Câini periculoși neînregistrați în Mureș! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 510 Vizualizări

Câini periculoși neînregistrați în Mureș!

Nu toți proprietarii mureșeni de câini periculoși își înregistrează animalele. Ca atare, Poliția a anunțat reluarea controalelor la deținătorii de astfel de rase, pentru identificarea câinilor deținuți în locuințe, case sau apartamente. Proprietarii trebuie să depună, inclusiv schimbarea domiciliului, la sediul Poliției unde e situat imobilul o adeverință eliberată de asociația chinologică, din care să rezulte încadrarea câinelui, și o declarație pe proprie răspundere.

Protocol de identificare a exemplarelor

În septembrie 2018, Ministerul de Interne a reactualizat protocolul privind aceste categorii de câini, semnat la nivelul fiecărui județ împreună cu Asociația Națională Chinologică și cu Direcția Sanitar Veterinară.  Președintele filialei Mureș a Asociației Chinologice, Lokodi Csaba, susţine că acești câini sunt vaccinați, microcipați și evidențiați în sistemul național de înregistrare REX.

”Polițiștii au scos o evidență de la medicii veterinari, deci concret există 4.800 de astfel de câini în județul Mureș. Din păcate, proprietarii nu prea vin să-i înregistreze, dar Poliția a trimis avertismente în multe orașe, acasă la oameni, pentru că foarte mulți dețin câte un exemplar din aceste rase și nici nu știu de legea aceasta din 2002”, a declarat Lokodi Csaba.

În aceeași lună, septembrie a anului trecut, polițiștii mureșeni au aplicat 115 sancțiuni de 4.600 de lei, fiind identificați 297 de proprietari noi de astfel de câini, iar controalele se vor relua anul acesta, ne-a asigurat purtătorul de cuvânt al IJP Mureș, subinspector de poliție Emanuela Rugină.

”În ceea ce privește câinii periculoși și agresivi, la nivelul județului Mureș sunt înregistrați un număr de 1.841 de câini, și un număr de 1.533 de deținători. Controalele noastre se reiau iar polițiștii mureșeni efectueză activități specifice în permanență”, a declarat Emanuela Rugină, care a subliniat că Poliția Județeană nu deţine informații cu privire la existența sau organizarea de lupte de câini în județul Mureș.

Rase periculoase

În total, în județul Mureș, la nivelul Direcției Sanitar Veterinare sunt înregistrați peste 50.000 de câini cu stăpân, periculoși sau nu, însă nu toți proprietarii îi înregistrează, susține directorul instituţiei, Kincses Sandor.

”Avem în evidență 50.500 de câini cu stăpâni identificați. Campania de vaccinare antirabică este în plină desfășurare, ea începe la 1 noiembrie și se încheie la 28 februarie. În actuala campanie suntem la un procent de 11 la sută, iar în campania de anul trecut am avut un procent de vaccinare de 97%. Obligația fiecărui proprietar este de a-și identifica animalul, în schimb, mulți omit asta”, a declarat Kincses Sandor.

Cei mai periculoase rase câini de luptă și atac sunt considerate, într-o primă categorie, rasele pitbull, bandog, boerbull și metișii lor, iar din categoria a doua fac parte rasele staffordshire terrier, tosa inu, rotthweiler, dog argentinian, mastino napoletano, etc. Deținerea unor astfel de animale este strict reglementată de lege, iar cei care nu-și înregistrează câinii la asociația chinologică și nu inscripționează vizibil existența acestor câini sau nu-i instruiesc în comportamentul lor public, riscă nu doar amenzi între 100 și 3.000 de lei, ci și dosare penale.

La nivel național, peste 30.000 de proprietari de câini periculoşi au fost verificaţi de poliţişti în ultimele şase luni, pentru a se stabili dacă respectă normele de deţinere şi obligaţiile legale pe care le au. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române, au fost constatate circa 40 de infracţiuni referitoare la regimul de deţinere al unor astfel de animale. S-au aplicat peste 1.000 de amenzi, în valoare totală de aproape 150.000 de lei.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE