Colegiul „Papiu”: performanţă istorică la olimpiadele de Fizică şi Limba şi literatura română! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 6072 Vizualizări

Colegiul „Papiu”: performanţă istorică la olimpiadele de Fizică şi Limba şi literatura română!

În premieră pentru olimpiadele şcolare organizate în judeţul Mureş, toţi câştigătorii fazei judeţene la disciplinele Fizică şi Limba şi literatura română – Lectura ca abilitate de viaţă, sunt elevi ai unei singure unităţi de învăţământ, respectiv de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş.

De la Fizică…

Performanţa, unică în istoria învăţământului mureşean, este rodul seriozităţii şi al pasiunii cu care elevii şi profesorii îndrumători au abordat ediţia din acest an a olimpiadelor şcolare.

“Suntem foarte mândri de toate reușitele de până acum, dar în mod special de faptul că la disciplinele Fizică, Limba și literatura română, respectiv Lectura ca abilitate de viață, toți elevii calificați la etapele naționale ale olimpiadelor, la clasele a VI-a, respectiv IX-XII, sunt elevii noștri. Din ceea ce cunosc eu, până acum nu s-a mai întâmplat ca tot lotul de liceu calificat la etapa națională, să fie din aceeași școală. Rezultatul nostru ne bucură având în vedere competiția care este între liceele din județ și ținând cont de faptul că școala noastră era recunoscută în primul rând pentru rezultatele la matematică. Felicit nu numai elevii calificați, ci pe toți cei care s-au prezentat în competiții până în acest moment, pentru modul consecvent și aplicat în care s-au pregătit. De asemenea, felicit profesorii care i-au pregătit și care au pus extrem de mult suflet în munca lor. Am încredere că și la celelalte concursuri și olimpiade ne vom prezenta foarte bine, dar cel mai important, am încredere că în aceste vremuri veșnic frământate, schimbătoare și uneori imprevizibile în ce privește învățământul românesc, Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” se străduiește și reușește încă să pregătească foarte bine elevii săi”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. Cristina Someşan, directoarea Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş, şi îndrumătoare a unuia dintre elevii calificaţi la faza naţională a olimpiadei de Fizică – Albert Győző-Előd (clasa a IX-a F).

Lotul care s-a calificat la Olimpiada Naţională de Fizică este întregit de următorii elevi: Rareş-Felix Tudose (clasa a VI-a A, profesor îndrumător Claudia Sabău), Stelian Racoţi (clasa a X-a B, profesor îndrumător Cristinel Codău), Irina Vultur (clasa a XI-a A, profesor îndrumător Monica Pop) şi Paul-Andrei Peţan (clasa a XII-a B, profesor îndrumător Cristinel Codău).

… la Limba şi literatura română

În ceea ce priveşte Limba şi literatura română, şase din cei şapte elevi calificaţi la faza naţională a olimpiadei au fost pregătiţi de prof. Raluca Marian, unul din cei mai inimoşi şi valoroşi dascăli din învăţământul mureşean.

“Întotdeauna am crezut în miracole deoarece perspectiva mea asupra acestei noțiuni e diferită. Cred că miracolul înseamnă o întâlnire necesară, un apus sublim, cărți răvășitoare și profesii vii.”Cred că un fir de iarbă nu-i mai prejos decât o stea care-și urmează calea” – Walt Whitman, de aceea și miracolul acestei reușite devine accesibil, palpabil, emulativ. Un dascăl – EU – s-a întâlnit cu discipoli fascinați de literatură și, împreună, am clădit o lume de hârtie ca prelungire a vieții noastre sisifice. Acesta e ingredientul prim al succesului. Apoi, am adăugat pasiune, afecțiune, studiu, ”polemici cordiale”, idei rotindu-se accelerat. Totul s-a conturat natural, constant și intens, iar lucrurile au devenit trepte spre victorie. Ținta nu a fost Victoria, ci dorința de a deveni. Un gând răzleț a poposit la tâmple, s-a jucat printre idei, dar a rămas cuminte, fiind surclasat de bucuria de a ști, că în momentul decisiv fiecare va încerca să fructifice tot. Atât le-am cerut! Împlinirea e totală. Stelele într-adevăr coboară, uneori, la nivelul firului de iarbă!CE urmează? Continuarea? Efort susținut și pasiune! Aceasta e ecuația miraculoasă a fericirii!”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. Raluca Marian.

La Limba şi literatura română, consemnăm următorii performeri: Maria Moldovan (clasa a VI-a A, profesor îndrumător Ana Stoica), Diana Găbureac (clasa a IX-a A), Andreea Bumbac (clasa a X-a A), Carmen-Maria Colceriu (clasa a XI-a A) şi Denisa-Artemisa Chirteş (clasa a XII-a C).

Totodată, lotul de Limba şi literatura română al Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş, secţiunea Lectura ca abilitate de viaţă, este completat de Diana Moldovan (clasa a IX-a A) şi Andrada-Sorana Legian (clasa a XII-a C).

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE