12 ore de teatru pe zi, timp de patru zile, la Maratonul de Artă al UAT Târgu Mureș Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 527 Vizualizări

12 ore de teatru pe zi, timp de patru zile, la Maratonul de Artă al UAT Târgu Mureș

În prima zi a acestei săptămâni s-a dat startul festivalului Maratonul de artă, care va oferi publicului târgumureșean o adevărată demonstrație a talentului și a rezultatelor studenților Universității de Arte din Târgu Mureș. Festivalul se desfășoară în cadrul proiectului „UAT’s Next“, care este un proiect dedicat stagiilor de practică ale studenților, al cărui scop este îmbunătățirea pe piața muncii a absolvenților Universității de Arte din Târgu Mureș prin facilitarea activităților de învățare în mediul de muncă real național și european, proiect cofinanțat din Fondurile Sociale Europene prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Deschiderea a avut loc în foaierul Teatrului Studio și a fost realizată de către Prof. univ. dr. Oana Leahu, decanul Facultății de Arte în limba română, alături de coordonatorul proiectului, Lector univ. dr. Eugen Păsăreanu, cu participarea jurnaliștilor Petronela Moraru și Schneider Tibor.


„Festivalul este la mijlocul perioadei de proiect. Până acum s-au desfășurat șapte stagii de practică, cu traineri care au fost selectați de către Universitatea de Arte din Târgu Mureș în urma unui concurs. Urmează ca după acest festival stagiile de practică să continue până la sfârșitul lunii iulie“, a precizat Prof. univ. dr. Oana Leahu. Aceasta a adăugat că „fiecare zi de maraton începe dimineața, la ora 10.00, și se termină cel mai devreme seara la ora 22.00. Deci, de la 10 am la 10 pm sunteți așteptați să faceți parte din familia Universității de Arte din Târgu Mureș.“

Lector univ. dr. Eugen Păsăreanu a oferit informații suplimentare despre beneficiile pe care cei mai merituoși studenți le vor avea la finele festivalului aflat în desfășurare.
„Acest proiect include stagii de practică pentru studenți, stagii de practică la instituții, la partenerii noștri de practică și, după aceste prezentări și după zilele de festival, vor urma stagii de practică în Europa studenții pe care distinsul juriu îi va selecta. Este vorba de stagii de practică la Budapesta, la Forlì și la Roma“, a menționat managerul de proiect.

Prezentarea stagiului de practică al studenților specializării „Comunicare audiovizuală. Scenaristică. Publicitate media“

În continuare au fost prezentate câteva dintre rezultatele stagiului de practică media al căror traineri au fost Petronela Moraru și Schneider Tibor, jurnaliști la TVR Târgu Mureș.
„Am lucrat foarte frumos și foarte bine cu studenții și masteranzii Universității de Arte. Am speculat Festivalul Internațional Studio ca să realizăm câteva materiale chiar la locul faptei, într-un mediu care ne este prieten“, a declarat Petronela Moraru.

Primul material prezentat a fost reportajul „Terapia prin teatru“, intitulată după cartea pe care a lansat-o doamna Maria Dorina Pașca. Petronela Moraru a lucrat cu masterandele la Arta aplicată a animației Iuliana Mărginean, Natalia Helmnic, Carolina Moldovan și Claudia Pavel. Jurnalista a precizat că studentele au parcurs toate etapele realizării unui material pentru televiziune, participând activ atât pe teren, cât și la munca din studioul teritorial.

Următorul material a fost realizat la spectacolul-lectură după piesa de teatru „Cât te costă să trăiești“, scrisă de Martyna Majok, text premiat cu Premiul Pulitzer. La realizarea acestui material a participat Teodora Suciu, masterandă la Teatrologie.

Schneider Tibor a preferat o abordare diferită, dar nu mai puțin solicitantă pentru studenți.
„Am încercat să le explic studenților ce înseamnă să fii videojurnalist. Asta înseamnă să știi să faci de toate: și să filmezi, și să montezi și să redactezi. Am format un cerc și am venit la rând și toată lumea a fost și reporter, și operator și interlocutor. Acesta este exercițiul nostru pentru o cameră, un stativ și un microfon“, a explicat jurnalistul înaintea difuzării materialului rezultat.

Rezultatul unei colaborări între facultăți

Prof. univ. dr. Oana Leahu a mai făcut o precizare, la finalul deschiderii Maratonului de Artă: „Un lucru cu care ne mândrim pe care îl trecem pe cartea noastră de vizită: UAT are capacitatea de a face proiecte în care sunt implicați studenții Facultății de Arte în limba română și studenții Facultății de Arte în limba maghiară și, în plus, are masterate care sunt cumva în premieră națională, printre care se numără masteratul de Musical.“ Rezultatul unei astfel de colaborări, spectacolul musical „To reach that song“, a fost prezentat în premieră în continuarea evenimentului de deschidere. Spectacolul-musical este realizat de Felicia Dalu, Strausz Imre István și Cristina Laszlo, cu studenții celor două facultăți din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș.

Maratonul de artă va continua până joi, 28 martie, iar programul integral poate fi consultat accesând website-ul www.uat.ro.

Foto: Cristina Gânj
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE