Home / Administratie / Proiect de apărare împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Mureș, în valoare de 49,2 milioane de euro

Proiect de apărare împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Mureș, în valoare de 49,2 milioane de euro

Distribuie

Din cele 16 proiecte depuse de către Administrația Națională „Apele Române” la Ministerul Fondurilor Europene pentru finanțare europeană nerambursabilă prin AXA 5- POIM, în valoare de 426 milioane de euro, unul dintre cele mai costisitoare proiecte propuse de ANAR este „Mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în bazinul Hidrografic Mureș”.
Prin acest proiect, specialiștii Apelor Române își propun să execute lucrări de îmbunătățire a infrastructurii hidrotehnice prin ridicarea clasei de importanță a celor existente. Costurile totale ale proiectului sunt în valoare de 49,29 milioane euro. Durata estimată a proiectului este de 5 ani.
Lucrările propuse vin în completarea celor existente și asigură apărarea a peste 10.000 de locuitori care trăiesc în județele Alba, Hunedoara și Arad. Totodată, în urma implementării proiectului, specialiștii Apelor Române reușesc să evite, anual, pagube potențiale de natură socio-economică în valoare medie de peste 7 milioane de euro.
”Problema care se pune este aceea a asigurării gradului de protecţie pentru populație. În același timp, trebuie să luăm în calcul și costurile pe care le implică realizarea acestui grad de protecţie. Prin raportare la consecințele pe care le pot avea inundațiile asupra vieții și a bunăstării unei familii, fiecare om trebuie să completeze propriile măsuri de precauţie cu măsurile generale pe care le-ar putea lua autoritățile pentru o anumită zonă, având în vedere că nu există risc zero la inundații”, a declarat Ervin Molnar, director general al Administrației Naționale ”Apele Române”.
Având în vedere că fenomenul inundațiilor de tip flash-flood este unul din ce în ce mai agresiv și extins inclusiv asupra cursurilor mari de apă, specialiștii Apelor Române au reînnoit proiectele tehnice și le-au corelat cu măsuri de adaptare la noile schimbări climatice, cum sunt cele referitoare la crearea de noi poldere, zone umede, relocarea (îndepărtarea digurilor de râuri), prin aplicarea principiului european „mai mult spațiu pentru râuri”.
”Noul concept „Mai mult spaţiu pentru râuri” obligă națiunile să-și adopte noi politici și proiecte de anvergură menite să ofere noi spații pentru atenuarea viiturilor și noi spaţii pentru natură. Acest principiu susţine necesitatea redării râurilor a ceea ce „le-am luat” – luncile inundabile – pentru ca acestea să dreneze corespunzător viiturile”, a subliniat Ervin Molnar.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.