Să nu uităm! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 287 Vizualizări

Să nu uităm!

75 de ani. Nici puțini, nici mulți, dacă ne gândim că acum 75 de ani trupele sovietice intrau în Auschwitz-Birkenau și eliberau cel mai mare lagăr de exterminare nazist. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului readuce, an de an, în fața opiniei publice ororile unui sistem, ale unei mentalități dar poate cel mai important, riscurile la care se expune o societate fără memorie: 1.3 milioane de oameni, de suflete, de atrocități suferite în complexul morții. Din totalul victimelor holocaustului, aproximativ 1,5 milioane au fost copii vinovați (potrivit UN – Butterfly Project: Remembering the Children of the Holocaust) de a se fi născut într-o societate radicalizată, netolerantă și cuprinsă de pasiunile dezlănțuite ale luptei pentru putere.

Lecția învățată s-a transcris în promisiuni internaționale, garanții formale, concretizate în acte juridice mai mult sau mai puțin respectate în deceniile următoare. Declarația Universală a Drepturilor Omului rămâne mărturia unei lumi dornice de reformă, de respect reciproc, de protecție a drepturilor fundamentale fără discriminare, fără excepție. O lume marcată de ororile războiului și realitățile holocaustului. O lume care pare să fi învățat lecția toleranței, a importanței dreptului la viață prin armele nimicitoare ale unui război sângeros.

După 75 de ani, făcând un apel la memorie, trebuie să vedem viitorul prin lentila neiertătoare a trecutului. Trebuie să înțelegem că discursurile populiste, dornice de capital politic, pot derapa ușor spre extremism. Trebuie să înțelegem că ideile sunt arme care, prin intermediul mijloacelor de comunicare oferite de revoluția informațională, pot distruge, dacă dezinformarea nu este controlată. Trebuie să înțelegem că segregarea, antisemitismul și rasismul sunt pliabile pe discursuri politice bune pentru controlarea unor voturi dar total nocive pentru populație. În acest context, educația este primordială, iar istoria trebuie să ofere pildele necesare care sădesc elevilor sentimente de bine și rău. Doar astfel nu vom uita și, cel mai important, NU vom repeta greșelile trecutului.

Lector univ. dr. Mihaela NATEA

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE