„Drogurile, tentații juvenile”. Prevenție și discuții pe tema consumului de droguri de către adolescenți la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Invatamant
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 528 Vizualizări

„Drogurile, tentații juvenile”. Prevenție și discuții pe tema consumului de droguri de către adolescenți la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”

Miercuri, 17 aprilie, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” a găzduit seminarul cu participare internațională intitulat „Drogurile, tentații juvenile”.

Potrivit raportului de țară privind drogurile realizat de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie din 2017, în România, 3,9% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat anul trecut cel puțin o dată droguri, 3,3% dintre aceștia declarând că au consumat canabis. Totodată, documentul menționează că pe parcursul anului 2015 (ultimul analizat), au fost depistate nu mai puțin de 10.053 cazuri de încălcare a legilor privind consumul de droguri, cele mai multe fiind asociate celui de heroină.

La noi încă se poate vorbi de prevenție

„Săptămâna aceasta ne vom axa pe educație. Pentru că prin educație noi vrem să avem elevi sănătoși fizic, psihic, și conștienți asupra ceea ce fac ei și asupra viitorului lor în meseria și specializarea pe care și-au ales-o. În lumea de astăzi, cu atâta informație disponibilă la libera utilizare a internetului, tentațiile unui tânăr sunt multiple. Activitatea de astăzi vine în primul rând să ne conștintizeze pe noi adulții, formatorii, profesorii, ca noi la rândul nostru să putem atrage atenția elevilor noștri asupra unor anumite pericole. În ziua de astăzi, vârful de lance în aceste tentații este consumul de anumite substanțe. Această delincvență juvenilă derivă de multe ori din aceste consumuri, cu tentația acestei noutăți specifice vârstei adolescenței”, a spus în deschidere directorul colegiului, prof. ing. Viorel Socol.

Cu ocazia evenimentului, Luca Vincenti, sociolog-criminolog din Italia, și-a lansat cartea „Bandele de stradă” care descrie viața și problemele tinerilor problematici din Italia. Conform spuselor sale, încă mai există o speranță că putem preveni consumul de droguri între elevii români, deci putem vorbi de prevenție, pe când în Italia este vorba deja de reducerea lor. „Fiecare profesor este un formator. Eu iubesc țara mea, însă noi din păcate nu am reușit să facem față la situația de criză împotriva inocenței. La începutul anilor 80 deja a început criza, în timpul perioadei pop italiene, devenind o problemă la nivel de stradă unde copiii de 15 ani mureau de heroină”, a punctat acesta.

Din păcate, conform spuselor Nataliei Dulău, inspector principal Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, consumul de droguri este în creștere. „Este un eveniment public pe o tematică de mare actualitate, cea a consumului de droguri. Este un flagel, prin prisma consecințelor deosebit de grave, atât asupra persoanei care consumă, cât și asupra comunității. Consumul de droguri din punctul nostru de vedere este un atac la siguranța populației. Este o realitate care este în mijlocul nostru. Trebuie să vă informez că Inspectoratul de Poliție are atribuții doar în prevenirea criminalității. Când vine vorba de combatere, vorbim de rețele întregi de traficanți și consumatori, care trebuie combătuți. Consumul de droguri este în creștere, și aici mă refer în mod special la consumul de etnobotanice. De aceea, din studiile colegilor noștri de la Agenția Națională Antidrog, se constată că este o vârstă de consum destul de tânără, de la 14-15 ani până la 24 de ani, iar tinerii nu sunt conștienți de riscurile la care se expun, atât legale, cât și mai ales a sănătății”, a spus Natalia Dulău.

Prevenția este imperativă

„Am 64 de psihologi și 21 de logopezi care activează în unitățile școlare. Sunt activități de prevenire asupra consumului de droguri pentru că e mai bine să facem prevenție decât intervenție. Cazurile individuale sunt greu de gestionat tocmai pentru că este o problemă complexă și presupune o intervenție amplă și de profunzime. Consider că întâlnirea noastră de astăzi este o sămânță. Vreau să cred că putem stopa fenomenul, însă știu că este dificil și echilibrul este cel mai important”, a spus prof. psiholog șc. Adriana Cerghedi, directorul CJRAE Mureș.

Prof. Alina Costin, dr. universitar-sociolog la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, l-a considerat potrivit pe Luca Vincenti, colegul ei, pentru un astfel de eveniment. „La noi, în mare parte, tinerii sunt curați și nu cunosc atât de bine și nu au intrat în contact atât de des cu drogurile. Colegul meu a realizat o adevărată coaliție comunitară, a însuflețit și l-au urmat diverse instituții, Direcția de Protecție a Copilului, Poliția, Jandarmeria și multe altele. În cele din urmă, s-a creat un adevărat fenomen și mi s-a părut persoana potrivită pentru a desfășura acestă instruire la nivelul întregii țări”, a punctat Alina Costin.

Scopul principal al întregii activități este să afle cum intră tinerii în contact cu alte droguri. S-au împărțit și se vor împărți diverse chestionare cu privire la consumul de droguri în rândul tinerilor pentru a afla care sunt drogurile cunoscute de aceștia, de la marijuana sau ecstasy până la cocaină și crystal meth, s-au informat profesorii despre riscurile la care aceștia se expun, cum îi înveți pe tineri să evite compania proastă și să își găsească prieteni adecvați, apartenența la un grup fiind extrem de importantă la această vârstă.

Aflat la prima ediție, evenimentul a fost organizat de unitatea de învățământ gazdă, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș, Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Voluntarex Mureș prin prof. ing. Ioan Macarie – inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, prof. ing. Viorel Socol – director, prof. ec. dr. Diana Cozma Matei – director adjunct, prof. documentarist, bibliotecar Margareta Lazăr, profesor cons. școlar de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Târgu-Mureș, prof. Alina Prigoană, inspector educație permanentă și activități extrașcolare în cadrul IȘJ Mureș, profesor consilier școlar Adriana Cerghedi, director CJRAE Mureș, profesor cons. școlar dr. Nadia Șandor Rață, Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu”, Târgu-Mureș, Ion Aleodor Roman, ANA – Centrul Regional Mureș și Natalia Dulău – Inspector principal la Inspectoratul de Poliție Județean Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE