Home / Administratie / Legea gunoiului biodegradabil prinde târgumureșenii în ofsaid

Legea gunoiului biodegradabil prinde târgumureșenii în ofsaid

Distribuie

Există legi care sunt bune și care au în interes binele nostru, al oamenilor, nu doar acum, ci și în viitor. Din păcate, există și legi pentru care românii încă nu sunt pregătiți, nici material, dar nici sufletește. Acesta ar fi și cazul legii care impune separarea materialelor biodegradabile, care va intra în vigoare la data de 20 februarie 2021. Târgu-Mureșul momentan nici nu se poate gândi la sortat gunoiul, pentru că încă nu este sigur că mâine va mai goli cineva tomberoanele. Dar legea e lege și trebuie respectată.

Invitat la emisiunea ”Instituția”, difuzată la televiziunea mureșeană M9 în data de 8 februarie, Dănuț Ștefănescu, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Mureș, explică la ce ne-am putea aștepta în momentul intrării acesteia în vigoare.

„Legea prevede că nu mai ai voie să arunci la comun deșeurile biodegradabile. Până acum trebuia să faci selecția la PET-uri, sticlă și metal. Acum trebuie și aceste deșeuri biodegradabile să fie colectate separat sau chiar folosite în gospodărie pentru a le fermenta și a crea acel compost care se folosește ca îngrășământ în agricultură sau în gospodăria personală. În deșeurile biodegradabile intră toate resturile de legume, resturile de la curățirea pomilor, de la adunarea resturilor din legumicultură, pentru cei care au în curte, iar la bloc resturile de mâncare care se aruncă. Toate acestea trebuie colectate separat. De aici încolo, operatorul de salubritate (sperăm că va fi unul – n.r.), care este angajatul Primăriei, va avea această sarcină. Pentru gospodăriile populației, Primăria are un operator care să adune selectiv aceste deșeuri, care sunt duse în stații de compostare, se compostează, se formează acel îngrășământ, se usucă și se vinde tot către populație pentru a se folosi. Legea este, trebuie pusă în aplicare. Cetățeanul trebuie să știe foarte clar, în ce zi vine operatorul ca să ridice aceste deșeuri biodegradabile”, a spus directorul executiv al APM Mureș.

Cum află cetățeanul aceste informații?

Răspuns: Încă nu se știe. Noi mureșenii deja suntem obișnuiți cu crizele gunoiului. Suntem căliți în mirosul de putregai cum a fost și Ahile călit în Styx. Dar la un moment dat va trebui să aflăm și noi cine colectează deșeurile biodegradabile, de unde, când și cum trebuie să le separăm. Nu de alta, dar măcar cu amendă să nu ne trezim.

„Încă nu am aflat nici noi. Primăria trebuie să facă popularizare, să facă conștientizare. Fiecare Primărie decide cum să rezolve această problemă. Cetățeanul are obligația ca să adune selectiv aceste deșeuri, să le pună într-un sac separat. Este o amendă prevăzută care va putea fi dată de Primărie, prin Poliția locală. Și Garda de Mediu se va ocupa de această problemă, dar la Garda de Mediu sunt 10 persoane, nu pot acoperi un județ întreg. Primăriile din comune și din sate trebuie să împuternicească un om care să supravegheze această treabă. Operatorul de salubritate va comunica faptul că cetățeanul de la numărul cutare de pe stradă nu a adunat selectiv”, a spus Dănuț Ștefănescu.

Măcar știm de ce

Cum am afirmat mai sus, legea este benefică. Poartă grija mediului, care la rândul său poartă grija noastră. Dar poate că noi, românii nu s-au obișnuit cu idei din astea așa mai străine de plaiurile noastre, cum ar fi că natura trebuie protejată. În special pentru noi târgumureșenii, astea sunt deja lucruri întâlnite doar în SF-uri.

„Spiritul acestei legi este ca deșeurile biodegradabile să nu mai ajungă pe gropi de gunoi, unde creează multe probleme, încarcă gropile de gunoi care sunt scumpe. Se plătește o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă care se depune la groapă, o taxă care merge la Fondul de Mediu. Cu cât arunci mai mult cu atât plătești mai mult. La groapa de gunoi trebuie să ajungă cât mai puțin gunoi. Așteptăm să vedem în orașul Târgu Mureș și în județul Mureș cum se va organiza această colectare selectivă. Dacă nu se organizează, Garda de Mediu va da amenzi celor vinovați. Eu sper că până la primăvară tot acest proces să fie funcțional”, a conchis Dănuț Ștefănescu.

Alex PĂTRAȘCU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

2 comentarii

  1. Nenea sta de 20 ani în funcție și ne spune că nu are ce face , ceilalți (primărie,salubritatea) trebuie sa informeze , el numai da amenzi

  2. Ca la români! Nu zic direct că vor să ne ia banii,găsesc motive. Nu facem parcări dar amendăm șoferii pentru parcare ilegală,nu colectează nimeni gunoiul dar amendăm cetățenii că nu selectează. Întrebare: cei care locuiesc în blocuri turn montează topogane pentru fiecare tip de gunoi separat? Ce ar fi dacă părinții ar înscrie copii la școală dar nu i-ar lasă la cursuri și nu ar cumpăra manuale apoi i-ar bate pentru că nu învață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.