Recomandarea Poliţiei: „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor!” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 60 Vizualizări

Recomandarea Poliţiei: „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor!”

Ziua de 30 ianuarie a fost aleasă pentru a celebra Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoală, pentru a promova armonia, toleranţa, solidaritatea, respectarea drepturilor omului, valori umane care contribuie la buna înţelegere şi convieţuire. De altfel, iniţiativa mondială de a acorda atenţie sporită educării nonviolenţei datează încă din anul 1964.

Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al acesteia fiind „dragoste universală, nonviolenţă şi pace: dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul”.

Deşi mesajul are un caracter permanent, pentru marcarea acestei zile, poliţiştii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au desfăşurat câteva activităţi punctuale în unităţi de învăţământ.

Astfel, au organizat şi susţinut o dezbatere pe tema violenţei din mediul şcolar, având drept public-ţintă elevi din cadrul Colegiului Agricol ,,Traian Săvulescu” Târgu-Mureş şi Şcolii Gimnaziale Cristeşti.

Elevilor le-a fost explicată noţiunea de violenţă în şcoală, care reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente precum:

  • exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire;
  • bruscare, împingere, lovire, rănire;
  • comportament care intră sub incidenţa legii (vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă);
  • comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare.

Prin  exemple de situaţii concrete, poliţiştii au dorit să convingă tinerii că atitudinea face de cele mai multe ori diferenţa între libertate şi delincvenţă iar toleranţa şi comunicarea sunt soluţii mult mai eficiente de ieşire dintr-o situaţie problematică.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli:

– Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii. Evitați tovărășia persoanelor violente sau conflictuale.

– Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Dacă vreun coleg sau colegă vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți.

– Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale.

– Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.

– Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victimele acestora.

– Dacă intrați într-o dispută cu un coleg, fiți primii care renunță. Urmarea unei dispute verbale poate fi bătaia, cu efecte de nedorit asupra oricăruia dintre voi.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE