Home / Cultură / Alin Constantin Sandor, artistul plastic reghinean strămutat pe meleaguri germane

Alin Constantin Sandor, artistul plastic reghinean strămutat pe meleaguri germane

Distribuie

Reghinul se poate considera un loc binecuvântat de cei care și-au pus talentul în slujba artei, fie că vorbim de muzică sau  arte plastice, două din ramurile artei aprofundate la Școala de Muzică din oraș încă de la o vârstă fragedă. Printre cei care s-au dedicat artei se numără și Alin Constantin Șandor, reghinean de loc, stabilit actualmente în Germania, locul unde crează, și o face frumos, lucruri prea puțin cunoscute decât de cei foarte apropiați, fapt pentru care am zis că n-ar strica un scurt dialog despre activitatea sa. Zis și făcut, și așa s-a ajuns la interviul următor.

Alin Constantin Sandor

Reporter.: Pentru început, să facem cunoștință.

Alin Constantin Sandor:  Numele meu este Alin Constantin Sandor, m-am născut la Reghin pe 21 mai 1980. Ca și rădăcini,  din partea mamei sunt bucovinean și ardelean din partea tatălui.

Rep.: De unde această pasiune pentru artele plastice?

Alin Constantin Șandor:  Înclinație spre desen am dobândit-o de la tatăl meu care desena diverse lucruri când eram mic, și pot spune că  o făcea destul de bine.

Rep.: Care a fost parcursul tău că și pregătire pentru artele plastice?

Alin Constantin Sandor: Am urmat cursurile Școlii Generale Nr. 2 din Reghin (actualul Gimnaziu ”Alexandru Ceușianu”) după care a urmat o pregătire în studiul culorii cu profesorul Barothi Ádám  la Școală de Muzică din Reghin, apoi Liceul de Arte din Tîrgu Mureș, respectiv secția de pictură a doamnei profesoare Lucia Călinescu. Au  urmat patru  ani la Facultatea de Arte din în cadrul Universității de Vest Timișoara, clasa profesorului  Viorel Cosor.

Rep.: Sunt lucruri, întâmplări, persoane, care te-au marcat din vremea facultății?

Alin Constantin Sandor:  Ar fi cîteva lucruri care m-au marcat în timpul facultății. Amintesc aici doar  disputa continuă cu proful meu care nu ne prea permitea să mergem în direcțiile noastre impunându ne stilul lui, fapt pentru care  nu prea am fost agreat de el.

Reporter: Ești de loc din Reghin. Te leagă ceva acest oraș din punct de vedere al artelor plastice ?

Alin Constantin Sandor:  Reghinul este un oraș cu numeroși artiști plastici, dar faptul că am plecat din oraș în 1995  cu intenția să nu mă mai întorc (doar în vizite)  nu am avut un contact serios cu lumea artistică reghineana,  ci doar cu cea timișoreana și arădeană,  unde de altfel am foști colegi cu care țin legătură.

Rep.:  Ai făcut pasul spre vest, spre Germania. Ce s-a schimbat din punct de vedere artistic pentru ține?

Alin Constantin Sandor: Pentru mine plecarea spre vest  a fost cel mai bun prilej să-mi continui drumul artistic. În România e foarte greu, se știe bine câți artiști reușesc să-și facă un trăi din artă. Am ajuns în Germania  în 2012 iar prima expoziție în am avut-o  doi ani mai târziu. În ce privește stilul, abordez cu preponderență  suprarealismul dar nu numai, ca și  inspirație ar fi și arta stradală (graffiti).

Rep.: Când ai început să expui ?

Alin Constantin Sandor:  De expus m-am apucat încă din perioada liceului. Erau acele expoziții de grup la final de an găzduite de  galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Tîrgu Mureș. Prima expozitie ceva mai personală, dacă pot spune astfel, împreună cu alți trei tineri  artiști,  a fost la Reghin într-o crâșmă tare faină pe nume ”Alfa”. Se întâmpla în clasa a 10-a. Fără falsă modestie, expoziția a fost un real succes. Prima mea expoziție personală a fost în Timișoara  la Centrul de pensionari Adam Müller Guttenbrunn, care deține un spațiu de expoziții.

Rep.: Ce poți spune despre perioada germană că și artist plastic?

Alin Constantin Sandor: În Germania am cunoscut oamenii deosebiți,  interesați de artă,  mai ales că eu veneam din Transilvania, o locație „exotică și fascinantă” pentru ei. De altfel,  în cadrul ultimei mele expoziții de la Castelul din  Rossdorf,  am făcut o prezentare a meleagurilor de unde provin, respectiv a satului transilvănean,  cu edificile sale specifice. Oamenii au  fost foarte receptivi și încântați de frumusețile Transilvaniei.

Rep.: Pandemia Covid  te-a afectat din punct de vedere artistic?

Alin Constantin Șandor: Nu pot spune că ma afectat foarte mult doar că trebuia să am două expoziții. Este vorba de o expoziție de  grup cu niște artiști bavarezi care s-a ținut de altfel într-un  cadru virtual, și  o altă expozitie personală care din păcate  s-a amânat. În rest a fost bine pentru că am avut liniștea necesară să pot lucra în atelier fără nici o grabă.

Rep.: Ce urmează pentru tine?

Alin Constantin Șandor: Urmează lucruri bune și frumoase. Sunt angajat în câteva proiecte despre care voi vorbi la momentul potrivit. Una peste alta,  lucrurile arată tot mai bine pentru mine din punct de vedete profesional.

O parte din lucrările semnate Alin Constantin Sandor:

 A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.