Raportul de mandat al primarului Comunei Sâncraiu de Mureș, Remus Sângeorzan Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 615 Vizualizări

Raportul de mandat al primarului Comunei Sâncraiu de Mureș, Remus Sângeorzan

Aleșii publici din România au datoria legală și morală să își facă raportul de activitate în fața cetățenilor. Primarul Comunei Sâncraiu de Mureș, Remus Sângeorzan vine în fața locuitorilor comunei cu realizările făcute în acest mandat, recunoscând totuși faptul că întotdeauna este loc de mai bine. Peste 15 km de drumuri asfaltate,14 km de rețea de canalizare, o grădiniță finalizată și un proiect pentru o creșă nouă în Sâncraiu, sunt doar câteva dintre reușitele ultimului mandat al edilului uneia dintre cele mai mari și mai importante comune a județului Mureș. Mai multe informații le găsiți în interviul următor.

Reporter: Având în vedere că este un interviu despre raportul activității administrative a dumneavoastră și a Primăriei Sâncraiu de Mureș pe mandatul 2016-2020, vă rog să faceți o sinteză despre realizările dar eșecurile instituției pe care o conduceți?

Remus Sângeorzan: Aș vrea să încep prin a vă saluta cititorii și a-i asigura de cele mai respectuoase și bune gânduri. Legat de activitatea mea și a instituției pe care o conduc încă din 1994, cred că este important să precizez faptul că întotdeauna ușa mea a fost deschisă tuturor locuitorilor comunei. Eu nu am avut un program de audiențe fix, pentru că am înțeles că primarul trebuie să fie mereu la dispoziția cetățenilor, nu viceversa. Pe scurt, ca sinteză, am reușit să investim în infrastructura de drumuri comunale cu o lungime considerabilă, 15 kilometri, care include asfaltări, realizare de șanțuri și rigole, pavarea sau asfaltarea de trotuare, construcția de poduri și podețe de acces etc. Am reușit să continuăm lucrările de extindere a rețelei de apă și canalizare a comunei, mai ales că la noi, datorită extinderii constante a zonelor locuite prin noi construcții civile și industriale, se înființează mereu străzi sau chiar mici cartiere noi. Pe partea de investiții în infrastructura de învățământ și cultură, am reușit realizarea unei noi grădinițe cu program prelungit la Nazna, avem un proiect pe Programul Operațional Regional pentru o Creșă în Sîncraiu de Mureș, am extins Grădinița din Sâncraiu de Mureș. Am implementat un sistem video de supraveghere pe toată raza comunei, am investit în iluminat public ecologic LED, am făcut reparații la Casa de Cultură și Sala de Sport Sîncraiu de Mureș și Nazna, reparații capitale la Căminul Cultural și Capela Mortuară Nazna. Am reușit să amenajăm un parc de joacă pentru copii în Sâncraiu de Mureș și să-l reparăm și reamenajăm pe cel din Cartierul Tineretului. Am început lucrările de extindere a sediului Primăriei, pe care le vom finaliza în scurt timp. Avem un proiect la Compania Națională de Investiții pentru construcția unui bazin de înot în comună care acum se află la stadiul de clarificări, urmând ca în perioada următoare să se înceapă licitația și lucrările. Vă enumăr doar investițiile mari, sunt foarte multe investiții mai mici, pe care nu vreau să le înșir aici pentru a nu plictisi, mai ales că avem o comună mare, în plină extindere, iar oamenii au mereu nevoie de ajutorul autorităților locale.

Bugetul de investiții de peste 8 milioane de euro

Reporter: Pe zona financiară, bugetul comunei v-a permis să faceți investițiile necesare dezvoltării? Ați accesat și fonduri guvernamentale și europene?

