ştim că au fost situaţii catastrofale, cum a fost Mihăileşti acum câţiva ani, am avut acolo şi pierderi de vieţi, unde substanţa a intrat în contact cu motorina şi au fost toate condiţiile favorizante să apară chiar o explozie. Iniţiativa a venit din partea Azomureşului şi le mulţumesc celor de la Azomureş pentru această iniţiativă pentru că cea mai bună treabă este prevenirea. După ce s-a sesizat şi la nivelul Azomureşului, şi la nivelul Departamentului şi a Inspectoratului General că unii şoferi nu ştiu exact cum să se comporte în caz de accident sau de o situaţie când transportă astfel de substanţe, cea mai bună soluţie era să îi informăm şi să îi pregătim pentru modul de acţiune în caz că apare un incident, un accident rutier care poate să fie chiar complicat cu un incendiu la maşina respectivă, să ştie cum să acţioneze şi ce trebuie să fie făcut. Bineînţeles, şi cei care depozitează aceste substanţe, în speţă fermierii, au sfaturi”, a menţionat dr. Raed Arafat.

 

Informaţiile, disponibile şi pe aplicaţia DSU

Ghidul pentru transportatori va fi distribuit şi în ţările europene unde Azomureş exportă îngrăşăminte – Ungaria, Serbia, Austria, Polonia, Cehia şi Slovacia, iar informaţiile din material vor fi disponibile şi pe aplicaţia DSU.

„De altfel, aplicaţia DSU are în ea şi alte materiale informative şi materiale care pot să ajute inclusiv în instruire în primul ajutor. Acest material va fi în aplicaţie, cel puţin în limbile română, maghiară şi engleză”, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a avut un rol important în dezvoltarea ghidului.

Iniţiativa Azomureş, apreciată de autorităţi

Prezenţi la conferinţa de presă, atât prefectul judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, au transmis felicitări celor care au avut iniţiativa de a elabora un ghid de transport în siguranţă a îngrăşămintelor pentru agricultură.

„Apreciez şi eu iniţiativa Azomureşului, pentru că multă lume nu ştie ce transportă şi atunci se pot întâmpla multe lucruri, cazuri nefericite. Azomureş îşi face datoria, informează transportatorii şi beneficiarii, cel care depozitează până la utilizatorul final, despre riscul manipulării acestor îngrăşăminte chimice”, a spus dr. Lucian Goga.

„Această iniţiativă dă dovadă de responsabilitate şi într-adevăr conştientizarea societăţii, conştientizarea celor implicaţi este un lucru foarte important. Întotdeauna este mult mai bine să previi decât să vezi efectele celor importante”, a afirmat Peter Ferenc.

Suport din partea ISU „Horea” al judeţului Mureş

Totodată, iniţiativa combinatului Azomureş beneficiază de suportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureş.

„Mă bucur că e a doua iniţiativă la nivel judeţean care se dezvoltă la nivel naţional. După cum se ştie, desfăşurăm o campanie naţională împreună cu o altă companie şi văd că tot de la nivelul judeţului Mureş se ridică o a doua campanie naţională, ceea ce nu face decât să mă bucure. Noi vom continua colaborarea şi exerciţiile şi vom dezvolta aceste activităţi, ca şi până acum”, a precizat lt. col. Călin Handrea, inspectorul şef al ISU „Horea” al judeţului Mureş.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE