Home / Invatamant / Decani noi la UMFST Târgu Mureș (6). Management ”de tip inovator” propus de Giordano Altarozzi

Decani noi la UMFST Târgu Mureș (6). Management ”de tip inovator” propus de Giordano Altarozzi

Distribuie

Cotidianul Zi de Zi vă propune un serial de prezentare a noilor decani ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, mandatul 2020-2024.

Desemnarea celor șapte decani ai UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș s-a făcut la sfârșitul lunii martie de către o comisie alcătuită din prof. dr. Leonard Azamfirei – președinte, prof. dr. Călin Enăchescu – membru, prof. dr. Angela Borda – membru și prof. dr. Rodica Bălașa – membru, iar episodul de astăzi este destinat decanului Facultății de Științe și Litere ”Petru Maior”, conf. univ. dr. Giordano Altarozzi.

Potrivit Planului Managerial propus de conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, Facultatea de Științe și Litere ”Petru Maior” are menirea de a menține ”o cultură organizațională de excelență” în contextul academic actual.

”Prin acest plan managerial, ne dorim să îmbinăm, pe termen scurt, mediu și lung, principii, valori, politici, direcții de dezvoltare și măsuri bine conturate, care abordează într-un mod clasic, dar și inovativ, atât problemele globale ale facultății în contextul actual și previzionat, cât și problemele punctuale care răspund nevoilor și preocupărilor fiecărui membru al comunității acesteia. Facultatea de Științe și Litere ”Petru Maior” este parte integrantă a unei instituții de învățământ superior de prestigiu, recunoscută pe plan național și internațional. Obiectivul oricărui membru al acestei comunități academice trebuie să fie cel de a contribui la menținerea și dezvoltarea renumelui instituției de care aparținem, iar acesta va fi obiectivul general asumat prin acest plan managerial. În acest sens, suntem convinși că trebuie creată, la nivelul Facultății, o cultură organizațională de excelență, singura capabilă să asigure succesul într-un context social și economic care situează universitățile, și implicit facultățile componente, într-un sistem de concurență liberă care, la rândul său, impune adoptarea unui model managerial de tip inovator în sens antreprenorial”, a precizat conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decan al Facultății de Științe și Litere ”Petru Maior” din anul 2016 și fost prodecan al aceleiași facultăți în perioada 2012-2016.

Activitatea didactică, orientată spre inovare

”Obiectivele și măsurile specifice referitoare la activitatea didactică se subordonează unui scop major reprezentat de dezvoltarea unui sistem educațional orientat spre inovare, atât din punctul de vedere al ofertei curriculare, cât și al metodelor de predare/ învățare și al competențelor dezvoltate”, a subliniat conf. univ. dr. Giordano Altarozzi.

Obiective propuse pentru următorii patru ani:

– Analiza tuturor programelor de studii administrate de Facultatea de Științe și Litere ”Petru Maior” după criterii care țin de indicatorii de performanță interni (numărul de candidați la admitere, rata abandonului, rata ocupării) și externi (gradul de satisfacție al studenților, rata de angajare după absolvire, gradul de satisfacție al angajaților).

– Reforma curriculară și revizuirea tuturor programelor de studii, atât din punctul de vedere al disciplinelor predate cât și din cel al conținutului acestora (programe analitice) și al competențelor dezvoltate. În special, se va urmări o orientare cât mai puternică a ofertei educaționale, în toate palierele sale, către nevoile reale ale pieței muncii.

– Organizarea modulară a activității didactice.

– Înființarea unor programe de studii noi, mai corelate cu piața muncii și, în special, cu sectorul privat (la nivel de licență: Limbi moderne aplicate – Engleză/ Franceză/ Germană/ Italiană; Comunicare și media emergente. La nivel de masterat: Istorie și turism cultural; Scriere creatoare și compoziție digitală; Traducere multimodală).

– Invitarea de specialiști recunoscuți din țară și străinătate.

– Dezvoltarea, în conformitate cu legislația în vigoare, a unor programe de studii de tip joint degree sau double degree, în special cu universități de prestigiu din străinătate.

– Utilizarea, în actul didactic, a noilor tehnologii și adoptarea unor instrumente de suport on-line.

– Realizarea unui studiu și, eventual, implementarea unui sistem de învățământ la distanță, prin intermediul noilor tehnologii, cu scopul de a asigura recrutarea unui număr mai mare de studenți, atât în țară cât și în străinătate (în special orientate spre comunitățile de români din diaspora).

– Dezvoltarea programului de studii An pregătitor de limba română pentru cetățeni străini.

Activitatea de cercetare științifică, internaționalizată

”Cercetarea științifică rămâne unui dintre pilonii de bază ai instituției universitare. În contextul actual al societății globalizate, cercetarea științifică nu poate rămâne cantonată la nivelul provincial sau național, ci trebuie îndreptată spre performanță și recunoaștere internațională”, a arătat conf. univ. dr. Giordano Altarozzi.

Obiective propuse pentru următorii patru ani:

– Sprijinirea formării unor echipe de cercetare interdisciplinare, inclusiv cu cercetătorii din alte domenii de studiu decât cele din interiorul Facultății, cu scopul de a genera proiecte de cercetare capabile să se coreleze cu principalele tendințe ale cercetării continentale și globale.

– Internaționalizarea publicațiilor periodice realizate de colectivele de cercetători din Facultate prin atragerea de articole științifice din afara țării, precum și prin cooptarea unor specialiști din străinătate în colectivele de redacție.

– Sprijinirea indexării revistelor din domeniile gestionate de facultate în cele mai prestigioase baze de date internaționale.

– Sprijinirea cadrelor didactice pentru obținerea atestatului de abilitare pentru conducerea de doctorate.

– Revigorarea cercurilor științifice studențești și dezvoltarea unor adevărate laboratoare științifice care să pună împreună cadrele didactice și studenții de la toate nivelurile ale studiului universitar.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.