Home / Slider / Carantina și izolarea, contestate de români în instanțe. Caz concret în Târgu Mureș!

Carantina și izolarea, contestate de români în instanțe. Caz concret în Târgu Mureș!

Distribuie

După intrarea în vigoare a Legii 136/2020, lege care prevede carantinarea şi izolarea persoanelor, tot mai mulţi cetățeni români din ţară sau din strănătate, dar şi cetăţeni străini contestă în instanţele măsurile de izolare şi carantinare decise de Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică.

Statistic, după datele regăsite pe portalul instanțelor de judecată, cele mai multe contestații privind anularea deciziilor de carantinare și izolare, au fost depuse la:

–           Judecătoria Cluj Napoca;

–           Tribunalul Dâmboviţa;

–           Judecătoria Bârlad;

–           Tribunalul Sibiu;

–           Judecătoria Mediaş;

–           Judecătoria Odorheiu Secuiesc;

–           Tribunalul Vaslui;

–           Judecătoria Râmnicu Vâlcea;

–           Tribunalul Suceva;

–           Judecătoria Drobeta Turnu Severin;

–           Judecătoria Găeşti.

Potrivit acelorași informații publice preluate de pe site-urile publice ale judecătoriilor se observă că, în general, instanţele tind să respingă cererile românilor – în contradictoriu cu Direcţiile de Sănătate Publică din judeţe. Există totuși excepţii: Judecătoria Târgu Mureş, Judecătoria Odorheiul Secuiesc, Judecătoria Mediaş și Judecătoria Galaţi.

Spre exemplu, Judecătoria Târgu Mureş a anulat recent deciziile de carantinare ale DSP Mureş pentru trei români veniți din Suedia, care au fost introduși în carantină în baza unor liste neactualizate, emise cu 16 zile înainte de intrarea lor în ţară. De asemenea, Judecătoria Galaţi a revizuit decizia DSP Galaţi de izolare a unei minore în Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Cuvioasa Parascheva şi a dispus izolarea minorei la domiciliu.

Noua lege dă dreptul persoanelor care se consideră vătămate în drepturi sau într-un interes legitim, să conteste ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau deciziile Direcţiilor de Sănătate Publică în termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi au domiciliul sau reşedinţa ori la judecătoria de pe raza spitalului sau unităţii în care s-a luat decizia să fie izolate sau carantinate.

Persoanele care consider măsurile de carantinare sau izolare neîndreptățite, pot solicita anularea actului administrativ, revizuirea sau încetarea măsurii. Judecata pe fond se face în cel mult 48 de ore, aceasta poate fi atacată cu apel în 2 zile, dar hotărârea instanţei de fond este executorie, persoana având dreptul să părăsească imediat unitatea din care a fost carantinată sau izolată. Celor care nu au avocaţi aleşi, potrivit legii, le este asigurat un avocat din oficiu, pe bani publici.

Conform prevederilor legii, avocaţii din oficiu ai românilor care contestă măsurile de carantinare şi izolare, indiferent de soluţia dată cazului, beneficiază de plata onorariilor din fondurile Ministerului Justiţiei. Onorariile sunt cuprinse între 626 de lei şi 868 de lei, cele mai multe fiind situate la suma de 723 de lei.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.