Procesul unui fost primar, trimis la rejudecare de Curtea de Apel Târgu-Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2115 Vizualizări

Procesul unui fost primar, trimis la rejudecare de Curtea de Apel Târgu-Mureș

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, vineri, trimiterea la Tribunalul Harghita, pentru rejudecare, a procesului fostului primar din Gheorgheni Mezei Janos, actual consilier judeţean, acuzat de abuz în serviciu şi a desfiinţat hotărârea instanţei harghitene, care l-a achitat pe acesta, în primă instanţă.
În decizia magistraţilor mureşeni, publicată pe portalul instanţei, se arată că se admit apelurile DNA şi ale unei persoane care este parte civilă în proces împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Harghita, în data de 2 iulie 2018.
„Desfiinţează integral hotărârea atacată şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare – în fond – primei instanţe, respectiv Tribunalului Harghita. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în procedura soluţionării prezentelor apeluri, în sumă de 1.800 lei, rămân în sarcina statului”, se stipulează în decizia Curţii de Apel Mureş.
Hotărârea este definitivă.
Fostul primar din Gheorgheni Mezei Janos (PCM), actual consilier judeţean, a fost achitat anul trecut de Tribunalul Harghita în procesul în care era acuzat de abuz în serviciu, şantaj şi instigare la infracţiunea de delapidare.
Alături de fostul primar, în acelaşi dosar a mai fost achitată şi Barabas Eva Csilla pentru infracţiunea de delapidare, iar judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurător dispus prin ordonanţa procurorului din data de 6 iunie 2015.
Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Târgu Mureş, care a decis rejudecarea cauzei la Tribunalul Harghita.
Potrivit unui comunicat al DNA, în 2013, primarul Janos Mezei şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate. Procurorii susţin că acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus drept contribuţie la SC „Monturist” SRL de municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).
În 17 ianuarie 2015, precizează DNA, edilul l-a somat pe administratorul firmei respective, denunţător în cauză, ca în cel mult două zile (până în 19 ianuarie, ora 9,00) să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în Gheorgheni.
„Din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că Janos Mezei a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situaţii, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfăşurând activităţi pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în şedinţă, textul unei scrisori, al cărei iniţiator a fost el însuşi. Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acţionarului majoritar al SC ‘Monturist’ SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului. Dezbaterile şedinţei Consiliului Local Gheorgheni din 16 februarie 2015 au fost înregistrate audio-video şi stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria Gheorgheni – Compartimentul Administraţie Publică Locală”, subliniază sursa citată.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE