Home / Reghin / Episcopul, Valer și librăria

Episcopul, Valer și librăria

Au existat în istoria noastră niște oameni faini, care nu și-au plecat capul în fața celor sus puși de vremurile tulburi ale istoriei. Despre un astfel de om fain vreau să vorbesc, pe nume Alexandru Todea, cardinal al bisericii greco-catolice numit de către Papa Ioan Paul al II-lea, membru de onoare al Academiei Române, și lista ar putea continua mult și bine, la ce calități a avut episcopul originar din Teleac, sat aparținător astăzi de comuna Gornești.
Dar mai există un personaj, ”Valer”, nume de informator (cel care dă cu ciocu mai pe românește), care tot raporta securității despre vizitele episcopului Alexandru pe la librăria orașului, după cum reiese din volumul ”Cardinalul Alexandru Todea în dosarele Securității” semnată de Sergiu Soica.
M-am oprit la o notă informativă din urmă cu o jumătate de secol, mai exact din primăvara lui 1970, să vedeți cum Valer, raporta Securității despre cărțile de interes pentru Alexandru Todea, inclusiv despre micile ”corecții” legate de dispunerea mobilierului din librărie.
„26 martie (1970) ora 12:25: a venit în librărie s-a uitat la cărțile „Iobăgia în Transilvania” și după ce a răsfoit m-a chemat la geam și mi-a arătat spre biblioteci unde stătea îv. X (sic) întrebându-mă dacă-l cunosc. Eu am răspuns că nu.
13 aprilie: a venit cu un prieten și a cumpărat 9 cărți (dicționare).
20 aprilie: noi făceam curățenie , a veni și a recomandat ca să mutăm fotoliile între cele două tonete pentru că are aspect mai plăcut.
Este vorba de Todea Alexandru din Reghin.”, își încheie Valer nota informativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Consacrare episcopală pentru cel mai tânăr episcop din lume

Duminică, 21 iunie, a  II-a după Rusalii, la Catedrala Arhiepiscopală Majoră Sfânta Treime din Blaj …