Rafila Moldovan, opt decenii de tradiții pe Valea Idicelului Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 850 Vizualizări

Rafila Moldovan, opt decenii de tradiții pe Valea Idicelului

Duminică, 20 octombrie, la o zi după  ce a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani, rapsodul popular Rafila Moldovan  și-a întâmpinat prietenii dragi la un nou moment de suflet găzduit de curtea casei din Idicel Sat intitulat „Valea Arhanghelilor pe Valea Idicelului”.Muzeul „Amintiri din strămoși”  din Idicel Pădure, păstorit de tezaurul uman viu, rapsodul popular Rafila Moldovan  a fost și de această dată martorul unui eveniment de suflet, la care au onorat cu prezența oaspeți de seamă și oficialități în frunte cu Ördög Ferencz, primarul comunei Brâncovenești.„În primul și primul rând, ca om, și apoi ca primar al comunei Brâncovenești , mă simt onorat să fiu prezent la această sărbătoare organizată și găzduită de Tanti Rafila.  Este o mândrie pentru mine personal, pentru comuna Brâncovenești , implicit pentru satul Idicel Pădure , să poată avea un asemenea om, pe această minunată doamnă, Tanti Rafila, un adevărat tezaur viu, un om care ne face mai bogați în comuna Brâncovenești”, a spus Ördög Ferencz.

„Viața în satul meu”, cel mai nou volum semnat Rafila Moldovan

Ca de fiecare data când organizează un eveniment la muzeul  din Idicel Pădure, Tanti Rafila lansează și un volum de versuri populare,  acum venind rândul cărții „Viața în satul meu”.„Această carte conține mulțumirile mele față de Dumnezeu, obiceiurile satului, cum erau ele pe vremuri, cum se distrug acum , cum numai seamănă timpul de acum cu cel în care eram tânără. Deja s-a deteriorat, de aceea eu, în fiecare an, fac acest eveniment, tocmai  ca lumea să-și mai aducă aminte de tradițiile  satului. Măcar cei mai mici să știe despre cât de fain era o dată.  Din păcate,  lumea de azi nu mai îmbracă costumele populare, parcă le e rușine că sunt români”, a precizat rapsodul popular Rafila Moldovan.

„Dacă moare rădăcina, mugurii îs gata”

În cadrul  evenimentului,  prof.dr. Florin Bengean, managerul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin  a susținut expunerea cu titlul „Satul – centrul existențial pentru neamul românesc”. Programul a mai inclus   prezentarea obiceiul pieptănatului cânepii de către Grupul „Amintiri din strămoși” din Idicel Pădure, coordonat de Rafila Moldovan. Sărbătoarea s-a bucurat de invitați de seamă, artiști de seamă ai cântecului popular, printre care Frații Petreuș, Sorin Pantea, Dorina Oprea, Leontina Pop, alături de ansamblurile  din zonă, care  de fiecare data răspund cu drag invitației făcute de Tanti Rafila. „Mulțumesc tuturor celor care mi-au trecut pragul casei la această sărbătoare și s-au simțit bine. Am avut parte de oameni de încredere, așa și vor rămâne pentru mine, pentru că nu le e rușine cu obiceiurile. Ne-am bucurat împreună de grupurile de la Bistrița, Solovăstru, Șerbeni, care își mențin, atât cât mai trăiesc aceste obiceiuri. După ce nu vom mai fi noi, atunci va fi vraiște , nu va mai rămâne nimic. Dacă moare rădăcina, mugurii îs gata”, a declarat Rafila Moldovan.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE