Anul omagial al unității de credință și de neam omagiat prin tabăra de vară ,,Lumină, tradiție, credință” Religie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 236 Vizualizări

Anul omagial al unității de credință și de neam omagiat prin tabăra de vară ,,Lumină, tradiție, credință”

Acum, după aproape o săptămână, ne răsună încă nostalgic în amintire acordurile limpezi ale glasurilor de copii, din ziua de vineri, 3 august 2018, care a adus cu ea finalul unei activități deosebite, cu tradiție de zece ani în cadrul activităților extracurriculare de vacanță. Este vorba despre Tabăra de vară ,,Lumină, tradiție, credință”, ediția a X-a, „Odoare scumpe, din suflete curate”, „2018 –Anul omagial al unității de credință și de neam”,organizată de Școala Gimnazială ,,Alexandru Ceușianu” din Reghin, în perioada 30 iulie – 3 august 2018, sub atenta coordonare a unor oameni inimoși: prof. Stela Iacob, prof. Daniela Friciu, prof. Anamaria Chiorean, prof. Feldrihan Simona și insp. pr. prof. dr. Claudiu Dorin Chiorean, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Voivodeni Gliga, Protopopiatul Reghin, preot paroh Sandu Iustin Iacob, ediţie care a fost organizată cu ocazia anului ,,2018- Anul omagial alunităţii de credinţă şi de neam”.

Purtând cu cinste şi cu demnitate straiul nostru popular, ca semn al recunoștinței și al cinstirii trecutului istoric şi a valorilor românești, cei 50 de elevi participanți s-au adunat pentru momentul festiv, în incinta Colegiului Silvic Gurghiu, care și de această dată a oferit o locație mirifică și s-a străduit să asigure cele mai bune condiții pentru derularea proiectului prin personalul de o înaltă calificare care a supravegheat buna desfăşurare a activităţilor. Alături de ei s-au aflat cadrele didactice coordonatoare,purtând în suflet emoția unei noi împliniri, preoţii dragi sufletelor noastre care au susţinut din punc de vedere duhovnicesc acest proiect, dar și părinții și bunicii dornici să-și revadă copiii după o săptămână și să afle mai multe despre activitățile pe care ei le-au desfășurat la Gurghiu , pe parcursul acestei tabere.

Momentului festiv a început aşa cum era firesc cu binecuvântarea cerută de la Dumnezeu prin rugăciunile începătoare rostite de întreaga „familie” aflată în sala festivă: preoţi, elevi, profesori coordonatori, oficialităţile prezente şi toţi cei care au venit să împărtăşească împreună cu aceştia bucuria încununării unei activităţi desfăşurate aici, în tabăra de la Gurghiu, cu multă dăruire şi trăire duhovnicească. Părintele insp. dr. prof. Claudiu-Dorin Chiorean, în calitate de coorganizator şi reprezentant al ISJ Mureş, împreună cu părintele Iustin Iacob, paroh al Parohiei Ortodoxe Voivodeni-Gliga, parteneră în organizarea proiectului, cu părintele Ioan Ionce, parohul Parohiei Ortodoxe Vîlcelele – jud. Călăraşi şi cu părintele protopop Valentin Vârva – reprezentantul protopopiatului Ortodox Reghin au oficiat slujba de sfinţire a icoanelor realizate în tabără.

A urmat apoi alocuţiunea organizatoarei proiectului, prof. Stela Iacob, care a prezentat specificul, obiectivele şi partenerii acestui proiect inclus în CAER – 2018 precum şi atelierele în care copiii şi-au desfăşurat activitatea respectiv: „Icoana, suflet de copil”, „Artă şi îndemânare”, „Domnului să Îi cântăm”, „Șezătoare literară” şi „Exploratorii”. S-a subliniat faptul că, pe lângă aceste ateliere, o activitate deosebit de interesantă şi de utilă la care au participat copiii a fost „Sanitarii pricepuţi”, activitate în care au avut ocazia să înveţe multe lucruri importante pentru viaţă şi sănătate, şi de asemenea, că în cea de a treia zi aceştia au avut o întâlnire cu reprezentanţi din cadrul instituţiilor MAI membre în Comisia de Monitorizare a Activităţii Preventive Mureş precum: Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Mureş, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Poliţia Locală Tîrgu Mureş, Crucea Roşie Mureş şi Salvaţi Copiii – Filiala Mureş, cu care au purtat discuţii pe teme privind prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.Cu toţii au simţit că celecincizilepe care elevii le-au petrecutaici au fost o adevărată binecuvântare pentru ei, deoarece, dincolo de munca pe care aceștia au depus-o în cadrul celor cinci ateliere, copiii au avut prilejul să lege prietenii, să trăiască clipe minunate alături de colegi și să-și încarce sufletul cu energia oferită de natura încântătoare a Văii Gurghiului şi nu în ultimul rând să participle la slujba Paraclisului Maicii Domnului, în 1 august la biserica din localitate, iar în a doua seară această slujbă fiind oficiată de părintele Iustin Iacob chiar în tabără, implicându-I astfel în mod direct şi pe elevii care au experimentat o trăire duhovnicească cu rezonanţe adânci în sufletul lor.

În cadrul alocuțiunii sale, organizatoarea a subliniat de asemenea, importanța pe care proiectul o are în formarea tinerei generații, amintind faptul că acesta urmărește cultivarea valorilor spiritual și morale, formarea competențelor sociale și vocaționale, ca strategie pentru dezvoltarea durabilă a societății, orientarea elevilor nu numai spre valorile științifice, ci și spre cele morale și sociale ale umanițății, dezvoltarea spiritului civic, de întrajutorare și generozitate, dezvoltarea personalității copiilor, cu accent pe toleranță, acceptarea diversității, disciplina muncii și a vieții, cinstea, generozitatea, cultivarea valorilor referitoare la iubirea de Dumnezeu, de neam, de țară, de cultură și tradiție națională.

În continuare, părintele protopop Valentin Vârva – reprezentantul Protopopiatului Ortodox Reghin, părintele insp. dr. prof. Claudiu-DorinChiorean – reprezentantul ISJ Mureş şi părintele Ioan Ionce – în calitate de reprezentant al parohiilor partenere din alte județe au adus cuvinte de apreciere şi de nepreţuită învăţătură atât participanţilor la tabără cât şi celor care au venit să împărtăşească împreună cu aceştia momente de înălţare spirituală.

Prezent la momentul festiv, domnul Marcel Naste, artist plastic, vechi partener în proiect şi specialist în tainele artei iconografice, reprezentant al Casei de Cultură Municipale “Eugen Nicoară” a felicitat în discursul său pe toți participanții la această ediție a taberei, pentru munca deosebită și efortul susținut de care au dat dovadă. De asemenea, el a lăudat faptul că elevii sunt îndemnați să se întoarcă la trecut, săși cunoască tradițiile, obiceiurile strămoșești, pentru că astfel vor putea să-și cunoască rădăcinile, să se identifice cu neamul din care fac parte,a scos în evidență importanța derulării acestor proiecte, care îi ajută pe tineri să se dezvolte armonios din punct de vedere spiritual şi moral, le formează gustul estetic și spiritul critic, dragostea pentru frumos, pentru artă în general.

Și pentru că întregul proiect de anul acesta a fost dedicat cinstirii Maicii Domnului în al cărei post ne aflăm şi anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam, copiii au susţinut un program cultural-artistic alcătuit din pricesne închinate Maicii Domnului şi un montaj cu tema Marii Uniri.Programul s-a încheiat aşa cum era şi firesc cu acelaşi imn al taberei, care cu o seară înainte răsuna în jurul focului de tabără.

Fiecare participant a plecat astfel mai îmbogățit spiritual, deoarece icoanele sfințite şi obiectele confecţionate cu măiestrie la atelierul „Artă şi îndemânare” le vor decora casele și sufletele, iar peste ani vor fi dovada vie a participării lor la această minunată tabără, un bun prilej de frumoase aducei-aminte.

În final, organizatorii au adus mulțumiri tuturor celor care și-au adus contribuția la buna desfășurare a taberei – elevi, profesori îndrumători, instituții partenere, sponsori, dar și părinților care au avut încredere în cadrele didactice și le-au încredințat copiii spre educare.

Având în suflet bucuria reușitei, cadrele didactice care au contribit la bunul mers al proiectului privesc cu încredere spre viitor încercând să contureze încă de pe acum următoarea ediție. Strădania și dăruirea lor, bunăvoința oficialităților și a celor care ne-au ajutat la buna desfășurare a taberei au fost răsplătite cu diplome și, mai ales, cu zâmbetele calde ale copiilor fericiți. În numele instituţiilor organizatoare, Școala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” Reghin în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Voivodeni- Gliga, dorim să mulţumim şi pe această cale, elevilor participanţi pentru seriozitatea de care au dat dovadă, părinţilor acestora pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, elevilor voluntari care ne-au fost de un real ajutor şi care se întorc cu nostalgia anilor de gimnaziu şi cu dragoste faţă de colegii lor mai mici, conducerii şcolii respectiv domnilor directori : prof. Timuş Jan şi prof. Denes Iozsef, Consiliului de Administraţie şi secretariatului şcolii organizatoare prin doamnele secretare Maria Graur şi Florina Man pentru aportul adus în organizare.

De asemenea, dorim să le mulţumim cadrelor didactice coordonatoare : Daniela Friciu, Feldrihan Simona, Ana-Maria Chiorean, Alina-Carmen Puşcaş, Alina Mircea, Gabriela Chiorean, Violeta Petrişor, Florentina Batori, Alina Moldoveanu, ,Kellner Codruţa, Monica -Silvia Dan, Camelia Cota şi Mariana Sălăgean pentru această imensă responsabilitate pe care şi-au asumat-o şi pentrucă au dăruit din experienţa ş idin preaplinul dragostei lor pentru copii. Mulţumim părintelui inspector dr. prof. Claudiu Dorin Chiorean, care prin coordonarea, grija şi îndrumarea de specialitate a făcut posibilă includerea acestui proiect în CAER 2018, părintelui Iustin Iacob, care ne-a fost alături încă de la prima ediţie şi părintelui Ioan Oonce, care pentru a ne fi alături în această ediţie a străbătut drumul tocmai de la Călăraşi până în inima Ardealului. Nu-i vom uita însă în mulţumirile noastre nici pe cei care din culiseşi-au adus aportul la organizarea, coordonarea şi susţinerea proiectului, respectiv instituţiile de cultură din Municipiul Reghin şi în mod cu totul deosebit Primăria Municipiului Reghin, doamna primar ec. Maria Precup şi Consiliul Local Reghin pentru sprijinula cordat an de an în realizarea acestui proiect şi pentru susţinerea în permanenţă a desfăşurării la standard înalte a întregii activităţi educaţionale şi culturale din municipiul nostru. Încă o dată,aducem slavă lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru oameni şi fapte şi Îi rugăm să ne călăuzească tuturor paşii spre pace şi mântuire.

Prof. Iacob Stela, prof. Daniela Friciu, director prof. Jan Timuş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE