GALERIE FOTO: De Ziua Instituției Prefectului au fost celebrați prefecții județului Mureș de la Revoluție încoace Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 2022 Vizualizări

GALERIE FOTO: De Ziua Instituției Prefectului au fost celebrați prefecții județului Mureș de la Revoluție încoace

Instituția Prefectului județul Mureș a organizat marți, 2 aprilie, un moment aniversar dedicat Zilei Instituției Prefectului, stabilită pentru pentru această dată prin Legea nr. 348/2018.

Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local. El este garantul respectării legii și a ordinii publice la nivel local, iar miniștrii și conducătorii celorlalte organe ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului pot delega prefectului unele dintre atribuțiile lor de conducere și control cu privire la activitatea serviciilor publice deconcentrate din teritoriu. Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și celorlalte organe ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului organizate la nivelul unităților administrativ teritoriale. Activitatea prefectului se întemeiază pe baza principiilor legalității, imparțialității și obiectivității, transparenței si liberului acces la informații de interes public, eficienței, responsabilității, profesionalizării și orientării către cetățeni.

Este prima aniversare de acest gen, motiv pentru care au fost invitați toți prefecții județului care au îndeplinit această funcție începând cu 1992. Cu această ocazie, au primit distincții reprezentanții Guvernului în teritoriu Vasile Urdea, care a fost primul prefect de după Revoluție, Ioan Racolța, Ioan Togănel, Ciprian Dobre, Felicia Pop (al treilea prefect femeie al județului Mureș), Valentin Bretfelean, Alexandru Petru Frătean, Corneliu Grosu, Vasile Liviu Oprea și Lucian Goga.

Vasile Urdea, în vârstă de 82 de ani, a vorbit despre cum a fost să fie prefect în acea perioada tulbure de la începutul anilor ’90. „Erau lucruri nepuse la punct când am venit, mai ales după martie 1990, în primul rând trebuia împăcată lumea, și au fost destule greutăți și necazuri, dar încet-încet, lucrurile s-au rezolvat”, spune el. El nu crede că oamenii de rând înțeleg care sunt de fapt atribuțiile prefectului. „Cred că mulți nu știu și așteaptă să le satisfacă dorințele personale”, a subliniat fostul prefect.

S-au acordat diplome de excelență

Istoricul instituției a fost prezentat de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, iar despre importanța actuală a vorbit lector univ. dr. Vasile-Adrian Boantă, prodecanul Facultății de Economie și Drept din cadrul UMFST Târgu-Mureș.

Momentul festiv a continuat cu acordarea de diplome de excelență și a unor mici atenții prefecților județului Mureș care s-au succedat la conducerea Instituției Prefectului în județul Mureș după Revoluție.

„Este pentru prima dată când se organizează Ziua Instituției Prefectului și am dorit ca această festivitate să se petreacă în prezența tuturor prefecților care au îndeplinit această funcție din 1992 încoace. Mi-a făcut plăcere să-i revăd pe domnii prefecți pentru că, de-a lungul timpului, în calitate de ministru, am avut ocazia să colaborez cu dânșii în cele mai bune condiții. Indiferent cum s-a numit instituția, indiferent ce legi au reglementat atribuțiile prefectului, cele care au fost precizate în Constituție au fost întotdeauna îndeplinite de reprezentanții acestei instituții în județul Mureș. Consider că, la nivelul județului, toți prefecții au fost mari oameni de administrație, au avut cunoștințe legate de gestionarea economică, socială și administrativă în teritoriu și și-au realizat obiectivele stipulate de lege cu mare responsabilitate. Vreau să le mulțumesc tuturor prefecților pentru ceea ce au făcut în acești 27 de ani, să le mulțumesc tuturor funcționarilor din Prefectură pentru că, până la urmă, ei asigură suportul deciziilor pe care le ia prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu. Nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc șefilor serviciilor deconcentrate. Există perioade în istorie când personalitatea prefectului e mai puternică, perioade în care există o altă procedură de a gestiona activitatea dar, de fiecare dată, specialiștii din instituție și din serviciile deconcentrate i-au oferit posibilități să ia cele mai bune decizii. Instituția Prefectului este într-o relație de colaborare cu Consiliul Județean, consiliile locale și primarii. Instituția Prefectului nu trebuie să fie doar un vânător de greșeli ci, prin specialiștii săi și prin cei care conduc instituția, trebuie să fie și un sprijin pentru administrația locală în a adopta decizii în conformitate cu respectarea legii,” a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

Foto: Elena Polearuș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE