Premiul ”Vasile Pârvan” al Academiei Române pentru reghineanul Dorin-Ioan  Rus Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 856 Vizualizări

Premiul ”Vasile Pârvan” al Academiei Române pentru reghineanul Dorin-Ioan Rus

Joi, 12 decembrie 2019, în Aula Academiei Română va avea loc festivitatea acordării premiilor anuale ale Academiei Române pentru lucrările originale, de înaltă valoare, realizate individual sau colectiv, care pun în evidență creativitatea autorilor și contribuie semnificativ la progresul culturii. Printre laureații din acest an se numără și istoricul reghinean Dorin-Ioan Rus, care va primi premiul „Vasile Pârvan” pentru lucrarea „Wald- und Ressourcenpolitik im Siebenbürgen des 18. Jahrhunderts” (Politica silvică și a resurselor în Transilvania secolului al XVIII-lea). Cartea este împărțită în patru secțiuni majore, la care se adaugă o anexă ce cuprinde sursele arhivistice și literatura de specialitate. Pentru atingerea scopului, Ioan Dorin Rus a selectat patru studii de caz reprezentative, care reflectă utilizarea pădurii pe diferite paliere, prezentate în introducere, alături de stadiul cercetărilor și metodelor de lucru. Pentru prezentarea rolului pădurilor ca sursă de energie în sectorul minier a fost selectată localitatea Săcărâmb. Apoi, este analizată folosirea pădurii pentru salina de la Ocna Dej, apoi în localitatea Prundul Bârgăului de pe granița militară, iar pentru silvicultura din zona urbană a fost selectat orașul săsesc Sighisoara. Apoi, pe baza surselor documentare publicate, este prezentat modul de gospodărire a pădurii, politica și legislația silvică din Transilvania până la instaurarea autorității habsburgice.

Politica forestieră a habsburgilor în Transilvania 

În capitolul al 2-lea intitulat ”Die Waldpolitik der Habsburger in Siebenbürgen”, este investigată politica forestieră concretă a habsburgilor în Transilvania înainte și după 1781, anul emiterii ordonanței silvice iosefine. Aici este analizată legislația și administrarea pădurilor, ca și dreptul penal silvic, prezentându-se politicile economice ale Habsburgilor din Transilvania pe baza exemplelor selectate. Rezultatele cercetărilor privitoare la reglementările de gestionare a pădurilor și de durabilitate silvică, măsurile pentru conservarea pădurilor în cazul consumatorilor mari și mici, precum și măsurile de împădurire și de înlocuire a lemnului ca sursă de energie sunt cuprinse în capitolul al III-lea (Forstpflege und Nachhaltigkeit). Aici sunt analizate și conflictele pentru pădure între diferitele grupuri și părți de interese, colective, insituționale sau individuale, care au avut puncte de vedere diferite asupra pădurilor, iscate ca urmare a legislației silvice.

În capitolul final, ”Die Waldpolitik in Siebenbürgens im 18. Jahrhundert zwischen Ausbeutung und Nachhaltigkeit im europäischen Vergleich” este discutată și evaluată politica silvică din Transilvania în secolul al 18-lea între exploatare și durabilitate, comparând rolul pădurilor în arta și tehnica militară din Transilvania cu Țările de Jos, evidențiind asemănările și diferențele dintre acestea. Comparațiile cu alte țări europene sunt prezente și în ceea ce privește industria minieră, legislația silvică din mediul urban și rural, ca și în vânătoare și pescuit.

Transilvania, furnizor de resurse pentru monarhia habsburgică

Ca și concluzie, cartea semnată Dorin-Ioan Rus evidențiază faptul că Transilvania a jucat rolul de furnizor de resurse pentru monarhia habsburgică. Pentru exploatarea acestor resurse și formarea de noi oameni de specialitate, au fost trimiși specialiști din Austria, inclusiv din Steiermark in Transilvania. Aceștia din urmă au fost activi în organizarea de exploatări și în problemele tehnice

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE