Ambiție, curaj și devotament, rețeta succesului pentru SC Autodomus SA Reghin Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 906 Vizualizări

Ambiție, curaj și devotament, rețeta succesului pentru SC Autodomus SA Reghin

Sunt femei care au încercat și au reușit să răzbată în lumea dură a business-ului , grație  muncii, curajului, dar mai ales ambiției de a face ceva. Un astfel de exemplu îl reprezintă Maria Huprich, administratorul SC Autodomus SA din Reghin, cea care a demonstrat că afacerea în agricultură poate fi una de succes.„Am început cu agricultura undeva în anul 2000.La acel moment nu aveam nicio cunoștință de acest domeniu al agriculturii , nu mă pricepeam mai deloc, nu știam ce înseamnă creșterea bovinelor sau cultivarea cerealelor. Habar nu aveam de aceastea, dar cu timpul m-am obișnuit, m-am învățat, mi-a plăcut ce fac, și așa am mers mai departe și m-am dezvoltat în acest sector. Un rol foarte important în formarea mea profesională în acest domeniu au fost cursurile care  le-am urmat, organizate de către Direcția Agricolă, cursuri organizate de către AFIR , plus simpozionele la care am participat. Am fost la numeroase astfel de evenimente, peste tot unde am fost chemați, întâlniri extrem de benefice pentru mine, unde am acumulat informații necesare în ce privește business-ul agricol”, a precizat Maria Huprich, administratorul SC Autodomus SA din Reghin.

Fermă construită de la zero

Povestea business-ului agricol pe nume Autodomus a început dintr-o întâmplare nefericită am spune noi, o datorie față de o cantitate de carburant, obiectul  de activitate inițial Autodomus ,  care s-a dovedit în cele din urmă a fi rampa de lansare a unei afaceri prospere în domeniul agriculturii.

„Am început cu 10 juninci gestante. Îmi datora cineva o sumă de bani pentru carburant, mi-a adus în schimb aceste animale. Mi-au fost foarte dragi, le-am ținut peste iarnă, și am spus că ies în pierdere dacă le vând. Având aceste animale, am început să caut teren în zona Reghinului  dar din păcate nu am găsit nimic, toate fermele erau cumpărate de cei mai mari la momentul respectiv. Am dorit inițial să cumpăr o fermă pe care să o dezvolt, dar nu am putut să mă ating de vreuna, toate erau deja vizate, fapt pentru care am decis să construiesc o fermă de la zero. Am găsit o locație pe raza comunei Voivodeni, am cumpărat teren, și am început să construiesc o fermă de la zero. Piatra de temelia la fermă am pus-on în anul 2002, când am făcut un șopron din vreo patru stâlpi din lemn, cu trestie de jur împrejur și acoperită cu folie de nylon. Acela a fost practic primul grajd. În 2005, când vacile s-au înmulțit, la fel a crescut și suprafața de teren, am început prima construcție din cadrul fermei. Ferma a început să prindă contur în 2007, când am accesat fonduri. Ni s-a spus atunci, ori faceți lapte conform, ori vă lăsați de meserie, date fiind cerințele europene prin care trebuia să produci doar lapte conform. Aveam două variante, ori vând totul, ori merg mai departe. Am optat pentru a doua variantă, am accesat fonduri și ne-am dezvoltat ferma. Nu a fost deloc o treabă ușoară, dar spre bucuria nostră am reușit”, povestește Maria Huprich.

Avuția fermei

Dezvoltarea fermei Autodomus a fost un treptată, astfel că, în prezent ea deține un efectiv de 300 de capete de bovine și  o suprafață agricolă de 400 de hectare.

” În prezent,  cultivăm undeva la 400 de hectare, porum siloz, porumb boabe, grâu, culturi de lucernă, puțin orz, ovăz pe suprfețe mai mici. Cultura de bază este porumbul siloz, care asigură în procent de 80 % din hrana bovinelor. Avem un efectiv de 300 de capete de bovine, din care 140-150 vaci de lapte, restul fiind tineret femel, juninci gestante. Producția de lapte care o realizăm zilnic este und-eva la 2.500-2.700 de litri  care îi livrăm la Lactalis, fostul Albalact”, spune administratorul SC Autodomus.

Grijă pentru angajații fermei

De activitatea fermei se îngrijesc un număr de 7 persoane, familia,  alături de  câțiva angajați, un tot unitar fără de care activitatea nu ar avea cum să funcționeze. Mulți angajatori se plâng de lipsa forței de muncă, nu și Maria Huprich.

„Părerea mea este că, dacă ești cinstit și ți la angajați, ai un respect față de munca lor, le asculți dorințele, atunci găsești oameni care să lucreze pentru tine. Le oferi și lor ce au nevoie, le asculți durerile. Dacă  ai  o colaborare bună, ca într-o familie, atunci, părerea mea este că nu ai probleme cu lipsa forței de muncă. De multe ori, în acest domeniu , zootehnie și agricultură, trebuie să fi supus, să le asculți părerile, altfel, riști să rămâi fără muncitori, iar apoi e extrem de greu, să faci totul într-o fermă de unul singur”, afirmă Maria Huprich.

Colaborările firmei cu celellte instituții implicate în activitatea agricolă sunt și ele bine conturate, bazate pe relații normale și corecte.

„Avem o colaborare foarte bună cu cei de la Semtest, sunt foarte promți, dacă avem nevoie de ceva imediat vin ne ajută, În rest, nu vem  niciun fel de probleme cu nimeni, nici cu autorități, cu absolut nimeni. Unde merg,  vorbesc frumos și deschis, mi se spune  dacă se poate sau nu, fapt pentru care nu am avut niciodată vreo problemă”, spune Maria Huprich.

„Sunt o persoană care nu renunță cu una cu două”

Planuri de extindere a fermei sunt îngreunate de lipsa fondurilor europene, lucru care însă nu o descurajeză pe Maria Huprich, ba din contră, mai tare o ambiționează.

„Chiar dacă ne lovim de anumite probleme, cum este și această lipsă a fondurilor europene necesare pentru dezvoltarea fermei, nu ne dăm bătuți, încercăm și într-un final vom reuși. Sunt o persoană care nu renunță cu una cu două, sunt o femeie foarte luptătoare și când îmi propun ceva, trebuie să și realizez. La mine nu este că nu se poate, nu merge sau nu există, trebuie să se găsească într-un final acei bani pentru modernizare și pentru achiziția de utilaje noi . Utilajele care le avem sunt din 2007,. Au fost noi, dar cu timpul s-au deteriorat, a intervenit uzura. Cum a venit și fiul meu să mă ajute în fermă, el fiind direct responbsabil de partea de mecanizare, dorește utilje noi. Eficiența acestora  se vede în productivitatea muncii, în randmentul acesteia. Cu cât sunt mai performante aceste utilaje, cu atât ne ajută pe noi să terminăm mai repede și mai eficient munca. Dau aici exemplul semănatului­, dacă ai utilaje performante imediat ai terminat. Nu trebuie să te duci, cum era mai demult, și cu discul, apoi și cu cultivatorul. Acum sunt aceste utilaje noi, mergi o dată și rezolvi problema”, spune Maria Huprich.

Prioritățile pentru perioada următoare sunt legate de tehnologizare, de achiziția de utilaje noi, performante, necesarea unei griculturi de precizie.

„Avem diferite utilaje de mai mult de zece ani care s-au uzat, unele s-au stricat. Tote acestea au fost aduse din Germania și Italia, de unde a fost și firma care ne-a construit ferma. Când s-a mai stricat un utilaj am încercat să le reparăm cu materiale de la noi. Repari, dar la un moment dat tot se strică, fapt pentru care am dori să  ne achiziționăm utilje noi. Am început campania de primăvară. Sunt foarte promptă, imediat ce se poate intra în câmp, imediat mă apuc de treabă. Am semănat lecernă, undeva la 20 de hectare. Mai așteptăm până în data de 6 aprilie, când vom începe semănarea porumbului . Anul trecut am avut o producție foarte bună, chiar dacă în toamnă ne-am confruntat cu o secetă.  Anul trecut a fost ok din punct de vedere a vremii, cu câteva săptămâni la început de an în care nu a plouat deloc, dar cu utiljele performante care le avem, am semănat boabele de porumb la o adâncime mai mare, fapt pentru care au avut umiditate și au răsărit. În schimb, la alți fermieri, le-a răsărit mult mai târziu, după perioada cu precipitații. De aceea spun, dacă ai tehnologie, utilaje bune, ești cu 10 pași în față decât celorlalți. De aceea,  dorim să punem accent pe tehnologizare, să putem face pași înainte, mulți și buni ”, a spus Maria Huprich.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE