Home / Sanatate / EXCLUSIV! Echipă nouă de conducere la Colegiul Medicilor Mureș! Planul lui Horațiu Suciu

EXCLUSIV! Echipă nouă de conducere la Colegiul Medicilor Mureș! Planul lui Horațiu Suciu

Distribuie

Consiliul Teritorial al Colegiului Medicilor din Județul Mureș a ales, la mijlocul lunii octombrie, noua componență a Consiliului Colegiului Medicilor din Județul Mureș pentru mandatul 2020-2024. Acesta are în componență 21 de membri, dintre care 15 s-au regăsit și în mandatul anterior, 2016-2020, iar 6 sunt membri noi.

Recent, a fost finalizată și structura funcțională a tuturor comisiilor care funcționează în cadrul Consiliului Colegiului Medicilor din Județul Mureș, iar în luna decembrie va fi propus și aprobat planul și calendarul de activități pentru anul 2021.

În ceea ce privește componența Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Județul Mureș pentru următorii 4 ani, aceasta rămâne neschimbată comparativ cu mandatul 2016-2020: prof. univ. dr. Horațiu Suciu – președinte, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – vicepreședinte, prof. univ. dr. Cristina Oana Mărginean – vicepreședinte, dr. Vasile Bud – vicepreședinte și șef lucrări dr. Horațiu Remus Moldovan – secretar.

Promptitudine la solicitările membrilor

Colegiul Medicilor din Județul Mureș este un organism profesional, de drept public, înfiinţat prin lege care cuprinde medicii care îşi exercită profesia în raza administrativ-teritorială a judeţului Mureş sau au domiciliul ori reședința în județul Mureș, membri ai Colegiului Medicilor din România și are ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic pe raza judeţului Mureş, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesiuni în cadrul vieţii sociale.

”În ceea ce privește responsabilitățile delegate de autoritatea de stat vom continua să soluționăm cu promptitudine toate solicitările colegilor noștri cu privire la autorizarea exercitării profesiei de medic, sub toate formele prevăzute de lege. Medicii din județul Mureș au fost obișnuiți să primească toate avizele sau documentele necesare în timp util, ceea ce nu este absolut deloc o muncă ușoară, dar suntem fermi în dorința de a menține și chiar îmbunătăți acest mod de lucru cu colegii noștri”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

Educația medicală continuă, sub spectrul calității

Președintele Colegiului Medicilor din Județul Mureș a subliniat că un obiectiv prioritar al noului mandat este inițierea unui program amplu de educație medicală continuă care va fi adresat medicilor din Mureș.

”Pe parcursul mandatului curent vom urmări îndeaproape respectarea calității programelor de educație medicală continuă care vor fi derulate pe teritoriul județului Mureș și vom iniția un mare program anual de educaţie medicală continuă pentru medicii din județul Mureș, axat pe colaborare multidisciplinară, în vederea ridicării gradului de competență profesională. Foarte mulți colegi sunt, de regulă, suprasolicitați de rutina zilnică a activității medicale, astfel încât, uneori, rămâne puțin timp fizic pentru deplasări la congrese și manifestări științifice de calitate.

Ceea ce urmărim noi prin organizarea acestui program anual de educație medicală continuăeste, așadar, crearea la nivel local a unei infrastructuri funcționale de educație medicală continuă, ”onsite” și ”online”, inter și multidisciplinare, sub spectrul științific și profesional-organizatoric al Colegiului Medicilor din Județul Mureș în strânsă colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, cadru în care colegii cu preocupări universitare și de cercetare să transfere cunoștințele acumulate în cadrul activităților lor către toți colegii interesați de cele mai noi metode de diagnostic, tratament și prevenție disponibile la nivel mondial. Da, este nevoie de educație medicală continuă de calitate, pentru că de multe ori activități comerciale din domeniul farmaceutic se erijează în manifestări științifice de educație medicală continuă. Nu dezavuăm aceste activități de promovare, însă considerăm că trebuie ca acestea să fie asumate ca atare, iar educația medicală continuă în accepțiunea reală să se bazeze pe principii de etică și deontologie profesională, cu calitate, claritate și profesionalism desăvârșite privind informațiile transmise medicilor, pentru că acestea influențează în mod direct sănătatea și viața pacienților noștri”, a afirmat prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

Granturi de mobilitate pentru medicii tineri

”O atenție specială o vom acorda pe parcursul următorilor 4 ani creșterii calității actului medical în județul Mureș”, a explicat reputatul cardiolog mureșean referindus-se la un alt obiectiv al noii echipe de conducere a Colegiului Medicilor din Județul Mureș.

”Cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei a fost dezbătut și aprobat în cadrul organismelor de conducere ale Colegiului Medicilor din Județul Mureș un program de instruire și formare profesională de înaltă performanță a medicilor din județul Mureș, dedicat, dar nu limitat, tinerilor medici. Astfel, acei colegi care vor dori să se instruiască în abordări terapeutice și diagnostice moderne, în orice specialitate medicală vor beneficia din partea Colegiului Județean de granturi de mobilitate, cu o singură condiție: să implementeze respectivele tehnici, procedee sau proceduri medicale în unități sanitare publice sau private din județul Mureș, într-un termen cât mai scurt posibil. Astfel, toți colegii interesați vor avea posibilitatea să acceseze aceste finanțări, pe baza unui scurt proiect care va fi analizat în cadrul unei competiții locale. Vor avea prioritate la finanțare acele proiecte de mobilitate în urma cărora se vor implementa tehnici, metode și proceduri medicale de care județul nostru are nevoie stringentă”, a arătat prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

Nevoia de servicii medicale, auditată

Totodată, ”auditarea nevoilor reale și stringente de servicii medicale” la nivelul județului Mureș cu scopul de a diminua exodul pacienților către alte județe reprezintă o altă prioritate de viitor a noii echipe de conducere a Colegiului Medicilor din Județul Mureș.

