Home / Politic / Dumitrița Gliga (PSD), anomalii semnalate în Proiectul de OUG pentru relansarea sectorului cultural

Dumitrița Gliga (PSD), anomalii semnalate în Proiectul de OUG pentru relansarea sectorului cultural

Președintele interimar al PSD Mureș, deputatul Dumitrița Gliga, a adresat miercuri, 3 februarie, o întrebare în scris adresată premierului României, Florin Cîțu, și ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe tema Proiectului de Ordonanță de Urgență (OUG) a Guvernului pentru relansarea sectorului cultural.

Redăm, în rândurile de mai jos, conținutul integral al documentului:

”După cum este cunoscut, începând cu 26 ianuarie a.c., pe site-ul Ministerului Culturii (MC), se află în dezbatere publică ”Proiectul de OUG privind instituirea unor scheme de ajutor de stat și de minimis pentru relansarea sectorului cultural”.

De la început, trebuie precizat că demersul, în sine, privind instituirea unor scheme de susținere și de relansare a sectorului cultural a fost îndelung așteptat, cu atât mai mult cu cât criza epidemiologică se face simțită de aproape un an de zile, cu consecințe grave și restricții serioase privind funcționarea și viabilitatea economică a operatorilor culturali din țara noastră.

În acest context, am constatat cu neplăcută surprindere că textul propus al OUG impune o serie de condiții de eligibilitate, cel puțin controversate, din perspectiva interesului culturii române și a mișcării artistice populare românești și permiteți-mi să citez dintr-o sesizare, pe care am primit-o, recent, de la operatori culturali din circumscripția mea electorală, cu mențiunea că situația este, în mod evident, similară la nivelul întregii țări. Am aflat, astfel, cu stupoare, că OUG exclude, de facto, de la finanțare, “aproape toate asociațiile culturale și SRL-urile care au efectuat activități culturale în anii premergători acestei situații pandemice, unele cu o experiență de peste 10 ani consecutiv, inclusiv festivaluri de promovare a culturii populare tradiționale ”.

Spre exemplificare, nu-și găsesc locul pe schemele de finanțare, întocmite pe baza unor criterii lipsite de argumente, de către Ministerul Culturii, festivaluri de mare prestigiu și mândrie națională, precum și cu îndelungate și recunoscute tradiții, precum Târgul Fetelor de la Găina sau Festivalul Cântecului Patriotic de la Oarba de Mureș, cu motivația ridicolă că aceste evenimente se desfășoară pe durata unei singure zile (deși organizarea lor, în sine, presupune luni bune de muncă și de pregătiri intense), în loc de cel puțin două zile, câte s-au stabilit, în mod evident superficial.

Și lista anomaliilor – când vine vorba de criteriile de eligibilitate, multe dintre ele “fanteziste”, stabilite de MC – este, din păcate, foarte lungă, incluzând practic majoritatea festivalurilor tradiționale din mediul rural. Acestea se desfășoară de zeci de ani, fără să fie înscrise la OSIM, cum pretinde acum MC, incluzând pe cei mai mulți dintre organizatorii de evenimente culturale, de dimensiuni mai mici, în pofida faptului că și ei au suferit pierderi, în anul care s-a scurs și, nu în ultimul rând, au fost plătitori de taxe și impozite, în mod constant!

Printre criteriile eronate și limitările absurde propuse de MC, figurează și conexarea eligibilității de biletele vândute în anii precedenți, „omițând“ cu bună știință operatorii culturali care au avut ca și sursă de finanțare venituri obținute prin concurs de proiecte, ulterior anulate în circumstanțele crizei sanitare.

În context, se cuvine semnalată și situația altor operatori culturali – persoane fizice /artiști independenți – care, desi sunt înscriși în mod oficial în evidențele OSIM și sunt plătitori de taxe și impozite, au fost excluși din proiectul OUG.

Față de cele de mai sus, vă adresez rugămintea, domnule prim-ministru și domnule ministru, de a verifica și îndrepta anomaliile semnalate, precum și de a completa și ajusta criteriile de acces la schemele de ajutor de stat și de minimis, în conformitate cu interesele de ansamblu ale mișcării culturale și artistice din țara noastră.”

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Soós Zoltán, întâlnire cu ”un grup important de oameni de afaceri români și maghiari”

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, s-a întâlnit cu un grup de oameni de afaceri, …