Remus Sângeorzan: Bugetul comunei noastre a crescut de la an la an, pe baza creșterii demografice și a zonei rezidențiale și industriale. Această creștere a venit și cu niște obligații din partea noastră către cetățeni, care s-au văzut și în bugetele de investiții pe care le-am avut în fiecare an din acest mandat. Ca să sintetizez pe ani, în 2016 am avut investiții în comună în valoare de aproximativ 3.312.984 lei, în 2017 – 2.307.940 lei, în 2018 – 6.361.611 lei, în 2019 – 5.686.721 lei. În 2020 avem preconizat investiții de aproape 20 milioane de lei, din care până în acest moment a fost executată suma de 4.7 milioane de lei. Din aceste fonduri amintite mai sus, în 2017-2018 din fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a fost alocată suma de 1.7 milioane lei pentru construirea grădiniței cu program prelungit din Nazna. Pentru 2020 avem mai multe proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală în implementare, construirea unei Creșe în Sâncraiu de Mureș, investiție finanțată pe Programul Operațional Regional, în valoare de 2.33 milioane lei, iar prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru modernizare drumuri comunale avem alocați 9.39 milioane lei. Mai avem două parcuri de Fitness în Nazna și Sîncraiu de Mureș în valoare de 334.500 lei, finanțate prin AFIR și 5.966.000 lei pentru finalizarea rețelei de apă și canalizare a comunei. În total, în perioada 2016-2020 am avut alocate pentru investiții, din surse locale, naționale sau fonduri europene aproximativ 37 milioane de lei, adică aproximativ 8 milioane de euro. Se lucrează la finalizarea Sistemului integrat de Cadastru și Carte Funciară la nivelul întregii comune, lucrare avizată în 2017, începută în 2019, urmând a fi finalizată la sfârșitul lunii noiembrie. Lucrarea este realizată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin fonduri europene. Se pregătește documentația în vederea obținerii de la Compania Națională de Investiții, a unei finanțări pentru un bazin de înot.

15 kilometri de drum comunal asfaltați

Reporter: Aveți o comună mare, cu multe drumuri noi înființate în urma construcțiilor de case din ultimii ani. Care este situația exactă pe infrastructura rutieră realizată în acest mandat?

Remus Sângeorzan: Este clar că cea mai importantă și mare dorință a locuitorilor comunei, unde nu era asfalt în 2016, a fost să li se reabiliteze strada. Am depus eforturi în fiecare an să alocăm bani pentru investiții în infrastructura rutieră. Nu mai puțini de 15 km de drum comunal au fost asfaltați în acești patru ani de mandat. Cu siguranță nevoia este mult mai mare, dar oamenii trebuie să înțeleagă că aceste proiecte depuse și câștigate de noi pentru asfaltare necesită mult timp până la implementarea propriu zisă. După câștigare, urmează o perioadă de licitații și contestații, iar abia apoi se începe lucrarea propriu-zisă. Legile noastre în domeniu ne încurcă uneori, ne luptăm cu o birocrație dusă la extrem, mai ales pe fonduri europene. Dar am reușit cu echipa de experți din cadrul Primăriei să ducem până la capăt obținerea finanțărilor și implementarea pentru acești 15 km realizați sau în curs de realizare. Avem în pregătire pentru anii viitori mai multe proiecte pe diferite finanțări pentru continuarea asfaltărilor din comună, pe cât mai multe drumuri. Am avut uneori piedici neprevăzute, care nu țin de noi ca administrație publică locală. De exemplu, au existat surse de finanțare pe PNDL, la care unul dintre criteriile de acordaje a punctajului era să nu fii comună periurbană. Noi am fost depunctați, iar alte comune mai îndepărtate de oraș au obținut fondurile.

14 km de rețea de canalizare

Reporter: O altă problemă în mediul rural, în general, este infrastructura de apă și canalizare. Având în vedere numărul mare de noi locuințe pe raza comunei cum ați gestionat acest domeniu în ultimii 4 ani?

Remus Sângeorzan: La fel ca în cazul asfaltărilor de drumuri comunale, creșterea numărului de locuințe de la an la an duce și la o nevoie de redimensionare a rețelei de apă și canal. În fiecare an din acest mandat am acordat sume importante atât din bugetul local cât și din fonduri guvernamentale și europene pentru extinderea continuă a acestei infrastructuri. În 2016 am alocat 1.157.000 lei pentru acest domeniu, în 2017 – 317.914 lei, în 2018 am avut investiți 5.750.633 lei, în 2019 am avut investiții de 4.751.233 lei, iar în 2020 avem proiecte de 5.966.000 lei. Avem în total 17,9 milioane de lei investiți în sistemul de apă și canalizare în ultimii 4 ani.

Investiții private și locuri de muncă

Reporter: Ați atras mulți investitori în comună și încă mai vin alții. Ce impact economic are asupra bugetului local și care este strategia dumneavoastră pe această zonă?

Remus Sângeorzan: Mulți oameni cred că bugetul nostru de încasări și venituri provine din taxele și impozitele pe clădirile rezidențiale. Este adevărat că dezvoltarea rezidențială a comunei a dus la creșteri ale încasărilor din impozitul pe clădiri, dar vreau să precizez că cele mai mari venituri de la buget vin din taxele plătite de persoanele juridice, firmele care investesc aici. Avem fabrici mari în comună, de la care încasăm atât impozitele pe clădiri cât și cotă parte din impozitul pe profit și impozitele pe salarii. Avem cunoscuta fabrică de vopsele și materiale de construcții care chiar în această perioadă a inaugurat o nouă investiție, avem fabrică de arcuri, avem fabrici de textile, avem ateliere de reparații și alte firme mici care, prin numărul lor, contează. Ca perspective, s-au achiziționat terenuri pe care se vor face depozite și firme pe zona de transporturi. Eu ca primar, chiar dacă investitorii achiziționează terenurile de la privați, pot să îi ajut cu utilitățile și infrastructura rutieră, cu autorizațiile de construire și cu orice cerințe legale pe care le au. Asta pentru că este în avantajul meu ca autoritate locală să se creeze locuri de muncă pe raza comunei și să se plătească impozitele aici.

Condiții de învățământ ca la oraș în comună

Reporter: Pe zona de învățământ preșcolar, școlar și sprijinire a părinților cu copii ce măsuri ați luat în acest mandat?

Remus Sângeorzan: Pot să spun că eu întotdeauna am avut o relație bună cu învățământul și directorii școlilor din comună. Noi, ca administrație locală, înțelegem importanța creșterii natalității și a păstrării unei medii de vârstă tinere în comună. De aceea am făcut mai multe investiții care să le asigure atât copiilor cât și părinților condiții să își educe copiii aici. Am dorit ca standardul școlilor din comuna Sâncraiu de Mureș să fie comparabil cu cel al școlilor din municipiul Târgu Mureș. Asta s-a făcut prin modernizarea tuturor școlilor și grădinițelor existente dar și prin construirea unor sedii noi. Am reușit în acest mandat, în Nazna și Sâncraiu, să facem extinderea de școală, am reușit să obținem finanțarea pentru o Creșă cu Program Prelungit nouă în Sâncraiu de Mureș, o nouă Grădiniță cu Program Prelungit în Nazna pe fonduri europene și am extins Grădinița din Sâncraiu de Mureș unde am amenajat o spălătorie și o uscătorie.

Reporter: Ce activități de recreere se pot face pe raza comunei? Cum stați cu infrastructura sportivă? Dar cu infrastructura și activitățile culturale?

Remus Sângeorzan: Ca locuri de agrement avem Peștișorul de Aur unde merg mulți locuitori ai comunei și nu numai, pentru că au și lac unde se poate pescui, parc și restaurante. Mai este Lacul Verde și Garofița unde se poate pescui. Pentru tineri, pe raza comunei avem Sala de Sport din Sîncraiu de Mureș și Nazna, în care investim continuu, unde se pot desfășura activități sportive inclusiv iarna. Avem și un teren sintetic de sport la Nazna, terenuri la care chiar anul acesta am schimbat gazonul, mai avem și un teren de fotbal cu vestiare, unde se antrenează și grupe pentru copii la fotbal. Avem un teren sintetic la Sâncraiu de Mureș pentru tenis, și încă unul pentru minifotbal. Aceste terenuri se află în cea mai bună condiție ca aspect și funcționalități. Avem în construcție un parc de joacă pentru copii la Nazna, care este în stadiu de finalizare și încă trei parcuri de joacă finalizate. Mai avem în stadiu de licitație două parcuri “Fitness” pe programul GAL, în Sâncraiu de Mureș și Nazna. Am avut, în acești ani, investiții importante și pe zona de cultură, care privesc reabilitări de obiective, sprijinul cultelor religioase. Am avut lucrări de modernizare la Casa de Cultură din Sâncraiu de Mureș și reparații capitale la Căminul Cultural din Nazna. Am modernizat Capelele Mortuare din Nazna și Sâncraiu. Anual au avut loc festivalurile “Nestemate Mureșene” și “Tiszta forrásból” (Din izvor curat). Anul trecut, am organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, întâlniri cu Moș Crăciun, pentru copii, și menționez că, anual, Moș Crăciun aduce cadouri pentru preșcolarii și școlarii de pe raza comunei. Zona unde se va construi noua creșă din Sâncraiu de Mureș.

 

Birocrația excesivă, „piatra de moară” la gâtul dezvoltării comunei

Reporter: Aveți și lucruri pe care să vi le reproșați în acest mandat? Ce v-a împiedicat să face mai multe lucruri benefice pentru comună?

Remus Sângeorzan: Birocrația să știți că este o problemă mare.

Vă dau un exemplu, mai ales că sunt în administrație de atâta timp. Până prin 2000 mergeam la Finanțe cu 4-5 ordine de plată pe lună și era suficient să acoperim toate aspectele financiare ale comunei. Acum mergem cu 50-60 de hârtii, pentru că procedurile, în loc să se simplifice, s-au complicat și mai mult. Această birocrație sufocantă pleacă de la nivel central spre județe ca mai apoi să se oprească și la nivel local. Cel mai bine se vede birocrația excesivă în domeniul achizițiilor publice. Prin toate modificările aduse legii achizițiilor publice, în loc ca ea să fie simplificată, așa cum își doresc cei de la nivelul administrațiilor locale, a fost și mai mult îngreunată. Imaginați-vă că legea are aproape 60-70 de pagini, ar fi necesar ca fiecare primărie să aibă 6-7 specialiști pe acest domeniu, ceea ce conform organigramelor, nu se poate realiza. Dacă vrei să faci o achiziție la ora actuală, este o adevărată junglă de hârtii și avize. Dacă faci un studiu de fezabilitate pentru construcția unei clădiri, trebuie avize de la toate structurile deconcentrate; Electrica, Mediu, Gaz, de la Consiliul Județean, de la anumite Ministere etc. Eu cred că dacă ar fi autonomia locală în mod real, cei cu utilități ar trebui să vină și să se informeze la noi, la Primărie. Nu mă duc eu ca autoritate publică locală să mă rog de ei și să le și plătesc că îmi dau un aviz. Revenind la achiziții publice, de multe ori etapele anterioare lucrării efective durează mai mult decât execuția în sine. Mai ales pe fonduri europene și pe PNDL, unde trebuie publicate pe SEAP, verificările durează 10 zile, iar în cazul in care se găsesc neclarități, verificarea se prelungește cu încă 10 zile, iar la o virgulă sau la un punct puse greșit îți întoarce tot proiectul. Chiar și achizițiile directe care se achiziționează pe SEAP, uneori depășesc 30 de zile până la faza de contractare. Dau ca exemplu Creșa nouă, la care am ajuns acum, după doi ani de la câștigarea finanțării, la faza de contractare a lucrărilor. Același lucru s-a întâmplat cu toate obiectivele finanțate prin programele de fonduri europene sau guvernamentale. Menționez că toate obiectivele pe care le-am avut propuse pentru mandatul 2016-2020, au fost realizate, cu excepția blocurilor ANL, la care momentan nu am primit aviz de finanțare.

Reporter: Un mesaj de final pentru locuitorii comunei?

Remus Sângeorzan: Cred că fiecare locuitor al comunei a văzut munca grea depusă de această administrație locală pe care o conduc pentru a dezvolta fiecare localitate. M-am dorit în acest mandat să continui investițiile începute anterior, m-am axat pe atragerea fondurilor europene și guvernamentale, am reușit să atragem milioane de euro în comună. Deși nu am reușit să acopăr toate necesitățile cetățenilor, mi-am pus experiența, silința și priceperea în slujba comunității noastre. Sper că toți concetățenii mei vor aprecia acest aspect și le spun cu toată sinceritatea că am făcut tot ce mi-a stat în putere să le rezolv problemele. Cred că avem perspective bune de viitor și cred că, cu muncă și perseverență, vom reuși să ajungem unde ne dorim. Aștept din partea comunității locale să-mi acorde votul de încredere pentru a finaliza proiectele în lucru și cele pe care urmează să le prezint în campania electorală. Proiecte reale și care pot fi implementate.

Proiectele de dezvoltare ale comunei Sâncraiu de Mureș

În ultimul mandat, 2016-2020, administrația locală a comunei Sâncraiu de Mureș, în frunte cu primarul Remus Sângeorzan vine în fața alegătorilor cu proiectele de dezvoltare ale comunei, atât pe latura de infrastructură rutieră, apă și canalizare cât și pe zona de cultură, învățământ, sport și social.

Nu mai puțin de 30% din bugetul de investiții al comunei merge spre învățământ

Una dintre prioritățile actualei conduceri a Primăriei și Consiliului Local Sâncraiu de Mureș a fost și este ÎNVĂȚĂMÂNTUL din comună. În acest mandat s-au construit o nouă grădiniță cu program prelungit, s-au renovat și extins școli și grădinițe, s-a obținut finanțarea pentru o creșă în comună.

Grădiniță cu program prelungit la Nazna

Noua Grădiniță va avea săli de clasă pentru 4 grupe, o sala pentru evenimente, prevăzută cu bucătărie și o sală de mese, video-proiectoare și jucării. Va fi dotată cu spațiu tehnic, internet wifi și cabinet medical, iar curtea e dotata cu mobilier de joacă.

Extindere cu săli noi de clasă la Grădinița din Sâncraiu de Mureș

Proiectul vizează extinderea sălilor pentru grupe, dotarea lor cu mobilier adecvat, modern, renovarea sălilor existente și dotarea cu internet wi-fi. În plus, s-a reușit construcție de spații pentru spălătorie/uscătorie și cabinete medicale.

Extindere și renovarea Școala Generală Sâncraiu de Mureș

Un alt proiect dedicat sistemului de învățământ din Sâncraiu de Mureș este cel de extindere cu trei săli de clasă și dotarea lor cu mobilier, aparatură și internet wi-fi. În plus, s-au renovat toate sălile de clasă și celelalte spații de învățământ.

Creșă cu program prelungit în Sâncraiu de Mureș

Un alt proiect de suflet dedicat copiilor și părinților din comună, este construirea primei creșe cu program prelungit. Aceasta va fi localizată în localitatea Sâncraiu de Mureș, iar beneficiarii vor fi toți părinții cu copii mici de pe raza comunei. Proiecte pentru petrecerea timpului liber, adulți și copii S-a reușit construirea unui număr de patru parcuri și spații de joacă pentru copii pe toată raza comunei. Un parc de joacă este în construcție lângă Grădinița din Nazna, și va fi finalizat în luna septembrie, unul nou se află în cartierul Tineretului, unul în cartierul Speranței și unul lângă blocurile ANL din Sâncraiu de Mureș. Spații sunt dotate cu mobilier de joacă, conform standardelor europene, pentru copii de la 2 la 10 ani, pavate cu covor cauciucat pentru siguranța copiilor. Proiect în stadiul de licitație pentru zone de relaxare și exerciții pentru practicanții de Fitness în aer liber, care a fost realizat din fonduri europene prin GAL, cu o valoare de investiție de 334.500 lei.

Terenuri de sport moderne

S-au construit sau modernizat șase terenuri sintetice de sport, două terenuri de fotbal cu gazon sintetic, un teren de tenis cu gazon sintetic și un teren de fotbal cu gazon natural. În acest moment toate terenurile de sport sunt dotate cu toate echipamentele necesare desfășurării activității sportive, atât pentru sportul de mase cât și pentru efectuarea competițiilor sportive. Terenul de fotbal de la Nazna, este dotat cu vestiare și dușuri, fiind omologat pentru competiții la nivel de divizia B.

Proiect pentru Bazin de Înot depus la CNI

Primăria comunei Sâncraiu de Mureș a depus în 2018, la Compania Națională de Investiții, un proiect pentru construirea unui bazin de înot, prin Direcția Investiții Departament Sport. În acest moment acest proiect se află în stadiul de depunere de clarificări, după trecerea acestei etape urmând să se organizeze licitația și să se de drumul la construcție. În mod normal, în următorii ani comuna va avea un bazin de înot nou și modern.

Sistem de supraveghere cu camere pentru siguranța cetățenilor

Nu mai puțin de 19 camere de supraveghere video au fost instalate în principalele zone vulnerabile din comuna, pentru a se putea asigura securitatea locuitorilor comunei.

Dragi locuitori ai comunei Sâncraiu de Mureș,

Vă mulțumesc vouă, sâncrăienilor, că mi-ați fost alături în pașii pe care i-am făcut împreună pentru reînsuflețirea comunei noastre. Dacă la începutul mandatului meu, prioritatea era fondul funciar la nivel de comună, pe parcursul anilor, am considerat necesară dezvoltarea prin investiții: asfaltări de străzi, rețea de apă și canalizare, școli si grădinițe, extinderi și construcții, dar și modernizarea sistemului de învățământ. Așa am creat noi locuri de muncă prin atragerea de investiții. Am înțeles că prioritară pentru dezvoltarea comunei este continuarea modernizării infrastructurii de apă și canalizare, asfaltarea străzilor noi și îmbunătățirea spațiilor de învățământ. Am venit în sprijinul familiilor tinere, cu acordarea de terenuri pentru locuințe în două cartiere, Răsăritului și Speranței. Am încercat să organizez și să aduc în fața dumneavoastră un program diversificat pentru toate categoriile de vârstă. Sigur, în ce măsură am reușit, dumneavoastră sunteți cei care analizați și judecați. În ultima perioadă,localitatea noastră a avut și vă asigur că va mai avea transformări evidente în toate domeniile de activitate,fie că vorbim de infrastructură, învățământ sau cultură. Doresc să îmi îndrept atenția către tinerii noștri care merită pe deplin să beneficieze de tot sprijinul în crearea unui climat de confort, tocmai de aceea am reușit să construim grădinița cu program prelungit, parcuri de joacă, urmând ca și în Sâncrai să construim creșă și multe alte proiecte care să fie destinate tinerilor noștri. Cel mai bun indicator de reușită este bucuria copiilor, a părinților și bunicilor. Sper ca în luna septembrie să fie finalizat parcul de joacă din fața grădiniței din Nazna,complexul multifuncţional de joacă este conceput la cele mai înalte standarde și este dotat cu echipamente moderne, care permit copiilor de diferite vârste să se distreze în siguranţă. Parcul este împărţit în trei zone și fiecare dintre ele corespunde vârstei copiilor. În luna decembrie a anului 2019 am dat startul spectacolelor destinate copiilor, am rămas plăcut surprins de reușita acestuia, la spectacol fiind prezenți un număr mare de copii și părinți care s-au bucurat de magia sărbătorilor de iarnă. Îmi doresc foarte mult ca și în acest an să reușim să le dedicăm copiilor a doua ediție a unui spectacol de Crăciun, cu noi povești și jocuri distractive destinate acestora. În zilele acestea, m-am lovit mereu de întrebarea, domnule Primar dvs. nu mai candidați? Constat faptul că în timp ce liderii unor partide au pierdut săptămâni întregi în negocieri privind alianțe, avantaje, locuri pe liste și posturi în administrație, eu am continuat să-mi dedic timpul cetățenilor si problemelor acestora. La nivel de administrație locală, în Sâncraiu de Mureș, am emis in mandatul 2016-2020 , un număr de 1200 de autorizații de construcție și un număr de peste 60000 de acte administrative până la data curentă. Aceste realizări, au fost făcute cu aportul consiliului local. Ținând să le mulțumesc pe această cale, pentru buna colaborare din ultimii 4 ani.

Al dumneavoastră, Remus Sângeorzan Primarul Comunei Sâncraiu de Mureș.

(Advertorial preelectoral)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE