Home / Administratie / Proiecte de infrastructură pentru Mureș

Proiecte de infrastructură pentru Mureș

Distribuie

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost publicat, în dezbatere publică, în data de 11 februarie, pe pagina web a Ministerului de Finanțe, www.mfinante.gov.ro.

Una dintre anexele cele mai interesante ale documentului se referă la politicile și programele bugetare pe termen mediu ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

”România are nevoie de un salt de dezvoltare în infrastructura de transport în următorii 10 ani. Finalizarea marilor proiecte de infrastructură rutieră trebuie să fie una din priorităţile strategice ale României în următorii 10 ani, astfel încât anii 2020-2030 să devină o decadă transformaţională pentru România. Pentru atingerea acestui obiectiv avem nevoie de resurse financiare, un management profesionist al proiectelor şi un plan coerent executat strategic pe termen lung”, au precizat autorii proiectului de buget pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Autostrăzi și variante de ocolire

Pe lista principalelor proiecte de construcție de autostrăzi și variante ocolitoare finanțate din Bugetul pe anul 2021 se află și continuarea lucrărilor la Autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureș, în timp ce lista proiectelor de autostrăzi ”în pregătire” conține și Autostrada Târgu Neamț – Târgu Mureș (elaborarea/ completarea studiilor de fezabilitate în vederea obținerii de finanțare prin Fondul de Coeziune).

Rămânând la capitolul ”variante de ocolire”, documentul prevede bugetarea variantei de ocolire Târgu Mureș și a variantei de ocolire Sighișoara (la categoria ”variante de ocolire care vor intra în execuție/ proiectare și execuție”), respectiv inelul ocolitor al municipiului Târgu Mureș (prin interconectarea Autostrăzii A3, E60, DN 15 și DJ 152 A, la categoria ”variante de ocolire care vor intra în etapa de proiectare/ proiectare și execuție în baza unor parteneriate cu unități administrativ teritoriale”).

Autorii proiectului de Buget de stat pe 2021 propun și revizuirea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș – Ditrău, în vederea obținerii de finanțare în cadrul programelor aferente Politicii de Coeziune a UE, Politicilor Comune Agricole și de Pescuit și altor facilități și instrumente postaderare, respectiv prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Tot pentru obținerea de finanțare prin intermediul FEDR se mai propun următoarele proiecte de infrastructură rutieră: ”Reabilitare DN 15 Târgu Mureș – Reghin și DN 15A Reghin – Sărățel”, ”Reabilitarea DN 14 Sibiu – Mediaș – Sighișoara”.

Infrastructura feroviară

În ceea ce privește domeniul infrastructurii feroviare, anul 2021 va însemna pentru județul Mureș continuarea reabilitării liniei de cale ferată Brașov – Simeria, pentru circulația cu viteză maximă de 160 km/h, Secțiunea Brașov – Sighișoara, Subsecțiunea Cața – Sighișoara, precum și accesarea de finanțări pentru alte proiecte cum ar fi ”Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria, tronsonul Coșlariu – Sighișoara” (prin Fondul de Coeziune), ”Reabilitarea linie de cale ferată Brașov – Simeria, tronsonul Brașov – Sighișoara” (prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei) și ”Implementarea măsurilor necesare asigurării funcționalității sistemului ERTMS pe Coridorul IV – Frontieră – Curtici – Simeria – Sighișoara – Brașov – Brașov – Predeal – Constanța, certificarea și autorizarea punerii în funcțiune a subsistemelor feroviare” (prin Fondul de Coeziune).

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.