Peste 7 milioane de euro pentru reabilitarea a două unități de învățământ din Târnăveni Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 197 Vizualizări

Peste 7 milioane de euro pentru reabilitarea a două unități de învățământ din Târnăveni

Departamentul Relații Publice și Comunicare din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a transmis joi, 17 decembrie, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că anul școlar 2023 – 2024 va începe pentru mai mult de jumătate din populația școlară a municipiului Târnăveni în clădiri reabilitate și dotate modern, ca urmare a implementării a două proiecte finanțate cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, care asigură derularea unor investiții în valoare totală de peste 7,75 de milioane de euro.

Sumele nerambursabile atrase prin proiectele ,,Reabilitare, modernizare și extindere Școala Gimnazială ,,Traian” Târnăveni” și ,,Reabilitare și modernizare Colegiu Tehnic Târnăveni” depășesc 7,4 milioane de euro, ceea ce reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată în istoria orașului când se investesc sume atât de importante pentru creșterea calității educației în oraș.

,,Este pentru prima dată când un municipiu de talia Târnăveniului obține un volum atât de mare de fonduri nerambursabile pentru reabilitarea infrastructurii educaționale. Aici nevoia este foarte mare și aceste două cereri de finanțare, cumulate, au un buget total care reprezintă peste 80% din bugetul total de venituri al orașului pe anul 2020. Acesta este rolul fondurilor europene: să sprijine dezvoltarea și să aducă un aport semnificativ la creșterea calității vieții cetățenilor. Dacă edilii nu ar fi pregătit aceste cereri de finanțare, orașul nu ar fi avut niciodată resursele necesare să asigure reabilitarea celor două școli, iar elevii ar fi ajuns, în cele din urmă, fie să meargă în alte localități, fie să nu mai frecventeze cursurile. Investițiile în domeniul educațional în cele șase județe ale regiunii – inclusiv aceste două proiecte contractate prin Programul REGIO în Târnăveni – depășesc 650 milioane lei, cumulat, pentru infrastructura școlară de nivel obligatoriu, în școli gimnaziale sau grădinițe, pentru colegiile tehnice și învățământul profesional, dar și pentru creșterea eficienței energetice în școli. Concret, noi estimăm că mai mult de 11.000 de elevi vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene atrase în regiunea noastră”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cele două cereri de finanțate sunt contractate în cadrul Axei Prioritare 10 a programului REGIO 2014 – 2020, pentru îmbunătățirea condițiilor din învățământ, prin investiții în educație și formare, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învățământului obligatoriu, pentru școala ,,Traian” și pentru creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic, inclusiv învățarea pe tot parcursul vieții pentru Colegiul Tehnic. Obiectivele proiectelor presupun creșterea gradului de participare a populației școlare la un sistem educațional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio – economice durabile.

Reabilitarea Școlii ,,Traian”

În cadrul acestui proiect se dorește creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și a învățământului obligatoriu, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

Valoarea totală a cererii de finanțare pentru acest proiect este de 20.142.926 de lei, dintre care suma nerambursabilă reprezintă 19.740.067 de lei, diferența reprezentând contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Acest proiect își propune modernizarea clădirilor A și C, precum și reabilitarea și extinderea clădirii B, concomitent cu asigurarea condițiilor optime de participare la învățământul obligatoriu pentru un număr de 818 de elevi. Clădirile vor beneficia de lucrări de consolidare și lucrări pentru îmbunătățirea eficienței energetice, se va elimina igrasia, vor fi refăcute finisajele interioare și exterioare, se vor schimba toate instalațiile, se vor amenaja rampe de acces pentru persoane cu nevoi speciale și se vor reconstrui șarpantele și învelitoarele. De asemenea, se vor moderniza și spațiile exterioare, fiind creat un nou tip de iluminat exterior, arhitectural pentru fațade și nocturnă pentru terenul de sport numărul 1. Totodată, școala va beneficia de un sistem complex de siguranță, antiefracție și antiincendiu.

Modernizarea Colegiului Tehnic

Valoare acestui proiect este de 17.950.458 de lei, dintre care suma nerambursabilă este de 14.799.112 de lei, diferența reprezentând contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Proiectul presupune investiții de la subsol și până la podul clădirii de pe strada Republicii, numărul 30, inclusiv desfacerea ferestrelor și gurilor de aerisire obturate de la nivelul subsolului, desfacerea și refacerea finisajelor și a tuturor tencuielilor interioare afectate de igrasie, iar în exterior se dorește realizarea unor hidroizolații verticale pe înălțimile fundațiilor și a elevației clădirii, iar la fațade se va interveni cu decapare și curățare, fiind restaurate ornamentele degradate.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE