Home / Sanatate / ULTIMA ORĂ! Situația Covid-19 în Mureș

ULTIMA ORĂ! Situația Covid-19 în Mureș

Distribuie

Biroul de presă al Instituției Prefectului – Județul Mureș a remis miercuri, 25 martie, următorul comunicat de presă:

”În județul Mureș, la data de 25 martie, ora 13.00, se înregistrează 3.284 persoane autoizolate la domiciliu și 95 de persoane aflate în spațiile de carantină. 10 persoane au ieșit din autoizolare la domiciliu în ultimele 24 de ore. De asemenea, 28 persoane sunt internate în județul Mureș cu suspiciune de infecție cu Coronavirus.

Polițiștii mureșeni continuă să acționeze integrat, în echipaje mixte cu jandarmi și polițiști locali, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În ultimele 24 de ore, aproape 400 de polițiști din cadrul I.P.J. Mureș au desfășurat peste 570 misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a peste 2500 de persoane și 169 de societăți comerciale au fost supuse controalelor pentru a se asigura suspendarea activității. Ca urmare a activităților desfășurate, au fost aplicate 76 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 68.000 de lei. Dintre acestea, 5 sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea măsurii izolării, în valoare totală de 7700 de lei. Totodată, 2 persoane au fost mutate din izolare la domiciliu în carantină instituționalizată, întrucât acestea nu au respectat prevederile legale incidente.

De asemenea, noaptea trecută, în intervalul orar 22:00-06.00 s-a acționat pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică în vederea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020. Au fost controlate în trafic peste 490 de autovehicule și legitimate peste 670 de persoane, fiind aplicate 71 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor art.5 din Ordonanța Militară nr. 2 din 21.03.2020, valoarea acestora depășind suma de 60.000 de lei.

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză. Tocmai de aceea, recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, vă reamintim că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim.

Ieri, 24 martie 2020, Direcția de Sănătate Publică a județului Mureș a controlat alte 5 market-uri și o piață de zi. Au fost aplicate 4 amenzi în valoare totală de 7.200 lei, pentru nereguli ca necunoașterea modului de utilizare a  substanțelor dezinfectante și neefecutarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție.

Ieri, 24 martie 2020, pe Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș a aterizat cursa de la Budapesta. Din numărul total de 26 de pasageri, 9 au intrat în autoizolare la domiciliu. De asemenea, toți cei 120 de pasageri ai cursei de la Londra au intrat în autoizolare la domiciliu.

Reamintim tuturor mureșenilor faptul că de astăzi, ora 12.00, au intrat în vigoare prevederile Ordonanței Militare nr.3 din 24 martie 2020. Potrivit art. 1, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Dacă apar sesizări ale persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu sau în carantină, acestea pot apela numerele Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției: 0265 208 000 / 0265 233 652 sau numerele DSP Mureș: 0265 261152 (permanență) și mobil: 0731 338 057, 0731 338 064 (în intervalul orar 8-20).

De asemenea, numerele sunt destinate și primăriilor din județ care au întrebări referitoare la persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, sau alte aspecte legate de gestionarea situației “Coronavirus” la nivel local.”

(Redacția)

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.