Home / Sanatate / Medicamentele nefolosite de populație nu se returnează la farmacie!

Medicamentele nefolosite de populație nu se returnează la farmacie!

Distribuie

Returnarea medicamentelor expirate sau rămase nefolosite de către populație, cele expirate sau cele aflate încă în termen de valabilitate și care nu au fost utilizate în totalitate, nu pot fi aduse de către pacienți la farmacie. Acestea sunt considerate deja deșeuri periculoase și ar trebui să fie colectate în condiții de siguranță, în locuri special amenajate, care în România deocamdată lipsesc. În alte țări există legislație specifică pentru colectarea și casarea acestor deșeuri, precum și locuri special amenajate în afara farmaciei sau chiar la intrarea în farmacie dar fără ca farmacistul să fie nevoit să pună mâna pe ele,

În România colectarea și casarea medicamentelor expirate/nefolosite de la pacienți nu este reglementată complet de către stat. Legea farmaciei și normele de aplicare ale acesteia nu prevăd și nu permit preluarea, depozitarea și distrugerea medicamentelor expirate/nefolosite de către populație, o astfel de activitate ar însemna risc pentru medicamentele existente și pentru personalul de specialitate. Mai exact, farmacistul pe aceeași masă unde lucrează cu medicamentele ce urmează să fie eliberate unui pacient nu poate prelua de la alt pacient punga de deșeuri-medicamente expirate/nefolosite, pe care apoi să le sorteze și nu poate nici să le depoziteze în același spațiu unde se țin și medicamentele ce sunt eliberate pacienților.

”Fiecare țară a reglementat într-un fel sau altul problema medicamentelor expirate sau rămase nefolosite de la populație, ele sunt deșeuri periculoase. Nu putem să facem responsabilă farmacia de rezolvarea acestei probleme. Această problemă aparține producătorului, trebuie să o rezolve. Farmacistul nu poate fi implicat în a prelua deșeuri pe aceeași masă unde eliberează medicamente. (…) În nici o țară nu a fost reglementată o predare, preluare, sortare a medicamentelor deșeuri în același loc în care se face eliberarea medicamentelor”, a precizat farmacist Nicoleta Radu, președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș.

Legislație lacunară

Potrivit articolului 38, alineatul c) din Ordinul 114/2014 privind Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației se precizează că medicamentele expirate de la populație trebuie să fie depuse la farmacii sau puncte farmaceutice în vederea eliminării lor prin incinerare, dar nu este precizat cum trebuie să fie ele colectate, iar  în Legea farmaciei nr 266/2008 și Ordinul Ministrului Sănătății 962/2009 este prevăzut că farmacia nu este autorizată să preia, să depoziteze și să distrugă medicamentele nefolosite de către populație.

”Avem nevoie să se știe foarte clar cine, ce responsabilități are. Avem o reglementare dar cumva nu este terminată pentru că pacientul nu știe unde să ducă medicamentul expirat”, a adăugat Nicoleta Radu.

Farmaciștii au solicitat Ministerului Sănătății să reglementeze acest aspect, au fost discuții în urmă cu doi ani, însă până în prezent s-a rămas doar la stadiul de proiect.

”Noi am făcut propuneri, am prezentat modele din diferite țări, legiuitorul va hotărâ. (…) Sunt mai multe țări care au găsit diferite soluții”, a completat farmacist Nicoleta Radu.

Legislația este lacunară în România, o reglementare spune că medicamentele expirate se duc la farmacie, altă reglementare spune că farmacia nu are voie să le preia, o altă reglementare prevede ca medicamentele, fiind deșeuri periculoase, să nu fie aruncate în gunoiul menajer deoarece se produce poluarea prin evacuarea în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri periculoase și există sancțiuni în acest sens, iar pe de altă parte producătorii nu sunt obligați să le recicleze, iar statul român încă nu ia atitudine. Prin urmare, ce fac pacienții cu medicamentele expirate/nefolosite?

Arina TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.