FOTO: Concursuri şi socializare, la „Zilele Liceului” din Luduș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 424 Vizualizări

FOTO: Concursuri şi socializare, la „Zilele Liceului” din Luduș

În acest an, în cadrul Zilelor orașului Luduș a fost inclusă încă o activitate cu mare priză la cetățenii orașului, mai exact la elevii Liceului Tehnologic nr. 1.

Proiectul „Zilele Liceului”, ediția I, 2019 a fost inițiat de prof. Claudiu-Corneliu Ciucă, directorul celei mai importante instituții de învățământ din oraș.

În prima zi, la 31 mai a avut loc deschiderea oficială în prezența elevilor și a cadrelor didactice, invitații de onoare fiind foștii dascăli, acum ajunși la vârsta pensionării. Au rostit scurte alocuțiuni directorul Liceului, primarul orașului, Cristian Moldovan, fost elev al Liceului, apoi profesorul pensionar Mihai Pandrea a vorbit despre anii de început a carierei sale care s-a petrecut la Liceul din Luduș.

După încheierea primei părți, cea oficială, cadrele didactice de ieri și de azi au socializat în cadrul școlii. Întâmplări vechi, mai vesele, sau mai triste, aduceri aminte despre oamenii care nu mai sunt printre noi, timpul a trecut repede până când au început concursurile, cinci la număr, la care au participat elevii.

„Raze de gânduri”

Numărul mare de participanți la concursul de cultură generală „Raze de gânduri” a impus profesorilor coordonatori Ioan Pop, Cristian Drăghia, Mihaela Tecar și Cornelia Chiorean organizarea întrecerii în sala mare a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”. Au participat patru echipe bine pregătite, departajate de către juriul format din profesoarele Mariana Balaș, Cornelia Chiorean și elevul Cristian Focșan după cum urmează: locul I – echipa „Hyperion” din clasa a XI-a A formată din Raul David, Ioan Pădurean și Silviu Pădurean; Locul II – echipa „Tarararira” din clasa a XI-a A alcătuită din Adrian Astăluș, David Voșloban și Andrei Oniță; Locul al III-lea a fost ocupat de echipa „Tiribombele” din clasa a XI-a C în alcătuirea Denis Bucur, Varga Robert Zsolt și Iulian Hărăstășan. Echipa „Şmecherii” din clasa a XI-a E din care au făcut parte Oana Pop, Antonio Moldovan și Alina Cosma au primit o mențiune.

„Reciclez și modelez – orașul viitorului”

„Concursul are rolul de a conștientiza elevii că materialele reciclabile pot fi utilizate în folosul omenirii”, ne-a relatat prof. Horațiu Roman care, alături de profesorii coordonatori Niculina Astăluș, Eleonora Macavei, Adela Gliga și Simona Puiac au inițiat acest proiect. În concurs, elevii au construit machete din materiale reciclabile și au dat dovadă de o bună viziune în viitor atunci când vor contribui și ei la protecția mediului și la o organizare urbanistică modernă. În urma deliberării juriului clasamentul concursului este dominat de echipajul „The Light” – Andrada Ambruș și Denisa Botorea. Pe locurile următoare s-au clasat echipajele „S2” – Andrada Sturza și Adelina Sicobean; „The Ice” – Alexia Mangu și Lavinia Mailat; „Electric Town” – Mihai Budian și Emilia Botorea; „The Fire” – Loredana Florea și Andreea Mureșan; „Eco Fun” – Giorgiana Mâtcă și Adrian Bostan.

„Mișcare și îndemânare”

Coordonatorii concursului de ștafetă a meseriilor, profesorii Emil Stan, Cosmin Botezan, Maria Nichita, Livia Vodă și Eugen Major au gândit probe prin care elevii să își demonstreze calitățile fizice și intelectuale necesare unor activități diverse din activitatea de viitor. Pe primul loc s-a clasat eleva Luisa Morar din clasa a XI-a C, urmată fiind de Saul Teglă (X-a A) și Szekely Robert (IX-a G). Monica Surd (X-a C) a primit o mențiune.

„Viața de elev”

Concursul de fotografii și film „Viața de elev” a fost coordonat de profesoarele Anamaria Ritivoiu, Andreea Doboș și Keresteși Lorena. La secțiunea „foto” elevii au prezentat câte cinci fotografii cu tematica panorama orașului, peisaj, floare, arhitectură tradițională și portret. La secțiunea „film” tema concursului a fost viața elevilor. La concurs au participat 25 de elevi care au prezentat lucrări foarte bune. Din juriu au făcut parte doi reputați fotografi, maeștrii ai imaginii imprimate, Levente și Erik Bagy, tată și fiu. În aceste condiții, clasamentul stabilit reflectă exact realitatea: 1. Raul David, 2. Kiraly Paula,3. Rareș Aldea, mențiune – Alin Decean. La festivitatea de premiere, Keresteși Lorena a menționat că „O fotografie nu se face pur și simplu, se creează. A fotografia este arta de a fura timpului o firimitură de clipă. Vă mulțumesc tuturor celor care astăzi ați ales să scrieți cu lumină prin intermediul fotografiilor dumneavoastră”.

„Micul pescar”

Concursul de pescuit „Micul pescar” s-a desfășurat într-o zonă mai retrasă a râului Mureș, o adevărată junglă Amazoniană, așa cum a fost numită de un participant glumeț. Profesorii coordonatori Szekely Zoltan Levente și Szente Istvan au înscris pe lista de concurs 55 de concurenți, pescari sportivi care nu au păstrat niciun pește capturat, aceștia fiind trimiși rapid în mediul lor natural. În rol de juriu a fost cântarul care a decis configurația clasamentului general. Pe primul loc a fost echipa Vasile Andrei Hărăstășan și Raul Rostaș cu 0,970 kg. Pe locurile următoare, Eduard Piper și Adrian Moldovan (0,600 kg), Ambruș Szabolcs și Darius Șipoș (0,550 kg). Și, pentru că peștele prins nu a fost păstrat, era și prea puțin pentru pescarii înfometați după atâta efort, echipa prof. Szente Istvan a pregătit un minunat gulaș la ceaun. A fost o frumoasă ieșire în natură, a fost o lecție vie despre protejarea mediului, despre colectivitate și prietenie.

Bucurie, nostalgie

După opinia multor participanți la această primă ediție a „Zilelor Liceului”, elevii și cadrele didactice s-au situat la înălțimea pretențiilor care caracterizează un liceu de prestigiu. „Mulțumesc tuturor celor care au trecut porțile liceului nostru pentru a fi părtaș la bucuria noastră”, ne-a declarat directorul Claudiu- Corneliu Ciucă. La încheierea activităților am înregistrat și două întâlniri ale absolvenților din promoțiile 1989 și 1999. Au fost flori, emoții, nostalgii, prietenii regăsite și reluate, întâlniri cu foștii profesori, toate în cadrul primitor al școlii de la care și-au primit zborul spre viață. Suntem convinși că ediția a II-a din anul 2020, va fi mai strălucitoare cu mai multe surprize pentru participanți.

Ioan A. BORGOVAN

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE