Povestea inginerului mureșean pasionat de ”rețete alese din străbuni culese”. ”Produsele Familiei Radu”, de la vis la realitate Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 6843 Vizualizări

Povestea inginerului mureșean pasionat de ”rețete alese din străbuni culese”. ”Produsele Familiei Radu”, de la vis la realitate

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă povestea lui Cătălin Vlad Radu, un inginer din Botorca (Târnăveni) în vârstă de 29 de ani care a renunțat la profesia sa pentru a deveni producător local în domeniul agriculturii. Astfel, alături de familia sa, Cătălin Vlad Radu gestionează o plăcintărie unde se prepară doar produse sănătoase, fără aditivi, precum și o minifermă unde sunt cultivate fructe și legume utilizate atât pentru comerț cât și pentru prepararea unor produse cum ar fi zacuscă, dulcețuri, siropuri, murături, și chiar vin, țuică, coniac și vișinată.

Reporter: Pentru început vă rog să vă prezentați, pe scurt, cititorilor Zi de Zi.

Cătălin Vlad Radu: Am vârsta de 29 de ani, sunt absolvent a Facultății de Inginerie, profilul Electroenergetică, în cadrul Universității ”Petru Maior” din Târgu Mureș. Sunt născut în Târnăveni, județul Mureș, locuiesc în Târnăveni, Botorca. Ca și profesie, nu am mers pe profilul terminat în anii de studii, acel profil mi l-am lăsat doar ca un hobby și uneori prestez servicii în acest sens.

Rep.: Când a demarat afacerea familiei?

C.V.R.: Ca și business, în momentul de față acesta este o realizare pusă pe picioare de părinții mei, un magazin destinat patiseriei în care producem lipie, plăcinte, pizza de diferite sortimente, toate pe mod natural, fară niciun gram de aditivi, totul proaspăt, preparat în ziua curentă, iar în pragul sărbătorilor Pascale și a Crăciunului pregătim pentru clienți și cozonaci și lipiu săsesc. În tot acest timp familia noastră, a mea și a soției, producem produse de casă din legume, fructe atât proprii cât si din comerț, tot de la producători locali. Afacerea părinților a demarat în 2010, iar cea pe bază de produse locale în 2017.

Rep.: Care a fost evoluția plăcintăriei în timp?

C.V.R.: Evoluția plăcintăriei a fost destul de acceptabilă, clienții au înțeles principiul și au degustat din toate produsele, și din acel moment au apărut clienți noi, din vorbă în vorbă.

Rep.: Vă rog să detaliați despre afacerea cu produse locale.

C.V.R.: Afacerea cu produse locale am început-o în anul 2017 și o prestăm și în ziua de astăzi, înercând să furnizăm produse pe placul și pe gustul clienților noștri. La început, am utilizat informații atât de la bunici, cât și de la părinți și rude pentru cele mai bune rețete care au fost adaptate de noi după gust și aspect. La început totul a fost gândit în așa fel încât să deținem o casă și pământ unde să lucrăm și să producem noi legumele și fructele, bineînțeles ajutați de familie, iar pe parcursul anilor, din vorbă în vorbă, datorită clienților mulțumiți de produsele noastre, am ajuns să fim destul de cunoscuți în privința lor și am urcat la următorul nivel, adică distribuim clienților produse acasă cu programarea zilelor. De doi ani trimitem produse și în străinătate rudelor și clienților care deja ne cunosc. Pe partea produselor locale de care ne bucurăm că le putem atât produce, prepara și vinde clienților, avem o listă de 40 de produse pe care încercăm să le producem astfel încât să mulțumim clienții și mereu să fie proaspete. În portofoliul nostru se regăsesc produse în funcție de anotip, vara avem legume și fructe proaspete din grădina proprie, pe care le prelucrăm în produse pentru restul anului cum ar fi: zacuscă, dulcețuri, siropuri, murături, vin, țuică, coniac, vișinată.

Rep.: Care considerați că este rolul producătorilor locali într-o economie viabilă?

C.V.R.: Rolul unui producător local în economie este de a promova produsele locale, de a îndemna și alți producători să caute soluții de a intra în marile lanturi de supermarketuri și de a reduce importurile. Este foarte important să consumăm local, pentru că prin această metodă ajutăm atât producătorul să crească, să se dezvolte și să lărgeasca aria de distribuire a produselor, iar clientul va fi câștigat întrucât va consuma produse mai naturale și nu toate importurile existente.

Rep.: Cu ce probleme vă confruntați în activitatea dumneavoastră?

C.V.R.: Problema principală cu care mă confrunt în momentul de față este nealimentarea cu apă potabilă unde locuiesc, iar pentru necesarul de care am nevoie sunt nevoit să mă deplasez și achiziționez apă de la uzina de apă care distribuie apa pe oraș.

Rep.: Ce vă doriți de la viitor în ceea ce privește afacerea?

C.V.R.: Este un business de familie care momentan rămâne la acest nivel, iar pe viitor, în funcție de cum vor decurge lucrurile și factorii exteriori, vom modifica acest aspect. Ca și plan de viitor pot spune crearea unei firme, a unei zone de producție conform standardelor, astfel încât să încercăm o intrare pe piața supermarketurilor, cu produse ambalate și etichetate conform standardelor. Dorința mea este ca în viitor să creez mereu produse de o calitate înaltă, cu un gust și un aspect unic, să motivez și alți oameni că merită să muncești pământul, nu să rămână o pustietate și o istorie a bunicilor noștri de pe vremea existenței Colectivului. În ziua de azi avem o gamă vastă de metode și de utilaje să ne ușurăm munca și de a urca la cote maxime, ceea ce mereu încercăm. Firma se va numi ”Produsele Familiei Radu” și sloganul va fi ”Rețete alese din străbuni culese.” În prezent, produsele sunt promovate pe pagina de Facebook ”Produsele Familiei Radu” prin intermediul căreia discut cu clienții.

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE