INTERVIU. Proiectele importante continuă în municipiul Reghin Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1699 Vizualizări

INTERVIU. Proiectele importante continuă în municipiul Reghin

Conducerea Primăriei municipiului Reghin a anunțat, prin intermediul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi, că programul de investiții propus pentru anul 2020 continuă și pe perioada pandemiei de COVID-19 și va continua și după ieșirea României din stare de urgență și, ulterior, din stare de alertă. Potrivit primarului municipiului Reghin, Maria Precup, în acest an autoritățile locale din ”Orașul Viorilor” preconizează realizarea unor investiții în valoare de circa 60 de milioane de lei, din care peste 33 de milioane de lei reprezintă finanțări nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Reporter: La începutul anului ați anunțat o listă de investiții preconizată pentru a fi realizate în decursului anului 2020. În ce măsură pandemia a influențat realizarea acestor investiții?

Maria Precup: Pandemia a afectat din păcate mai mult decât investițiile în țară, în lumea asta. Inevitabil această stare în care ne aflăm a influențat viața de zi cu zi sub toate aspectele ei. Chiar la începutul stării de urgență am făcut o rectificare de buget prin care sumele alocate sectorului cultural au fost mutate la fondul de urgență, prioritate având Spitalul Municipal. În ceea ce privește lista cu investițiile pe care ni le-am dorit în acest an pentru Reghin, există unele modificări/amânări în timp, din cauza diminuării ratei de încasare a veniturilor, date fiind reglementările ce au venit odată cu starea de urgență.

Avem însă și vești bune la proiectele finanțe prin Compania Națională de Investiții și fonduri europene: continuă lucrările la blocul social, iar hala agroalimentară este finalizată în proporție de 80%. Am semnat de asemenea contractul de finanțare în valoare de 2.215.023 de lei pentru proiectul „Planificare strategică și implementarea de proceduri și instrumente informatice pentru simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni în domeniul socio-medical și planificare urbană la nivelul Municipiului Reghin”. Acest proiect ne va permite să implementăm soluții software și o platformă online care vine în sprijinul cetățenilor cu servicii în special în domeniile Urbanism și Asistență socială facilitând emiterea de documente online, de exemplu certificate de urbanism.

Reporter: Ce valoare totală au investițiile preconizate a fi derulate la nivelul municipiului Reghin? Din această sumă, cât la sută provine din finanțări europene, cât la sută din surse guvernamentale și cât la sută din resurse proprii?

Maria Precup: Investițiile preconizate a fi derulate la nivelul municipiului Reghin în 2020 au o valoare totală de aproape 60 de milioane de lei, din care peste 33 de milioane de lei de la Uniunea Europeană, peste 8 milioane de lei de la bugetul de stat și aproape 19 milioane de lei din venituri proprii.

Reporter: Ați semnat, relativ recent, la sediul ADR Centru, un contract de finanțare care prevede achiziționarea de autobuze moderne pentru transportul în local din Reghin. Care sunt pașii următori ai acestui proiect?

Maria Precup: Prioritatea zero pentru noi rămâne asigurarea unei infrastructuri de transport adaptată nevoilor actuale precum și o  adaptare a infrastructurii de transport în comun astfel încât aceasta să devină o alternativă viabilă, comodă, la îndemâna oricărui cetățean. Prin acest proiect încercăm să oferim infrastructura necesară pentru a crea un context sustenabil, care să permită reducerea numărului de autoturisme și implicit a emisiilor de CO2, în corelare cu creșterea atractivității și eficienței utilizării transportului public. Vrem să mutăm accentul de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la utilizarea unor forme bazate pe mersul pe jos, a bicicletei ca mijloc de deplasare, utilizarea transportului public, alternative menite să reducă poluarea. În cadrul proiectului „Asigurarea mobilității în Municipiul Reghin, Județul Mureș” suntem la momentul elaborării documentațiilor pentru demararea procedurilor de achiziții. Se vor demara două proceduri de achiziție: prima va fi pentru achiziționarea de material rulant – autobuze, a doua licitație va fi pentru servicii de întocmire a documentației tehnice, adică Proiectul tehnic privind modernizarea străzilor Axente Sever, Salcâmilor, Ierbuș și Câmpului. Sperăm să nu întâmpinăm nici un fel de dificultăți și să dăm drumul investiției în acest an.

