Home / Meniu Principal / Știri / Externe / Senatorul Aurel-Horea Soporan (PSD), prezent la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice
Senatorul Aurel-Horea Soporan și Dumitrița Gliga alături de delegația României la conferința organizată de Uniunea Interparlamentară în marja COP25

Senatorul Aurel-Horea Soporan (PSD), prezent la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice

Distribuie

Senatorul Aurel-Horea Soporan a participat  alături de o delegație a Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM) la Conferința statelor părți la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) – COP 25 desfăurată în perioada 2-13 decembrie. Din delegația Adunării Parlamentare a Mediteranei au mai fost prezenți   Dumitrița Gliga, consultant APM și Ruxandra Cazacu, secretar. „Tematica acestei conferințe este de mare actualitate și reunește interesele comune ale multor state, companii, universități, organizații non-guvernamentale și grupuri de acțiune civică. Conform tuturor studiilor prezentate în ultimii ani, starea planetei se deteriorează semnificativ și amenință, într-un orizont de timp nu tocmai îndelungat, existența umană. Printr-o abordare interactivă și cuprinzătoare, conferința aduce împreună la masa negocierilor toți factorii de decizie și toate părțile interesate din întreaga lume pentru a contura o strategie coerentă și fezabilă de implementare a prevederilor Acordului de la Paris. Acest eveniment este cu atât mai relevant cu cât provocările de mediu se intensifică de la o zi la alta, generând dezastre și afectând viața zilnică a tuturor cetățenilor prin căldură extremă, poluare, incendii, inundații sau secete”, a precizat   senatorul Horea Soporan.

Sesiunea plenară la nivel înalt a COP25

Potrivit acestuia, Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), în calitate de membru observator la COP UNFCCC, a avut un rol foarte activ în cadrul acestui format în care a reprezentant constant vocea parlamentelor mediteraneene. Agenda reuniunilor COP 25 include subiecte de interes major pentru APM, precum: consecințele schimbărilor climatice asupra economiei, a mediului social și sferei politice; sustenabilitatea lanțului agroalimentar; implicarea mediului de afaceri în gestionarea provocărilor de mediu; resurse energetice, economia circulară și dezvoltarea tehnologică.

Vizită la pavilionul Japoniei în care au fost prezentate ultimele tehnologii în domeniul energiei cu emisii ”zero” de CO2

„În acest context, COP25 devine o conferință primordială în care se dezbat subiecte controversate precum depășirea impasului moral al țărilor dezvoltate de a impune cote de poluare țărilor în curs de dezvoltare, rolurile Chinei și SUA în problematica mondială, redefinirea economiei internaționale prezentând marii pierzători și potențialii câștigători ai noilor realități globale etc. De asemenea, în marja COP25 sunt organizate zeci de evenimente tematice al căror scop vizează consolidarea eforturilor globale de adaptare la noile provocări climatice”, afirmă Soporan.

Vizită în Spania

În același context al provocărilor climatice, senatorul Horea Soporan a participat, în data de 10 decembrie 2019, la o conferință organizată de Uniunea Interparlamentară în colaborare cu Parlamentul Regatului Spaniei.„În cadrul acestui eveniment au fost dezbătute modalități eficiente de implicare a forurilor legislative în problematica schimbărilor climatice și a fost agreată o listă de priorități pentru care fiecare membru de parlament național ar trebui să militeze. Dacă până acum, în cadrul sesiunilor la nivel înalt, reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante, miniștri de resort, președinți de state și înalți oficiali ai forurilor regionale și-au exprimat cu toții îngrijorarea raportându-se la studii și proiecții riguros realizate, toți participanții la COP25 așteaptă cu nerăbdare concluziile finale ale decidenților, aspirând la un progres realistic, dar semnificativ, în ceea ce privește estomparea efectelor generate de schimbările climatice”, a subliniat Horea Soporan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.