”Nu ne vom limita la susținerea pregătirii profesionale de vârf a medicilor, ci vom închide cercul actului medical de înaltă performanță printr-un alt proiect pe care dorim să îl demarăm în cel mai scurt timp: auditarea nevoilor reale și stringente de servicii medicale la nivelul județului Mureș. În ultima perioadă are loc, și nu are rost să ne facem că nu auzim sau nu vedem, un exod, al pacienților de această dată, către centre medicale fără o tradiție cunoscută sau recunoscută până acum. Acest lucru nu este normal. Sau cel puțin nu este normal pentru Târgu Mureș și județul Mureș. Desigur, putem vorbi de cauze: putem vorbi despre finanțare deficitară din partea autorităților locale și centrale, despre lipsă de implicare, despre performanță sau contraperformanță în administrarea unităților sanitare, putem vorbi despre interesul și disponibilitatea comunităților locale învecinate județului nostru de a construi și moderniza spitale, de a dota spitalele publice la cele mai înalte standarde curente și chiar despre abilitatea acestor administrații locale de a atrage medici cu preocupări speciale, în domenii medicale diferite, în interesul comunităților locale pe care le reprezintă. Se vorbește tot mai mult în spațiul public mureșean despre investiții viitoare în infrastructură medicală la nivelul județului, se discută chiar și despre inițiative concrete și de apreciat, însă nu se discută despre nevoia reală de servicii medicale la nivelul județului Mureș, despre punctele forte respectiv despre vulnerabilități, despre ceea ce se poate face dar mai ales despre ceea ce nu se poate face azi, ca și act medical, la nivelul județului Mureș. Este obligația Colegiului Medicilor din Județul Mureș să întreprindă acțiunile necesare ca aceste nevoi de servicii medicale locale să fie auditate, inventariate, expuse și propuse public pentru promovarea lor de către tot spectrul administrativ și politic local. Prin implicarea colegilor noștri din toate specialitățile vom putea să redăm centrului nostru medical locul pe care îl merită la nivel național, iar pacienților noștri le vom putea reda încrederea deplină într-un act medical de înaltă performanță și calitate, aici la Târgu Mureș și în județul Mureș”, a spus, cu maxim de realism, prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

Respect pentru etica și deontologia medicală

Nu în ultimul rând, respectarea principiilor etice și deontologice reprezintă, ca și până în prezent, un obiectiv prioritar pentru conducerea Colegiului Medicilor din Județul Mureș.

”Am avut și vom continua să avem o abordare imparțială, corectă și promptă, prin analiza corectă și fără întârziere a tuturor sesizărilor privind încălcarea Codului etic și de deontologie medicală, a cazurilor care intră sub spectrul abaterilor de la normele de jurisdicție profesională sau de disciplină, menite să descurajeze perpetuarea acestora, în interesul pacienților sau a medicilor lezați ca urmare a unor incidente, accidente sau evenimente nefaste”, a menționat prof. univ. dr. Horațiu Suciu.

În mandatul 2020-2024 Consiliul Colegiului Medicilor din Județul Mureș are următoarea componență:

– Prof. univ. dr. Horațiu Suciu – medic primar chirurgie cardiovasculară;

– Dr. Vasile Bud – medic primar chirurgie generală, medic specialist chirurgie toracică;

– Prof. univ. dr. Călin Molnar – medic primar chirurgie generală;

– Șef lucr. dr. Vasile Adrian Mureșan – medic primar chirurgie generală și chirurgie vasculară (membru nou);

– Șef lucr. dr. Varlam Claudiu Molnar – medic primar obstetrică ginecologie;

– Șef lucr. dr. Horațiu Valeriu Popoviciu – medic primar reumatologie;

– Șef lucr. dr. Horațiu Remus Moldovan – medic primar medicina muncii, medic specialist medicină internă;

– Prof. univ. dr. Mircea Radu Neagoe – medic primar chirurgie generală și chirurgie vasculară;

– Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – medic primar ATI;

– Prof. univ. dr. Claudiu Mărginean – medic primar obstetrică ginecologie (membru nou);

– Conf. univ. dr. Ligia Ariana Bancu – medic primar medicină internă și gastroenterologie (membru nou);

– Prof. univ. dr. Ileana Anca Sin – medic primar anatomie patologică;

– Dr. Marian Pop – medic primar radiologie imagistică medicală (membru nou);

– Dr. Radu Tudor Căpîlnă – medic primar chirurgie cardiovasculară;

– Dr. Camelia Florea – medic primar medicină de familie, medic rezident medicina muncii;

– Dr. Monica Marcela Pușcaș – medic primar medicină de familie (membru nou);

– Șef lucr. dr. Tatiana Daniela Sala – medic primar chirurgie generală (membru nou);

– Prof. univ. dr. Simona Maria Bățagă – medic primar medicină internă și gastroenterologie;

– Prof. univ. dr. Cristina Oana Mărginean – medic primar pediatrie și gastroenterologie pediatrică, medic specialist gastroenterologie;

– Conf. univ. dr. Szederjesi Janos – medic primar ATI;

– Dr. Lenuța Florea – medic primar medicină de familie.

Alex TOTH

Alexandra HAJA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.