Reporter: Ce investiții în infrastructura rutieră intenționați să derulată în perioada următoare?

Maria Precup: Pe lângă investițiile amintite anterior în cadrul proiectului cu mobilitatea, amenajarea intersecției străzii Axente Sever cu strada Gării în vederea fluidizării traficului rutier este cea mai mare lucrare de infrastructură la acest moment. Lucrările au început pe 12 mai. Fiind în zona industrială această intersecție este intens circulată de mașini cu tonaj mare și o astfel de intervenție era mai mult decât necesară. A fost un proces îndelungat pentru care a fost nevoie să facem exproprieri, au trebuit relocate conducte ale operatorilor de utilități, etc. Dar, iată-ne la momentul la care se demarează această lucrare, ceea ce mă bucură foarte mult. Pentru că doar o parte a străzii Câmpului a corespuns din punct de vedere tehnic cerințelor proiectului cu mobilitatea, am demarat în paralel procedura de licitație pentru modernizarea a peste 2 kilometri din strada Câmpului astfel ca toată strada să fie modernizată. Suntem acum în faza obținerii avizelor necesare pentru demararea lucrărilor pe străzile Bartok Bela, Kemeny Janos, Simion Bărnuțiu, Gheorghe Șincai, Koos Ferenc, Terasei și Viorilor. Avem contractele semnate și urmează să înceapă lucrările la înlocuirea conductei de apă pe strada Călărașilor, urmând apoi asfaltarea străzii. Recent au fost finalizate lucrările de întreținere a străzii Rândunelelor.

Reporter: Ați lansat, de curând o licitație pentru viitoarea creșă  ”Spiridușii Veseli”. Ce prevede proiectul respectiv?

Maria Precup: Creșa „Spiridușii Veseli” este un obiectiv de investiție important pentru Municipiul Reghin având în vedere faptul că cererile pentru înscrierea la creșă depășesc capacitatea celor două instituții existente în municipiu. În prezent, cele două creșe în orașul nostru au o capacitate de 105 locuri, iar cererile depuse până acum se apropie de 170. Proiectul prevede reabilitarea totală a clădirii de pe Strada Iernuțeni și dotarea acesteia în integralitatea ei. Se vor înființa 3 grupe pentru 40 de copii și vor fi 12 locuri de muncă nou create, aceasta va cuprinde dotările necesare pentru cele trei grupe de ante preșcolari, cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani, spațiile administrative și ale personalului tehnico-medical, oficiu cu spații pentru depozitare și preparare a hranei. În plus, se vor amenaja o curte specială cu spații de joacă, o curte gospodărească ce va deservi exclusiv spațiile tehnice și o zonă verde ce va proteja incinta de zonele din vecinătate. Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 3.745.366 de lei, contribuția proprie în proiect a Primăriei municipiului Reghin este în cuantum de 28.695 de lei.

Reporter: Tot în această primăvară ați demarat o licitație pentru realizarea unui Adăpost pentru victimele violenței domestice. Vă rog să ne spuneți și ce prevede strategia socială a Municipiului Reghin.

Maria Precup: Așa cum știți, în scopul dezvoltării și finanțării serviciilor sociale, autoritățile publice locale au posibilitatea achiziționării serviciilor sociale și prin aplicarea unor proceduri simplificate. În acest sens, colegii mei au demarat procedura în vederea  achiziționării serviciilor de primire în regim de urgență/ adăpost a victimelor domestice.

Pentru realizarea strategiei sociale la nivelul municipiului Reghin, Direcţia de Asistenţă Socială a avut ca obiectiv realizarea unei diagnoze a problemelor sociale precum și a unor analize sociale  cu scopul de a identifica și evalua dimensiunile nevoilor sociale de la nivelul municipiului Reghin. În acest sens au fost stabiliți indicatorii pentru fiecare componentă socială, atât pentru copii cât și pentru adulți: date demografice, situație locativă, sănătate, educație, șomaj, gradul de ocupare, categorii defavorizate, violența domestică, infracționalitate, implicarea autorităților locale în ajutorarea populației, prezența serviciilor sociale la nivelul comunităților.

Studiul realizat a analizat toate problemele importante ale comunității, atât din perspectivă socio-demografică cât şi din perspectivă economică, conform analizei realizate la nivel local. Rezultatele culese s-au transformat în lista de priorități în domeniul social cum ar fi extinderea rețelei de cabinete medicale școlare prin înființarea de noi cabinete medicale școlare și dotarea cabinetelor medicale școlare existente; dezvoltarea activității de evaluare și monitorizare a copiilor aflați în situație de risc, abuz, neglijare, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, prevenirea situațiilor de criză, de excluziune socială, de sărăcie, de violență, de exploatare și vulnerabilitate socială în comunitate, crearea unui centru de zi de consiliere pentru copiii aflați în situație de risc, de dificultate, inclusiv copiii cu părinți la muncă în străinătate, continuarea parteneriatului cu asociațiile și fundațiile licențiate și acreditate în vederea furnizării de servicii sociale, identificarea copiilor neșcolarizați și includerea lor în sistemul educațional precum și sprijinirea copiilor cu cerințe educaționale școlare. Nu în ultimul rând, dezvoltarea serviciului social creșă, lucru care se realizează chiar în acest moment prin proiectul câștigat de construire a Creșei ”Spiridușii Veseli”.

Reporter: Primăria municipiului Reghin intenționează modernizarea cabinetului medical al Școlii Gimnaziale ”Augustin Maior”. Când va fi finalizat proiectul și ce prevede acesta?

Maria Precup: Realizarea cabinetului medical școlar din cadrul Școlii Gimnaziale „Augustin Maior” este o necesitate. Până acum cei peste 1.300 de elevi ai școlii erau împărțiți la două cabinete medicale școlare aparținând altor unități de învățământ. Proiectul actual prevede lucrări de extindere, modernizare și dotare a acestuia conform normativelor în vigoare. Lucrările sunt deja începute acestea având termen de finalizare începutul lunii septembrie.

Reporter: Există vreun câștigător pentru licitația estimată la 1,4 milioane de lei pentru modernizarea și reamenajarea terenului de sport ”Metalul”?

Maria Precup: Da. Proiectul a fost atribuit în urma procedurii de licitație. În vederea promovării activităților sportive, prin asociere cu Federația Română de Fotbal, Primăria municipiului Reghin amenajează un teren de fotbal cu gazon sintetic pentru antrenament, teren omologat FIFA. A fost semnat contractul de achiziție publică pentru serviciile de proiectare și execuție pentru proiectul „Modernizare și reamenajare teren de sport și anexe”. Lucrările incluse în proiect prevăd: demolarea Corpului C3 – cabina de vânzare bilete – construcție aflată într-o stare avansată de degradare, schimbarea infrastructurii suprafeței de joc și dotarea suprafeței de joc cu gazon sintetic, construire instalație electrică pentru sistem de iluminat, montare nocturnă; construire tribună din elemente prefabricate din beton armat comprimate, capacitate de 2.000 de locuri, amenajarea a 85 de locuri de parcare. Dimensiunile propuse noului teren pentru suprafața de joc este de 105 x 68 de metri, iar suprafața totală împrejmuită de 113 x 76 de metri.

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE